Actualitate
Clujenii salvează Canalul Morii: „Sunt atâtea propuneri frumoase din partea studenților!”
Clujenii sunt invitați, sâmbătă, 3 august, la foișorul vis-a-vis de vila Moni's, pentru a discuta de calitățile și oportunitățile pe care le care Canalul Morii.
Clujenii vor să salveze Canalul Morii: „Sunt atâtea propuneri frumoase din partea arhitecților, studenților!”Evenimentul de lângă Parcul Farmec din cartierul Mărăști va începe cu un atelier pentru copii de la ora 16:00 în care aceștia își vor putea realiza o jucărie, iar de la ora 17:00, atât copiii, cât și tinerii și părinții se vor putea juca Twister sau un joc uriaș de Jenga.
Discuția va începe de la 18:00 și îi va avea ca invitați pe: Alexandra Anghel (specialist Inovare Urbană, Centrul Cultural Clujean), deputatul independent Adrian Dohotaru (director executiv Societate Organizată Sustenabil S.O.S), Anca Ungureanu (Direcția Ecologie Urbană și spații verzi, Primăria mun. Cluj-Napoca), arh. Silviu Medeșan (inițiativa La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur), respectiv istoricul de artă Cristiana Puni.
„Mă bucur să fiu invitat la o discuție despre o cauză la care țin mult, amenajarea Canalului Morii, mai ales acum că Primăria a acceptat ca până în 2020 să amenajeze porțiunea dinspre Parcul Rozelor. Dar miza e de a amenaja în primul rând zonele din estul Clujului, văduvite de spații publice și verzi. Am copilărit aproape de Canalul Morii, țin minte cum apa era atât de mare că atunci când căzusem m-a dus vreo 50 de metri. În timp, canalul a devenit din ce în ce mai murdar și părăsit”, a declarat Adrian Dohotaru.
Anul trecut, Monitorul de Cluj semnala că, de cel puțin opt ani, Primăria municipiului Cluj-Napoca promite periodic că va amenaja Canalul Morii, un obiectiv ignorat de ani de zile. Tot atunci, zona revenise în atenţia clujenilor, care au propus revitalizarea măcar unei bucăţi din traseul apei, cu spaţii verzi, zone de relaxare sau joacă pentru locuitorii de toate vârstele, o pasarelă nouă, locuri de plimbat, de stat la poveşti ori de văzut filme.
„Pentru Canalul Morii m-am luptat alături de elevi și profesori și mă bucur ca în urma unei petiții, a unor articole media și a unui protest stradal s-a amenajat porțiunea din centru, vreo 300 de metri. Este singurul succes legat de canal până acum. Dar e foarte puțin pentru un canal care străbate tot orașul. Și sunt atâtea propuneri frumoase din partea arhitecților, studenților, din partea noastră, cei din SOS, din partea cetățenilor care reclamă gunoaiele aruncate în apă, dar nu cred că lucrurile se vor urni administrativ fără presiune civică”, a mai punctat deputatul independent de Cluj, pe pagina sa de Facebook.
Dohotaru este de părere că, așa cum orașul a făcut un master plan pentru amenajarea râului, la fel merită să se întocmească unul pentru canal. Acesta îi invită pe clujeni să vină cu idei despre cum ar putea mobiliza cetățenii să aibă spații verzi, coridoare pietonale și piste de biciclete de-a lungul Canalului Morii.
CITEȘTE ȘI: O altă față pentru Canalul Morii: „Încă un hectar de spațiu verde în Parcul Rozelor!”