Actualitate

Toamna se numără bobocii! Festivalul Internațional de Teatru STAGE, la a 10-a ediție

La Festivalul Stage se numără elevii iubitori de teatru, care se adună la Cluj-Napoca pentru a-și etala pe scenă talentele într-ale artei spectacolului.

Toamna se numără bobocii! Festivalul Internațional de Teatru STAGE, la cea de-a 10-a ediție Toamna se numără bobocii! Festivalul Internațional de Teatru STAGE, la cea de-a 10-a ediție

Astfel, în perioada 17-19 octombrie, la cea de-a zecea ediție a festivalului noi surprize îi așteaptă atât pe participanți, cât și pe clujenii care se vor afla în public. Scenele din cadrul Casa Radio și Cinema Dacia vor găzdui trupe întreaga țară, de la Botoșani la București, via Cluj, Tinca spre Motru.

STAGE International Youth Theater Festival a primit distincția EFFE LABEL – REMARKABLE FESTIVAL 2017-2018. EFFE LABEL este o recunoaștere a valorii festivalului, oferită de către Asociația Festivalurilor Europene (EFA, care de peste 60 de ani reunește 100 de festivaluri din peste 60 de țări) – co-finanțată de Comisia Europeană – festivalurilor care aduc contribuție în dezvoltarea și diseminarea valorilor culturale universale, schimburi de experiență și multiculturalitate. Este o distincție anuală, acordată celor mai relevante festivaluri din lume.


Unicitatea distincției EFFE LABEL 2017-2018 vine din faptul că Festivalul Stage este un festival de teatru amator pentru adolescenți, fiind unicul festival de teatru amator premiat de EFA. În cele 10 ediții, peste 3.500 de licenii din peste 10 țări și România au jucat pe scena STAGE.

Juriul STAGE Festival

Președinte Radu Țuculescu – dramaturg, critic de teatru, regizor. A publicat volume de teatru și de critică teatrală. Piesele sale sunt traduse în engleză, italiană, cehă, franceză, maghiară, ebraică etc. A condus trupe studențești de teatru cu care a jucat în țară și la festivaluri internaționale din Italia, Franța, Maroc, Ungaria, Polonia, Canada, Turcia, Cehia etc. A susținut workshopuri de pantomimă și mișcare scenică la Napoli, Casablanca, Saint-Louis, Ankara, Wroclav, Hrudim, Pécs etc. A montat la Teatrul Național din Sibiu și din Tg. Mureș. A primit premii naționale și internaționale pentru regie, scriere dramatică și pantomimă.


Ioan-Pavel Azap – critic de film, doctorand. Autor a numeroase cărți dedicate filmului românesc și universal. Prezent în numeroase jurii naționale și internaționale. Specialist în filmul românesc, comentator la zi al artei cinematografice românești și internaționale. Laureat cu numeroase premii de specialitate.

Ionica Pop – prof. univ. dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj, absolvent de compoziție și regie de operă. Specialist în arta scenică muzicală, gen complex de interpretare actoricească și muzicală. Operele sale se joacă pe diverse scene naționale și internaționale. Susține conferințe de specialitate la Academii din Germania, Israel, Danemarca etc.


Pentru premiul Radio Cluj: Rodica Tulbure – redactor de specialitate de emisiuni pentru tineret, organizator de spectacole radio.

Premiile STAGE FESTIVAL

1. Marele Premiul al Festivalului STAGE – Trofeul STAGE


2. Premiul pentru interpretare feminină rol principal

3. Premiul pentru Scenografie și Decor


4. Premiul pentru interpretare masculină rol principal

5. Premiul pentru interpretare feminină rol secundar

6. Premiul pentur interprtare masculină rol secundar

7. Premiul pentru Regie

8. Premiul Juriului

9. Premiul de Popularitate acordat prin vot de către spectatori

În cadrul festivalului, tinerii actori și masteranzi ai Facultății de Teatru și Film Cluj Viktor Hegedüs și Bogdan Neciu vor susține workshop-ul „Inițiere în arta improvizației”.

Ce înseamnă STAGE pentru Cluj?

Festivalul de teatru amator pentru liceeni STAGE – Festivalul Bunei Dispozitii este organizat din 2010 la Cluj de Fundația Părinți din România, filiala Părinți Clujeni. Festivalul pune Clujul pe harta culturii prin și pentru adolescenți, și crește notorietatea și vizibilitatea orașului. Este un festival multicultural, care de 10 ani prezintă spectacole în limba maghiară, franceză, germană, engleză, sârbă, croată, bosniacă, bulgară, și, evident, română.

STAGE nu este doar un festival, este o comunitate omogenă de tineri creativi, talentați, responsabili social, implicați. Stage este singurul festival organizat de liceeni pentru liceeni, unde libertatea de manifestare și de decizie asumată se întâlnesc cu creativitatea și buna dispozitie. STAGE e viu, liber, creativ și dedicat tinerilor, este festivalul care crează o legătură puternică între educație și cultură, care pune accentul pe învățare participativă, spațiu creativ și dezvoltarea personală prin actorie, regie, și scriere dramatică.

Stage este un pas în dezvoltarea culturală a comunității, a abilităților de comunicare și viață pentru adolescenți și propune o „cheie nouă” pentru educație, una activă, racordată la nevoile tinerilor la schimbările sociale. Educația poate fi prin teatru și teatrul este parte din educație.

Trofeul STAGE FESTIVAL este realizat de Prorectorul Universității de Artă și Design Cluj, Prof. Univ. Dr. Cristian Cheșuț. Câștigătorul Marelui Premiu STAGE va reprezenta România la Festivalul Internațional de Arte „Muzite”.

PROGRAM

Joi, 17 octombrie, Cinema Dacia

10:00 – 10:30 Deschiderea STAGE FESTIVAL

10:30 – 12:00 Workshop: Inițiere în arta improvizației cu Viktor Hegedüs și Bogdan Neciu

Joi, 17 octombrie, Sala Radio

16:00 – 17:00 GHIOCEII IP Gimnaziul Mingir, raionul Hîncești, Republica Moldova: ,,Dănilă Prepeleac”, adaptare scenică după povestea lui Ion Creangă.

17:00 – 18:00 ART HOUSE KAREV, Macedonia de Nord, „Concert hall”, Snezana Stankova and Emilija Ristanovska

18:00 – 19:00 GENESIS, Palatul Copiilor Cluj, „Povești cu pești” creație colectivă trupa Genesis

Vineri, 18 octombrie, Cinema Dacia

10:00 – 11:00 TincART, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, „Mă Iubește Femeile” – Creație Proprie, Autor prof. Orban Iuliu

11:00 – 12:00 ALETHEIA, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, București, „Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, adaptare

12:00 – 13:00 LABIRINT, Colegiul Național „George Coșbuc” Motru, „Regele moare” de Eugen Ionesco

13:00 – 14:00 KATHARSIS, Colegiul Național „A. T. Laurian”, Botoșani, Acteea Și Nero, adaptare după Tacitus și Suetonius

Sâmbătă, 19 octombrie, Sala Radio

10:30 – 11:00 Spectacol invitat ANIMAX, Palatul Copiilor Cluj, „Cum ar fi dacă...?” / creație originală inspirată din legendele Olimpului, autor Mărculescu Sofia Dorina

11:00 – 12:00 Premierea STAGE FESTIVAL

Ultimele Stiri
abonare newsletter