Actualitate
Noul spital din Borșa trebuia inaugurat. Au uitat ce au promis?
În urmă cu două luni, deputatul Emanuel Ungureanu a scos la iveală ororile de la Spitalul de Psihiatrie din Borșa. Reprezentanții instituției au susținut atunci că un nou corp de clădire va fi pus în funcțiune peste două luni, dar încă nu s-a tăiat nicio panglică.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a postat în urmă cu două luni pe pagina personală de Facebook imagini din incinta spitalului de Boli Psihice Borşa din judeţul Cluj care indică situaţia unităţii medicale, precum şi condiţiile improprii în care stau internaţi pacienţii. Deputatul recunoaște că există un corp nou de clădire, dar care nu poate să fie dat în folosință din cauza multor probleme.
„Am vizitat astăzi Spitalul de Boli Psihice Borșa din județul Cluj, administrat de Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe! Nu am văzut așa ceva niciodată, nicăieri, în niciun film horror! 179 de bolnavi cu probleme psihice înghesuiți în camere insalubre, într-o clădire veche de 200 de ani, retrocedată Bisericii Reformate de către moștenitorii familiei Banffy. 22 de bolnavi într-o cameră. Un infern al mizeriei cu neputință de descris în cuvinte. Nu vă puteți imagina ce infern am găsit! Nu aveți cum... Personalul medical mi-a mărturisit că în acest univers al GROAZEI nu a intrat până astăzi niciun deputat, niciodată! Adevărul descoperit este unul crunt, dureros, năucitor, bolnavii psihici din România sunt tratați mai rău ca animalele. Nu am văzut în viața mea atâta mizerie și dezumanizare. Personalul acestui infern al groazei lucrează în condiții extreme, sunt adevărați eroi”, a mărturisit deputatul în urmă cu două luni.
În timp ce deputatul Emanuel Ungureanu se afla la spitalul din Borșa, unde arăta o realitate cruntă, ce pare a fi desprinsă, de fapt, din filmele de groază, Consiliul Județean Cluj și-a pregătit strategia de PR, publicând în presa locală clujeană informații despre câți bani s-au investit în instituție.
„Pentru a rezolva problema spaţiilor, Consiliul Judeţean Cluj a demarat lucrările de construire a unei noi clădiri. Reprezentanţii forului judeţean susţin că prin realizarea acestui obiectiv vor fi aduse la standarde moderne secțiile spitalului. Clădirea Spitalului de Boli Psihice Cronice Borșa va avea un regim de înălțime P+2E, cu o suprafață construită de 1.102,15 mp. Suprafața desfășurată va fi de 2.881,75 mp, iar cea utilă de 2.355 mp și va dispune de 120 de paturi pentru spitalizarea de lungă durată a pacienților cu afecțiuni psihice cronice. Având o valoare de 20.866.092,43 lei, T.V.A. inclus, investiția va fi finanțată atât din fonduri provenite de la bugetul Consiliului Județean Cluj, cât și din veniturile proprii ale spitalului”, se arată în articolul publicat.
Emanuel Ungureanu a declarat că într-adevăr există un corp nou de clădire, dar care nu poate să fie dat în folosință din cauza unor neajunsuri.
Despre acel corp de clădire, reprezentanții spitalului din Borșa, au spus că va putea fi dat în folosință peste două luni. Au trecut mai bine de două luni de la acele declarații, însă noua clădire nu a fost dată încă în folosință.
„Așa cum am promis, după aproximativ două luni, în perioada următoare, voi merge în vizită la spitalul din Borșa să văd dacă bolnavii ținuți captivi în castelul ororilor au fost mutați din condițiile insalubre în vechea splătorie despre care managerul de la Borșa mi-a promis că va fi transformată în spațiu locuibil până la darea în funcțiune a noului corp de clădire, construit oricum prost de către Consiliul Județean Cluj. Nu voi admite ca cei peste 100 de bolnavi peste care stă să se prăbușească tavanul în castelul vechi de 200 de ani să petreacă iarna în frig și în condițiliile mizere pe care le-am filmat acum două luni”, a spus Emanuel Ungureanu.
Până nu se finalizează noua clădire care poate găzdui maxim 84 de pacienți și până nu se instalează stația de epurare, cei peste 120 de bolnavi rămân în condiții de pericol, mărturisește deputatul clujean, în condițiile în care tavanul stă să se prăbușească în castel și rămân în aceleași încăperi supraaglomerate peste 22 de pacienți într-un soi de salon improvizat.