Actualitate
Noi marcaje rutiere pe Calea Florești. Bandă dedicată pentru autobuze
Boc continuă războiul cu șoferii: bandă dedicată autobuzelor pe Calea Florești și reamenajarea locurilor de parcare
Dacă pe Nicolae Titulescu, în Gheorgheni, Primăria a reușit să scoată mașinile parcate de-o parte și de alta a bulevardului, acum municipalitatea a luat în vizor Calea Florești.
Primarul Emil Boc a anunțat că începând cu luna noiembrie va fi creată o bandă specială dedicată transportului în comun pe Calea Florești, dar măsura s-a implementat mult mai rapid.
În urmă cu câteva zile au fost trasate noile marcaje rutiere, astfel că s-a renunțat la parcările oblice, iar mașinile parchează la bordură. În acest mod, s-a creat o bandă dedicată autobuzelor pe Calea Florești. Primarul Emil Boc insistă ca aceste benzi dedicate să meargă până în Florești.
"Dacă nu prioritizăm transportul în comun vom avea mari probleme. Acum toată lumea este nemulțumită. Sper să rezolvăm problema traficului între Calea Florești și Mărăști. Vreau să facem o solicitare către CNAIR prin care să gândească o bandă dedicată transportului în comun dinspre Florești, cel puțin până la intrare în Cluj. Vom avea bandă dedicată pentru transportul în comun de la intrarea pe Calea Florești prin rearanjarea locurilor de parcare. Trebuie să montăm mai multe semafoare suplimentare pentru autobuz, astfel încât transportul în comun să plece primul", a declarat primarul Clujului la un post de radio.
Prin noua idee, Emil Boc încearcă în continuare să îi convingă pe clujeni să renunțe la mașină și să folosească transportul în comun pentru a se deplasa în oraș. Edilul a anunțat că în continuare va fi toleranță zero pentru mașinile parcate neregulamentar în punctele cheie ale orașului.
"Nu vom tolera deloc mașinile parcate în stațiile de autobuz, trecerile de pietoni sau diferite intrări importante", a replicat primarul când a fost întrebat despre parcările pe trotuar.
Primarul Emil Boc propune implementarea benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun dincolo de limitele orașului, până în Florești. Dacă se va implementa, banda ar urma să se termine în Mărăști și va funcționa pe intervale orare.
“O să discutăm cu cei de la Ministerul Transporturilor pentru a ne permite și pe ruta Florești-Cluj, că acolo e drum național, bandă dedicată. Tot Floreștiul ar trebui să intre în aceeași logică a benzilor dedicate pe intervale orare. Să știe lumea că de la 7 dimineața până la 9, vor stabili specialiștii care măsoară în teren volumele de trafic pentru a ne face propuneri concrete, se circulă cu bandă dedicată, după care după amiaza, la intervale critice, din nou avem bandă dedicată și cu suplimentarea autobuzelor pe această rută. Practic, vei avea autobuze care vor circula unul în spatele celuilalt. Atât de multe autobuze vor asigura o circulație rapidă și o preluare a pasagerilor. Cine va dori să stea în trafic în mașină va avea și această posibilitate, dar prioritatea va fi dată transportului în comun. 50 de troleibuze noi vor fi cumpărate. Vrem să punem clujeanul în fața alternativei de a avea transport public performant și rapid și șansa de a sta în mașină mai mult timp. Sunt în cumpărare 24 de tramvaie, pe fonduri europene”, a mai spus Boc.
Reamintim că în 2013, primarul Emil Boc vorbea despre o linie de tramvai care să facă legătura între municipiu şi Florești.
Conform datelor înregistrate, pe intrarea vestică din oraș (Calea Florești, la vest de nodul N) se înregistrează în fiecare zi lucrătoare 58.660 de vehicule (adică mai mult decât au fost înregistrate la ultimul recensământ național de circulație pe cea mai aglomerată intrare din București: DN 1 dinspre Otopeni = 54.135).
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca
“Trebuie fluidizat traficul pe marile bulevarde. Am început cu zonele adiacente marilor bulevarde pentru că scopul meu este să scoatem mașinile de pe bulevarde, să le redăm transportului public și să fluidizăm traficul. Cum a fost pe Titulescu, da? Cum va fi și pe Calea Florești. Calea Florești trebuie să fie eliberată de mașini pentru că acolo trebuie să fie transport public dedicat”.