Actualitate

Comitete și comiții la Centrul de Deșeuri. Alin Tișe își cere scuze, în premieră, pentru eșecul de sute de milioane de euro

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își cere scuze pentru întârzierile de la Centrul de Deșeuri și spune că va forma un grup de experți care să găsească soluții pentru finalizarea urgentă a proiectului.

Centrul de Deșeuri nu este gata, este departe de a fi funcțional în ciuda laudelor Consiliului Județean că se lucrează la foc continuu și o parte a investiției este gata de inaugurare, județul Cluj a cheltuit sute de milioane de euro pe un proiect care de 8 ani de zile bate pasul pe loc, rampa de gunoi de la Pata Rât nu e închisă, clujenii plătesc facturi majorate la gunoi, iar rampele permanente ale RADP-ului (de patru ani de zile nu mai putem vorbi de rampe temporare) nu mai fac față tonelor de deșeuri care se depozitează acolo, Clujul fiind nevoit să își transporte gunoaiele la Oradea sau Târgu Mureș.

“Responsabilitatea și transparența sunt valori de la care nu abdicăm”, își începe Tișe discursul.


“Cu privire la proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor – SMID, Consiliul Județean Cluj și președintele acestuia exprimă regretul că acesta nu a fost finalizat până în acest moment, acest proiect fiind demarat și executat de-a lungul mai multor administrații județene, cu implicarea și a altor instituții publice direct interesate. Este regretabil că până la acest moment proiectul SMID nu a fost finalizat. Întârzierile, mai ales de natură juridică/tehnică, au creat neplăceri, fapt pentru care prezentăm scuze”, a transmis Tișe.

Președintele CJ aruncă pisica moartă în curtea altora?

Cu această ocazie, Tișe anunță înființarea unui grup de lucru format din mai mulți experți la care vor fi invitate să ia parte toate instituțiile abilitate și/sau interesate, inclusiv Primăria municipiului Cluj-Napoca, Agenția pentru Mediu, Garda de Mediu și instituțiile tutelare de mediu.


“Acest grup de lucru va beneficia de întregul suport al Consiliului Județean și va fi coordonat de către deputatul Adrian Dohotaru, acesta din urmă fiind preocupat de acest subiect. Este de așteptat ca acest grup de experți să găsească soluții suplimentare pentru finalizarea urgentă a proiectului SMID și darea lui în folosință chiar anterior termenelor contractuale existente, respectiv anul 2020 (?!)”, mai spune președintele CJ Cluj.

Într-un răspuns recent pentru Monitorul de Cluj, Tișe spunea că termenul de implementare a proiectului SMID este anul 2023, inclusiv.


“Am văzut mesajul lui Alin Tișe. Eu i-am cerut să își ceară scuze pentru întârzierile privind SMID, să facă acest grup și să îl conduc eu. Să vedem dacă va funcționa pe bune”, a precizat Dohotaru pentru Monitorul de Cluj.

Bani sifonați pe lucrări “malefice”. Cât a costat, în realitate, Centrul de Deșeuri

*Licitaţia pentru Centrul de Deşeuri a fost câştigată în 2011 de S.C. Confort SA și Atzwanger Spa pentru 107,5 milioane lei fără TVA (23,8 milioane de euro)


*Lucrările trebuiau finalizate în luna mai 2013

*În octombrie 2014, contractul pentru construirea Centrului de Deşeuri a fost reziliat după mai multe ilegalități și lucrări de mântuială


*În 2016, contractul pentru finalizarea Centrului de Deşeuri a fost atribuit firmei Kranz Eurocenter contra sumei de 24 de milioane de euro

*Din 2012 și până în prezent, valoarea investiţiei a crescut de patru ori, ajungând să coste peste 101 milioane de euro

*Procurorii spun că bugetul județului Cluj a fost prejudiciat cu peste 13 milioane de lei

*În 2019, Consiliul Județean a reziliat, pentru a doua oară, contractul pentru construirea Centrului de Deșeuri

*Regia Autonomă a Domeniului Public, aflată în subordinea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, este noul constructor al Centrului de Deșeuri pe motiv de urgență (fără precedent) pentru care va primi 11,6 milioane euro

*În prezent, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de 55%, la 8 ani de la debutul proiectului

*Municipiul Cluj-Napoca este în pericol să nu mai aibă unde-și depozita deșeurile. Orașul produce 10.000 de tone de gunoi pe lună

Centrul de Deşeuri, în prezent o ruină, a ajuns să coste 101 milioane de euro. După falimente răsunătoare, licitaţii anulate, “lucrări malefice” şi bani publici sifonaţi pe construcţii imaginare, în 8 ani de zile valoarea investiţiei a crescut de mai bine de patru ori. Cum au dispărut şi încă dispar din buzunarele clujenilor milioane de euro fără ca nimeni să ia atitudine?

Doi constructori, alte milioane de euro decontate

Potrivit Consiliului Județean, în prezent, pe șantierul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj există doi antreprenori care execută lucrări: Asocierea Kranz Eurocenter SRL & ISPE SA, care execută lucrări suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare din cadrul CMID Cluj, dar care, potrivit funcționarilor CJ ar fi abandonat demult lucrările și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj care execută lucrări de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor - lucrări în regim de urgență.

În iulie 2019, Consiliul Județean Cluj a acordat fără licitație un contract în valoare de 54,7 milioane lei (11,6 milioane de euro) fără TVA către Regia Autonomă a Domeniului Public, una dintre regiile administrației locale, pentru proiectarea și execuția Centrului de Management al Deșeurilor.

Prejudicii de milioane

Potrivit unor documente, procurorii anticorupţie ştiu despre ilegalităţile comise în derularea contracului pe fonduri europene de la Centrul de Deşeuri, dar cu toate acestea nimeni nu a răspuns pentru dezastrul de acolo.

DNA Cluj susţine că pe parcursul executării contractului „au fost depistate numeroase situaţii de decontare a unor lucrări neconforme, inexistente, executate la dimensiuni mai mici faţă de cele proiectate, toate aceste manopere fiind de natură să potenţeze câştigul financiar al constructorului, concomitent cu realizarea unor lucrări de proastă calitate”.

„Apreciem că se impune atragerea răspunderii civile, disciplinare, materiale, după caz, a funcţionarilor publici din cadrul echipei de implementare a proiectului care, urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, au prejudiciat bugetul Consiliului Judeţean cu suma de 13.553.137 lei, reprezentând lucrări efectuate la celula de depozitare a deşeurilor, cheltuieli constatate ca fiind neeligibile de Autoritatea de Audit. Acest demers este în sarcina preşedintelului Consiliului Judeţean”, mai arată procurorii.

abonare newsletter