Actualitate
Justițiari clujeni încalcă legea, făcând „ordine” în autobuze
Asociaţia Organizaţia Generală Voluntară Pentru Prevenirea - Faptelor AntiSociale (OGVPPFA) și-au pus insigne de șoferi în piept și fac ordine în autobuze, dând jos colindătorii.
Asociaţia Organizaţia Generală Voluntară Pentru Prevenirea - Faptelor AntiSociale (OGVPPFA), a devenit celebră pentru implicarea preşedintelui acesteia în scandalul cu actriţa Oana Mardare de la o manifestaţie a Noii Drepte. Acum, membrii asociației se cred justițiari și susțin că au redus „numărul de grupuri şi persoane cu instrumente (colindători), care apelează la mila călătorilor în mijloacele de transport în comun“.
Asociaţia Organizaţia Generală Voluntară pentru Prevenirea Faptelor Antisociale (O.G.V.P.P.F.A.) a transmis acțiunea lor printr-un comunicat de presă.”
„Asociaţia Organizaţia Generală Voluntară pentru Prevenirea Faptelor Antisociale (O.G.V.P.P.F.A.) şi-a mutat atenţia pe fenomenul de cerşetorie din mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca. Până acum, Asociaţia lucra în principal în Piaţa Avram Iancu, la slujbele religioase, unde menţinea un climat de siguranţă. Activitatea asociaţiei O.G.V.P.P.F.A. a redus numărul de grupuri şi persoane cu instrumente (colindători), care apelează la mila călătorilor în mijloacele de transport în comun şi în jurul staţiile C.T.P. Am acţionat pe liniile 30, 25, 6, 35. Mulţi dintre copiii cu acordeoane au coborât la prima staţie, câţiva au reîncercat să se urca în mijlocul de transport următor, dar şi acolo au fost întâmpinaţi de voluntarii O.G.V.P.P.F.A”, se arată în comunicatul de presă.
„Membrii voluntari ai O.G.V.P.P.F.A. sunt pregătiţi să observe, să sesizeze problemele observate sau provocările care vin din spaţiul public; direcţionându-le în vederea soluţionării acestora către instituţiile competente ale statului”, a precizat Alexandru Buga, Colonel de Poliţie în rezervă, Prim-Vicepreşedintele Asociaţiei.
Polițiștii clujeni spun că membrii acestei organizații nu sunt la prima lor încercare de acest fel, iar ceea ce fac este ilegal.
„Dacă dau jos un om dintr-un mojloc de transport în comun, ei fac un abuz. Limitează drepturile acelor persoane. Nu au drept de constatare, nu au drept de a interveni. Orice cetățean poate să sesizeze, însă, o încălcare a legii”, a declarat Traian Morar, purtător de cuvânt IPJ Cluj pentru Monitorul de Cluj.
„Nu știu ce competențe au, ce format au. În mod normal, de aplicarea legii trebuie să se ocupe poliția locală sau poliția națională. Astfel de grupări care ar trebui să fie civice să nu se transforme în grupări paramilitare. Eu și colegii cu care am mai vorbit am rămas surprinși în legătură cu existența acestor formațiuni. Dacă este un ONG, ar trebui să se ocupe de membrii săi, nu de persoane străine de asociație. Chiar dacă au un scop nobil, astfel de formațiuni nu pot depăși normele statutare și nu pot înlocui organele de ordine publică. Eu personal nu aș vrea să mă văd agățat de un individ care scoate o insignă care arată că face parte din ceva formațiune și mă dă afară că nu îi place mustața mea sau ochelarii mei”, a spus judecătorul Cristi Danileț.
Acțiunea lor nu a fost tocmai bine primită de către clujeni, aceștia arătându-și nemulțumirea pe rețelele de socializare.
„Opriți Clujul, cobor la prima”, a scris Alex Goldiș, profesor universitar la Facultatea de Litere din Cluj.
„... ia să m-apuc eu de colindat prin autobuze”, a spus Mihnea Blidariu, unul dintre membrii formației Luna Amară, la care alte câteva persoane i-au adăugat că îl vor însoți la câteva „concerte” de colinde prin mijloacele de transport în comun din Cluj.
Scriitorul Ștefan Baghiu a așezat rândurile comunicatului de presă sunt formă de poezie, astfel ironizându-i pe membrii grupării.