Actualitate

Mai multe accidente, mai mulți răniți. Primăria nu renunță la radarele fixe și extinde sistemul de monitorizare video în Cluj-Napoca

Municipalitatea clujeană nu renunță la amplasarea radarelor fixe și la extinderea sistemului de monitorizare video, după ce anul trecut a crescut numărul accidentelor rutiere. Principala cauză este viteza excesivă.

„Pentru a diminua numărul accidentelor, am considerat că este necesar să achiziționăm radare fixe pe care să le amplasăm în zonele cu risc de accidente. Marea majoritate a acestor accidente se produc pe fondul vitezei”, spune șeful Poliției Locale Cluj, Marcel Bonțidean.

Potrivit acestuia, în anul 2019, în municipiul Cluj-Napoca au fost 424 de accidente rutiere, soldate cu 491 de răniți ușor.


„Și la accidente, și la răniți, numărul este în creștere față de anul precedent. Sigur că ne preocupă siguranța cetățenilor și va trebui să facem ceva în acest sens. Concomitent cu celelalte măsuri pe care le luăm: schimbare de sensuri, praguri de sol, de semaforizare, sensuri giratorii etc. Toate aceste componente trebuie să ducă la reducerea acestor accidente rutiere. Viteza maximă în municipiu e de 50 km/h, sunt anumite porțiuni unde Primăria poate să mărească această viteză la 80 km/h”, a mai spus Bonțidean.

Legat de sistemul de monitorizare video, acesta va fi extins.


„Este un sistem cu 320 de camere și care are aproximativ 10 ani vechime. Municipiul s-a extins, de aceea trebuie și noi să ne axăm pe ceea ce se dezvoltă. Avem un proiect prin care să sporim numărul camerelor pe care le avem și calitatea acestor camere. Acest sistem de monitorizare video este legat de trafic. Este amplasat cu precădere în intersecții, pe arterele principale și nu numai. Lucrăm la această oră la extinderea sistemului astfel încât până în septembrie-octombrie să fie pus în funcțiune acest sistem.”, a conchis șeful Poliției Locale.

Anterior, primarul Emil Boc spunea că radarele fixe vor fi amplsate pe cele mai importante străzi din oraș.


“Sper ca legea să ne permită să amplasăm radare fixe. Am spus de foarte multe ori că este o soluție cinstită, corectă, ca oamenii să știe, de exemplu, că pe Observatorului există radar fix, pe Frunzișului există radar fix, pe Slănic există radar fix, pe Dorobanților există radar fix, îți asumi responsabilitatea. Legea nu permite, deocamdată, să amplasezi aceste radare fixe. Noi identificăm pe baza propunerilor Poliției unde există zonele de risc din cauza vitezei, accidentelor produse, și acolo omul știe zi, noapte că acolo există radar, pierzi carnetul sau primești amenda corespunzătoare. Vrem să protejăm cetățenii”, spunea Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter