Actualitate

Centura sudică „taie” Parcul Colina. Primăria predă armele: „Asta este, nu avem ce face!”

Mult râvnita Centură Metropolitană va traversa Pădurea Făget și va „tăia în două” Parcul Colina, susțin activiștii de mediu, în frunte cu deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Centura Metropolitană „taie” Parcul Colina. Municipalitatea predă armele: „Asta e, nu avem ce face!” Centura Metropolitană „taie” Parcul Colina. Municipalitatea predă armele: „Asta e, nu avem ce face!”

În noiembrie anul trecut, la recomandarea specialiștilor, administrația clujeană a optat pentru varianta 8 (V8) a Centurii Metropolitane. Urmează a fi definitivate studiul de fezabilitate, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și Documentația Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Construire (DTAC), urmând ca întreaga documentație să fie predată la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în vederea organizării achiziției publice pentru lucrările de proiectare și execuție.

„Noi ne-am dus pe opt variante. Varianta 8, aprobată, este în zona respectivă, sigur, va prinde o parte și din zona verde a orașului, dar nu avem variante! Are o particularitate zona respectivă. În vecinătate, unde este Muzeul Apei, sunt vreo 250 de hectare sau mai mult, o rezervație în care nu putem face absolut nimic, nici măcar un picior de pod nu se poate pune. Este zona strategică a orașului de apă, nu putem interveni sub nicio formă, deci nu are pe unde trece centura”, a recunoscut viceprimarul Dan Tarcea, la un post de radio local.


Tarcea susține că traseul Centurii Metropolitane, care va ajunge în proximitatea Cora, nu ar fi avut pe unde trece din cauza rezervei strategice de apă. „Dacă nu era rezerva strategică de apă, erau mai multe variante!”, admite viceprimarul, care a precizat că, deși vor exista costuri suplimentare pentru varianta 8 a Centurii Metropolitane, „nu avem ce face!”.

„Este o singură soluție, nu se poate devia. Dacă ne apropiem de zona Colina, este o râpă foarte mare în zona Sfântul Ioan, nu are cum să fie deviată centura și să ocolească Parcul Colina. Orice deviere înspre Florești ar trebui să treacă peste câteva blocuri construite cu autorizații de construire”, a mai spus Dan Tarcea.


Tur ghidat cu Dohotaru în Făget

În cursul zilei de sâmbătă, zeci de clujeni l-au însoțit pe parlamentarul Adrian Dohotaru la un tur ghidat pe traseul inelului sudic, prin Parcul Colina, spre Pădurea Făget. Deputatul clujean este de părere că „se pot găsi soluții mai bune ca să nu fie distrus parcul și să nu fie afectată liniștea locuitorilor din Mănăștur”.

„Este un cartier în care parcurile au fost privatizate și multe lăsate de izbeliște după 1989. Eu folosesc, de pildă, cel puțin o dată pe săptămână Pădurea Făget și ca mine sunt, probabil, mii de clujeni. (...) Pădurea, așa cum o știm noi, va dispărea, căci urmează tăieri de pădure și trafic auto pe lângă blocurile din apropierea centurii”, avertizează Adrian Dohotaru.


„Suprafața afectată din acel parc nu este una mare, se poate compensa cu alte lucrări de amenajare a zonei. Trebuie să trecem prin pădure, că doar nu putem trece pe sub pădure! Cel mai important este să avem toate studiile necesare, ca lucrările să fie minim invazive în zonă”, a replicat Dan Tarcea.

„Eu văd foarte multe dintre proiecte operabile. De exemplu, trenul metropolitan îl văd operabil într-un interval de timp rezonabil, până în 2022-2023. Proiectul Centurii Metropolitane îl văd operabil din ianuarie 2024” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

abonare newsletter