Actualitate

Gargară electorală?! Tișe promite să angajeze „brutarii din Sri Lanka” la firmele Consiliului Judeţean, de parcă ar fi „moșia lu' tată-so”

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că se gândeşte să îi contacteze pe cei doi brutari din Sri Lanka, angajaţi în Ditrău, pentru a le da un loc de muncă la una dintre instituţiile locale.

„Urmăresc de câteva zile cazul celor doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi la o brutărie din Ditrău, judeţul Harghita. Etapa în care a ajuns astăzi această situaţie îmi aduce aminte, din nou, că nu dezbinarea, rasismul sau xenofobia sunt caracteristicile acestui neam. Am decis ca luni dimineaţă să îi contactăm pe cei doi muncitori din Sri Lanka, având convingerea că îşi vor putea găsi câte un loc de muncă la una dintre instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Cluj – societăţile din Tetarom, Clujana sau Agro Transilvania”, a scris Tişe pe pagina sa de Facebook.

Şi antreprenorul Ştefan Mandachi l‑a criticat pe patronul brutăriei din Ditrău care a spus că îi scoate pe cei doi din producţie şi le‑a făcut brutarilor din Sri Lanka oferta de a‑i angaja la firma sa. „Cu riscul să pierd clienţii sau să provoc răscoale, îi pun şef de producţie”, a spus el.


Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s‑a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor migranţi în satul lor.

Kollo Katalin spune că „pentru liniştirea localnicilor” a propus iniţial ca cei doi brutari din Sri Lanka să continue să lucreze la brutărie, dar „să nu mai facă pâine”. Localnicii nu s‑au mulţumit cu atât şi au cerut ca cei doi singalezi să fie daţi afară, totuși patronii brutăriei au decis să îi păstreze pe cei doi angajați..


Între timp, cei doi brutari din Sri Lanka vor rămâne la brutărie şi vor continua să facă pâine pentru localnicii din Ditrău, a declarat Kollo Katalin, care administrează, împreună cu soţul ei, brutăria din Ditrău. Proprietarul brutăriei se oferise, iniţial, să îi mute pe cei doi din procesul de producţie. Patronii susţin că a fost vorba despre o „neînţelegere”, deoarece comunicatul a fost scris doar în maghiară, nu şi în română. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s‑a autosesizat în acest caz.

abonare newsletter