Actualitate
Ce face Primăria clujeană cu imobilele clădite fără autorizație? Amendă, instanță, demolare!
Un clujean a semnalat faptul că, pe strada Vasile Lupu, colț cu strada Constantin Brâncuși, se construiește un imobil ce pare să nu respecte condițiile de construire impuse.
Ce face Primăria Cluj-Napoca cu imobilele construite fără autorizație? „Amendă, instanță, demolare!”, sursă foto: Google MapsPotrivit cetățeanului, după modul în care arată șantierul, nu se lasă drum conform Legii, strada având actualmente o lățime de circa 6 metri. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, îi asigură pe clujeni că drumul în zona respectivă va avea lățimea necesară astfel încât circulația „să se desfășoare în condiții optime”.
„Cu siguranță, îmi aduc aminte că în Comisia de circulație, s-a impus condiția de a lărgi strada astfel încât să fie circulația pe două benzi. Vă asigur că, la final, drumul va avea două benzi, așa cum a fost dat avizul în Comisia de circulație, altfel nu va primi recepția. Sigur, pe perioada construcției, poate să fie organizarea de șantier și pot să fie anumite lucrări care să fie făcute în același timp, lucrări care nu se văd în acest moment”, a declarat Tarcea, la Radio România Cluj.
Ce face însă Primăria în cazul unei construcții care nu respectă parametrii pentru care a primit autorizația de construire? „Amendă, mergem în instanță și demolăm clădirea!”, spune viceprimarul.
„Sunt peste 50 de clădiri la ora asta în Cluj pe care le-am demolat, sunt foarte multe zone, altele în care suntem în proces. În zona Mărăști, în zona Bulevardului București, am demolat un bloc de trei etaje. Toate procedurile au durat circa cinci ani, dar la final am reușit să câștigăm și să punem în executare hotărârea judecătorească”, a precizat Dan Tarcea.
Case construite fără autorizație pe Valea Fânațelor...?
Vă reamintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, un anunț publicat pe o pagină de profil ridica mari semne de întrebare cu privire la legalitatea imobilelor construite pe strada Valea Fânațelor, din Cluj-Napoca.
„Casa nu este intabulată, este construită fără autorizație de construire, precum sunt construite toate casele din zonă, este impusă la Primărie, se plătește impozit pe ea”, se arăta în anunțul proprietarului, care mai preciza că „s-au început demersurile pentru intrarea în legalitate, dar, din păcate, nu știm cu exactitate cât timp durează”.
Culmea este că, în ianuarie 2019, tocmai viceprimarul Dan Tarcea a fost cel care luase la puricat nemulțumirile localnicilor dezvăluind că, cel mai probabil, multe case din zonă au fost construite fără autorizație de construire, din moment ce nu dispun nici măcar de apă potabilă. Ele însă au rămas în picioare.
Tarcea a precizat apoi care este procedura în cazul clădirilor neterminate pe domeniul public, dar și de unde vin „ponturile” cu privire la nelegalități. Autosesizarea Primăriei sau sesizările de la cetățeni?
„Pot fi ambele variante. Ne și autosesizăm, sunt situații, în care inspectorul de teren de la Poliția Locală a făcut sesizări sau vin sesizări de la cetățeni. Oricare din variante este apreciată și este bună de luat în calcul. În condițiile în care se construiește pe domeniul public fără autorizație de construire, procedura este mult mai simplă, pentru că merge direct o dispoziție din partea primarului, se trece direct la demolare. Dacă vorbim de clădiri pe domeniul privat, trebuie proces”, a explicat viceprimarul.
Clujenii se plâng de mizerie, Tarcea vorbește despre sens giratoriu
O altă clujeancă a ridicat o problemă persistentă pe strada Cantonului. „Sunt construcții (case, cocioabe făcute de romi), acestea unde se clasează? Să nu mai vorbim de mizeria de pe strada din zona lor! Acolo de ce nu trece Poliția Locală?”, s-a întrebat acesta. Viceprimarul a părut însă debusolat...
„Pe strada Cantonului au fost două chestiuni. Una a fost legată de modernizarea străzii, cea de-a doua de o curbă extrem de periculoasă cu montarea unui sens giratoriu. Dacă vorbim de respectiva curbă, a fost în Comisia de circulație această propunere, urmează să o punem în aplicare cu niște praguri de sol în zonă și niște benzi rezonatoare astfel încât să fie eliminată componenta de accidente”, a replicat, în primă fază, Tarcea.
După ce i s-a atras atenția asupra faptului că doamna vorbea despre mizeria și construcțiile din zonă, Dan Tarcea a explicat că „acolo există o situație destul de delicată”.
„Practic, am avut situații în care am identificat persoane care fac mizerie în zonă. Am pus mașini la dispoziție pentru curățarea zonei, avem câteva tone de mizerie adunate de acolo. La fiecare lună, mizeria revine. Am făcut și nenumărate acțiuni de dezinsecție și deratizare, le vom continua”, a promis Tarcea.
Viceprimarul a precizat că terenul pe care sunt construite casele improvizate aparține de CFR, dar există mai multe programe prin care municipalitatea încearcă să-i scoată pe oamenii de acolo din starea de marginalizare socială.
Dan Tarcea a dezvăluit că 35 de familii au fost deja mutate din zona străzii Cantonului, alte 35 de familii urmând să fie relocate anul acesta. Cu toate acestea, oamenii care se vor muta în casă nouă trebuie să aibă un loc de muncă stabil, să dovedească că se pot întreține și trebuie să aibă buletin și „vechime” pe strada Cantonului. „Nu vrem să scoatem 35 de familii și să apară alte 35, așa nu vom rezolva niciodată problema”, a conchis viceprimarul.