Actualitate

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România. Tot ce trebuie să ştiti despre virus, prevenire şi îngrijire

Românii sunt în stare de alertă după primul caz de coronavirus la noi în ţară, însă oficialii spun că este doar un un caz izolat şi nu o epidemie.

Vlad Mixich, unul dintre cei mai buni medici român și expert al Agenției Europene de Sănătate a oferit o serie de sfaturi importante pentru a prevenit apariţia virusului:

- Ne spălăm cât mai des pe mâini, bine bine cu săpun, ca să ne protejăm. Pare un sfat banal, dar este cea mai importantă măsură prin care ne putem proteja. Putem folosi și dezinfectant, cel puțin 60% alcool.


- Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați.

- Dacă am nu avut contact cu cineva suspect/confirmat cu coronavirus STĂM ACASĂ (dar sunăm și la medicul de familie pentru indicații) la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală.


- DACĂ AM AVUT CONTACT CU CINEVA SUSPECT/CONFIRMAT DE CORONAVIRUS ȘI AVEM SIMPTOMELE DE MAI SUS => SUNĂM LA 112

- De preferat să stăm la cel puțin 1 metru de cei care strănută/tușesc.
- De preferat să evităm călătoriile sau participarea la evenimente publice mai ales dacă facem parte din categoriile vulnerabile la coronavirus: cel puțin 70 de ani, diabet, boli cardiovasculare, hepatite, boli oncologice etc.


- Măștile de față sunt eficiente în a bloca răspândirea infecției dacă sunt purtate de cei care deja sunt bolnavi și de cei aflați în apropierea celor bolnavi. Important: nu refolosiți masca și înlocuiți-o când devine umedă.

- Tușim și strănutăm în cot sau în batistă. Aruncăm la coș batista/șervețelul și apoi ne spălăm pe mâini.


- Virusul este periculos în special pentru persoanele de peste 70 de ani și cele deja afectate de o altă boală. O bună parte din cazuri sunt ușoare sau moderate (estimările pe datele din Wuhan spun că 8 din 10).

- Nu luați antibiotice. Aruncați banii degeaba pentru că nu vă vor proteja de coronavirus.


- Dormiți cel puțin 7 ore pe noapte, mâncați sănătos și variat, dar mâncarea să fie bine gătită și faceți mișcare – sunt cele mai eficiente modalități de a stimula imunitatea.

FOARTE IMPORTANT: Aveți încredere în medicul vostru. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. PANICA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII!

- Din cei 44600 chinezi bolnavi de #coronavirus studiați, 80% au fost cazuri ușoare. Deci 8 din 10 oameni cu #Covid19 vor avea doar o formă ușoară, fără amenințare pentru viață.

- Rujeola se ia mult mai repede decât Coronavirusul, e mult mai contagioasă (aviz părinților care ezită să-și vaccineze copilul contra rujeolei; pentru #ncov19 nu există vaccin).

- Ebola sau SARS sunt mult mai ucigașe decât Coronavirusul, mai letale.

- Cu toate acestea să nu minimizăm: coronavirusul este ceva mai periculos decât virusul gripal, nu cu mult, dar suficient de îngrijorător pentru ca vârstnicii și persoanele cu alte boli cronice (diabet, cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) să evite pe cât posibil în perioada aceasta adunările publice și călătoriile.

- Coronavirusul nu afectează aproape deloc copiii și adolescenții. Nu știm sigur de ce, probabil datorită unei imunități mai bune. (Graficul-tabel dovedește asta cu cifre)

- Se pare că există o memorie imună și o dată ce ai avut coronaviroză nu vei mai avea și a doua oară. Dar aici este nevoie de mai multe date statistice relevante pentru a  putea jura cu mâna pe inimă că așa e.

Mihai Netea, cercetător la Universitatea Radboud din Nijmegen, profesor de Biologie Experimentală, a explicat ce înseamnă de fapt acest CORONAVIRUS:

„Acest virus face parte din familia coronavirusurilor, care este o familie foarte mare. Răceala obișnuită pe care o facem, de trei, patru ori pe iarnă, acea răceală în care ne curge un pic nasul, și atunci tot de coronavirusuri e vorba, sunt virusuri ce fac parte din aceeași familie. Acelea sunt virusuri care dau infecții foarte ușoare, bineînțeles, pe care aproape nu le simțim. În același timp, sunt și alte coronavirusuri, cum a fost SARS-ul acum 10 ani, sau cum a fost MERS, care au apărut cu 4-5 ani în urmă și pe care, Slavă Domnului! nu le mai găsim deocamdată – decât MERS-ul foarte puțin. Acelea erau mult mai grave. Aveau o mortalitate mare. Coronavirusul actual, Covid2019, este undeva între ele ca gravitate, nu este nici atât de ușor precum virusurile răcelii, dar nu este nici atât de grav precum SARS-ul. SARS-ul avea o mortalitate de 10%. Gravitatea infecțiilor cu Covid2019 este cam aceeași ca gravitatea unei gripe. Acea gripa sezonieră care se face în fiecare an, începând din noiembrie până prin martie, în perioada rece a anului, și care, din păcate, încă face victime. Victimele sunt în special oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătății, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din cauza unor boli intercurente, a unor comorbidități, le numim noi – oameni care au diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii, aceia sunt mai susceptibili să facă formele mai grave ale bolii.”, a spus Netea.

„Aceasta este o infecție care a apărut acum câteva luni, luată de la un animal, de undeva din China, la fel ca marea majoritate a infecțiilor umane. Practic 80% din infecțiile pe care noi le avem, la un moment dat în istorie, au fost luate de la animale. Acesta este un nou exemplu, și vor fi multe exemple și-n continuare. Acesta este un proces natural într-un fel, și noi dăm virusuri și infecții animalelor, și ele ne dau nouă. Când ești în contact cu alte ființe există o șansă să primești o astfel de infecție. Nu este una dintre cele mai grave, dar nu este nici o infecție ușoară pentru că gripa este o infecție serioasă. De ce este serioasă? Pentru că atunci când a pătruns în populația umană această infecție cu Covid2019 nici unul dintre noi nu aveam niciun fel de memorie imună cu astfel de infecție. Astfel, un număr mai mare de persoane este susceptibil să facă infecția, mai mare decât în cazul gripei. Aceasta, dintr-un singur motiv. Gripă avem de mulți ani, mulți dintre noi au făcut gripă deja și au o anumită memorie imună care ne apără împotriva gripei. Împotriva lui Covid19 nu avem această memorie imună, deci există posibilitatea ca mai mulți oameni să fie infectați, dar gravitatea Covid19 nu este mai mare decât a unei gripe obișnuite.”, a mai spus biologistul.

Rata de mortalitate a persoanelor infectate de Coronavirus după vârstă:

+80 de ani 14,8%

70-79 de ani 8.0%

60-69 de ani 3.6%

50-59 de ani 1.3%

40-49 de ani 0,4 %

30-39 de ani 0,2 %

20-29 de ani 0,2%

10-19 de ani 0,2%

0-9 ani  niciun deces

Ultimele Stiri
abonare newsletter