Actualitate

IRES. Tot mai mulți români sunt nemulțumiți de experiența vieții în izolare

Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) arată că numărul românilor nemulțumiți de experiența traiului în izolare.

Foto: Paul Gheorgheci/monitorulcj.ro Tot mai mulți români sunt nemulțumiți de experiența vieții în izolare Foto: Paul Gheorgheci/monitorulcj.ro Tot mai mulți români sunt nemulțumiți de experiența vieții în izolare

Românii respectă distanțarea socială, fiind compensată cu comunicare mai intensă pe telefon și online.

Românii nu găsesc materiale de protecție

Peste 4 din 10 români spun că în localitatea lor nu sunt disponibile în comerț materialele de protecție de tipul măștilor, dezinfectanților sau mănușilor.


Dezinfectantul pentru mâini este produsul de protecție cel mai folosit de români atunci când ies din casă, două treimi dintre ei spun că îl folosesc de fiecare dată. 64% spun că folosesc de fiecare dată masca de protecție, iar 44% folosesc mănuși de protecție.

Două treimi  (67%) dintre români susțin că au respectat în totalitate indicația de rămâne la domiciliu. Procentul este în creștere față de studiile anterioare (52% - 16-17 martie, 59% - 21-24 martie).


Românii sunt indeciși în a caracteriza experiența de a rămâne la domiciliu din ultima perioadă: 35% spun că este mai degrabă plăcută, 34% că este mai degrabă neplăcută, iar 30% nici plăcută, nici neplăcută. Însă, în ultimele două săptămâni, a crescut proporția celor care consideră că experiența este mai degrabă neplăcută (19% - 16-17 martie, 34% - 7-8 aprilie).

7% dintre participanții la studiu au continuat să primească vizite și după declararea stării de urgență.


Un sfert dintre români s-au aflat în situația de a refuza persoane care doreau să îi viziteze.

14% dintre români spun că au făcut, la rândul lor, vizite în perioada stării de urgență.


Telefonul și internetul suplinește, în această perioadă, contactul direct

92% dintre cei intervievați au contactat alte persoane de la declararea stării de urgență pentru a se interesa de starea lor sau pentru nevoia de a comunica; peste trei sferturi au fost contactați la rândul lor de către alte persoane care au dorit să se intereseze de starea lor sau să comunice cu ei.

50% dintre români au stat la o distanță mai mică de 1,5 metri de persoane care nu locuiesc în gospodăria lor.


Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, cea mai mare companie de cercetare socială cu capital românesc, a realizat, în perioada 7 – 8 aprilie 2020, al patrulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19.

A doua parte a acestui studiu a urmărit modul în care măsurile de restricționare a deplasărilor și a interacțiunilor sociale dispuse de autorități pe fondul epidemiei de COVID – 19 sunt respectate și percepute de către români și să evalueze modul în care românii utilizează produsele de protecție (dezinfectanți, mănuși, măști) și gradul de acces la acestea.

Citește și:

SONDAJ IRES. Raed Arafat se bucură de cea mai mare încredere, alături de IGSU. Premierul Orban și Guvernul, codași în clasament

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter