Actualitate

Frumos proiectul „La Terenuri”, dar se vrea și mai mult! Grădinile din Mănăștur, integrate în cea mai modernă bază sportivă din Cluj?

Baza Sportivă „La Terenuri” se va realiza, în sfârșit, până în toamna anului viitor. Activiștii de mediu nu se mulțumesc însă cu spațiul destinat pentru acest proiect de Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Frumos proiectul „La Terenuri”, dar se vrea și mai mult! Grădinile din Mănăștur, integrate în bază? Frumos proiectul „La Terenuri”, dar se vrea și mai mult! Grădinile din Mănăștur, integrate în bază?

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat, marți, contractul de proiectare și execuție pentru noua Bază Sportivă „La Terenuri”, din cartierul Mănăștur. Proiectul în valoare de peste 5,5 milioane de euro se realizează și în urma presiunilor venite din partea activiștilor clujeni, care au cerut constant în ultimii ani un spațiu public verde în cel mai aglomerat cartier din Cluj-Napoca, Mănăștur.

Grădinile din Mănăștur, incluse în proiectul „La Terenuri”?

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru salută inițiativa administrației locale, însă vrea ca și grădinile din zona „La Terenuri” să fie incluse în proiectul bazei sportive. Momentan, proiectul se întinde pe circa 4,2 hectare, cu peste 18.000 mp de spațiu verde. Solicitarea lui Dohotaru vine în contextul în care mai mulți arbori au fost puși la pământ în zonă. În replică, primarul Emil Boc a recunoscut că municipalitatea nu s-a putut implica, fiind vorba despre un proprietar privat, pe un teren care nu este inclus în proiectul bazei sportive.


„Subliniem că poziția Asociației Societate Organizată Sustenabil (SOS) este ca grădinile să facă parte din proiectul de bază sportivă/parc și nu dorim ca grădinile să fie demolate, asemenea celor distruse recent. Menționăm că punem la dispoziția Primăriei un draft de Hotărâre de Consiliu Local care permite grădinăritul, inclusiv cel comunitar, la Cluj, care în momentul de față e interzis”, afirmă parlamentarul clujean.

Adrian Dohotaru cere răspunsuri Primăriei Cluj-Napoca

Într-o scrisoare deschisă adresată primarului Emil Boc, deputatul clujean se întreabă care este statutul juridic al terenului pe care sunt situate grădinile care încă nu au fost distruse, asemenea grădinilor rase de proprietarii care „doresc să fie realizat un proiect imobiliar cu două blocuri de 13 niveluri”, pe str. Parâng, din cartierul Mănăștur.


Emil Boc a precizat că nu a fost aprobat niciun proiect imobiliar în zonă, ci este depusă doar o solicitare în Comisia de urbanism. În cazul în care nu toate grădinile sunt în domeniul public, în ce măsură este dispusă Primăria să le păstreze verzi în viitorul plan urbanistic general (PUG), se întreabă Adrian Dohotaru.

Parlamentarul este curios să afle dacă Primăria va fi de acord să răscumpere grădinile de la proprietarii privați, în cazul în care o parte sunt private. De asemenea, acesta vrea să știe cum pot fi integrate grădinile în proiectul bazei sportive și care sunt motivele pentru care nu au fost integrate oficial. Nu în ultimul rând, Dohotaru se întreabă dacă accesul în Baza Sportivă „La Terenuri” va fi gratuit la toate facilitățile.


CITEȘTE ȘI:

Acoperișuri verzi în Cluj? Blocurile comuniste, supuse „renovării ecologice”, ar deveni grădini

 

abonare newsletter