Actualitate

Lacul Tarnița rămâne „raiul șmecherilor” și în 2020. Deputat clujean: „Autoritățile sunt paralizate de frică, prefectul doarme”

Deputatul PSD Horia Nasra acuză autoritățile clujene că „au pus batista pe țambal” în ceea ce privește problema poluării lacului Tarnița prin folosirea ambarcațiunilor motorizate.

Lacul Tarnița rămâne „raiul șmecherilor” și în 2020. Deputat clujean: „Autoritățile sunt paralizate de frică, prefectul doarme” Lacul Tarnița rămâne „raiul șmecherilor” și în 2020. Deputat clujean: „Autoritățile sunt paralizate de frică, prefectul doarme”

Parlamentarul spune că, după înlăturarea din funcție a fostului prefect Ioan Aurel Cherecheș, autoritățile locale au dat uitării problema poluării lacului care constituie sursa principală de apă a locuitorilor Clujulu.

„Nu dorim să se întâmple o nenorocire, vreodată, însă, dacă se va întâmpla, să vedeți cum politrucii gulerelor albe și instituțiile Clujului vor da din umeri și își vor pasa responabilitatea! Nu domnilor, nu vă mai ascundeți după pandemia de COVID-19! Era o chestiune de principiu și de reglementare să fi rezolvat această speță dar după înlăturarea fostului prefect, Ioan Aurel Cherecheș și fostului subprefect, Ioan Alin Danci, de către Ludovic Orban, ați pus batista pe țambal și ați îngropat subiectul!”, a declarat Nasra.


Acesta arată că, anul trecut, șase parlamentari, printre care și Adrian Oros, actualul ministru al Agriculturii, au semnalat guvernului problema lacului Tarnița: „Șase parlamentari au semnalat această problemă, Adrian Dohotaru, Gabriel Horia Nasra, Csoma Botond, Mihai Goţiu, Ilea Vasile și Adrian Oros. Unul dintre noi, deputatul Adrian Oros este astăzi ministru, dar oare credeți că a binevoit să pună pe masa guvernului această speță? Binențeles că nu! A prins lozul ministerial și acum prezidează în papuci de casă subiecte confortabile!”, a spus Nasra.

În final, deputatul îi cere actualului prefect, Mircea Abrudean, demisia, adresând totodată o serie de întrebări autorităților locale.


„În această speță, solicit răspunsuri publice la următoarele întrebări și în caz de tărăgănare a speței Tarnița, cer public demisia Prefectului! Domnule Abrudean, asumați-vă, fiți bărbat și nu mai plecați urechea la indicațiile unuia sau a altuia!

1. Mircea Abrudean, vă asumați în cazul unei nefericite tragedii responsabilitatea morală și legală? Dumneavoastră știți foarte bine, că fostul Prefect, Ioan Aurel Cherecheș și fostul subprefect, Ioan Alin Danci, spre deosebire de dumneavoastră, au avut curaj și au organizat întâlniri cu instituțiile responsabile pentru a preveni o tragedie, în speță cu cei de la Căpitănia Dej, compania Hidroelectrica, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa din Cluj și binențeles cu reprezentanții Gărzii de Mediu din Cluj. Vă reamintesc domnule Prefect, Mircea Abrudean că Prefectul Ioan-Aurel Cherecheș și subprefectul Ioan-Alin Danci, au dispus analiza măsurilor întreprinse pentru rezolvarea problemelor semnalate de cetățeni pe lacul Tarnița, în 25 octombrie 2019, la ședința extraordinară a COMITETULUI JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ CLUJ.


2. În ce stadiu este regulamentul discutat în 2019, care să protejeze lacul Tarnița, principala sursă de apă potabilă a Clujului?

3. Domnule Prefect Abrudean, petiția inițiată de deputatul independent Adrian Dohotaru și semnată de MII de clujeni chiar nu reprezintă nimic pentru dumneavoastră?!


4. Îi solicit domnului Federiga, un raport public care să prezinte activitatea oficiului de căpitănie Dej: Câte permise de conducere pentru ambarcaţiuni în judeţul Cluj a eliberat Oficiul de Căpitănie Dej în ultimii zece ani? Câte amenzi a aplicat pe lacul Tarniţa, Oficiul de Căpitănie Dej, în ultimii cinci ani? Câte acţiuni de monitorizare, verificare şi amendare a organizat Oficiul de Căpitănie Dej în ultimii cinci ani în zona Tarniţa?

5. Solicit un raport, public, pentru clujeni și reprezentanții presei, cu privire la activitatea Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj, în speţa poluării lacului Tarniţa!”, a arătat deputatul.


CITEȘTE ȘI

Cinci controale în cinci ani, zero sancțiuni la Tarnița: „Anarhie instituțională, Garda de Mediu doarme?”

 

abonare newsletter