Actualitate

Tramvaiul metropolitan, cea mai nouă propunere pentru Cluj. Cum rămâne cu metroul și cu trenul metropolitan?

O nouă propunere a apărut pentru zona metropolitană Cluj-Napoca (ZMCN) în cardul Planului de amenajare a teritoriului județului (PATJ) Cluj: extinderea rețelei de tramvai în afara orașului.

Tramvaiul metropolitan, cea mai nouă propunere pentru Cluj. Cum rămâne cu metroul și cu trenul metropolitan? Tramvaiul metropolitan, cea mai nouă propunere pentru Cluj. Cum rămâne cu metroul și cu trenul metropolitan?

Raportul inclus în PATJ arată că folosirea linie de tramvai a scăzut în ultimii ani din cauza schimbării zonei rezidențiale și industriale. Propunerea formulată de experți în Planul de amenajare a județului este extinderea linie de tramvai în zona metropolitană.

„Ca urmare a schimbării locației spațiale a principalelor zone rezidențiale și industriale, la nivelul municipiului Cluj-Napoca și ZMCN, în utlimul deceniu s-au modificat și fluxurile principale de călători. Astfel că, în prezent, cea mai mare intensitate se regăsește pe axa est-vest, fapt ce determină subutilizarea actualei linii de tramvai, pe direcția nord-est – sud-vest și suprautilizarea celorlalte mijloace de transport pe direcția est – vest. Popunere – construirea și amenajarea unei noi linii de tramvai între Jucu și Căpușu, etapizat: faza 1 Aeroport – Florești, faza 2. Florești – Gilău; aeroport – Apahida; etapa 3. Gilău – Căpuș - Apahida – Jucu”, se arată în studiul privind transporturile.


Raportul nu scoate însă din discuție realizarea metroului și a liniei de tren metropolitan, obiective pentru care, la sfârșitul lunii aprilie, au fost semnate contractele pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate.

Troleibuz în mai multe cartiere clujene

De asemenea, ăn raportul inclus în Planul de amenajare se propune extinderea liniei de troleibuz la mai multe cartiere din oraș.


„Rețeaua de transport public urban este subdimensionată la nivelul liniilor de parcurs cu troleibuzul, aceasta nefiind prezentă în cartiere precum Grigorescu, Baciu, Zorilor, Bulgaria și Dâmbu Rotund. Acest fapt determină supra utilizarea transportului cu autobuzul și creșterea nivelului de poluare în aceste zone. Propunerea: extinderea rețelei de transport cu troleibuzul pentru a deservi aceste zone rezidențiale”, se mai arată în raport.

O treime din localitățile zonei metropolitane nu au sistem de transport public

Nivel de accesibilitate al localităților din inelul 1 al ZMC (43 localități în cadrul a 7 UAT-uri rurale, cu o populație totală de 59387 locuitori în anul 2011)


- 2 (4,65%) localități deservite cu trei tipuri de transport public – metropolitan, interurban și feroviarApahida, Baciu, în anul 2011, întrunind împreună o populație de 12066 locuitori (20,32%).

- 9 (20,93%) localități deservite cu două tipuri de transport public – metropolitan și interurbanCâmpenești, Corpadea, Pata, Sânnicoară, Chinteni, Deușu, Florești, Luna de Sus, Feleacu, în anul 2011, întrunind împreună o populație de 27719 locuitori (46,68%).


- 3 (6,98%) localități deservite cu două tipuri de transport public – metropolitan și feroviarDezmir, Mera, Suceagu, în anul 2011, întrunind împreună o populație de 4234 locuitori (7,13%).

- 1 (2,33%) localități deservite cu două tipuri de transport public – interurban și feroviarRădaia, în anul 2011, întrunind o populație de 161 locuitori (0,27%).


- 10 (23,26%) localități deservite cu un singur tip de transport public – metropolitan – Sub Coastă, Feiurdeni, Sânmărtin, Popești, Săliștea Nouă, Tăuți, Sălicea, Ciurila, Gheorghieni, Vâlcele, în anul 2011, întrunind împreună o populație de 4406 locuitori (7,42%).

- 0% localități deservite cu un singur tip de transport public – feroviar

- 5 (11,63%) localități deservite cu un singur tip de transport public – interurbanBodrog, Vechea, Gilău, Someșu Cald, Someșu Rece, în anul 2011, întrunind împreună o populație de 8782 locuitori (14,79%).

- 13 (30,23%) localități nedeservite de nici un sistem de transport publicMăcicașu, Pădureni, Săliștea Veche, Satulung, Corușu, Filea de Jos, Filea de Sus, Pădureni, Pruniș, Săliște, Șutu, Casele Micești, Sărădiș, în anul 2011, întrunind împreună o populație de 2019 locuitori (3,40%).

Pași mici spre realizarea metroului și trenului metropolitan la Cluj

La sfârșitul lunii aprilie au fost semnate contractele pentru studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru realizarea metroului și trenului metropolitan la Cluj-Napoca.

Noul coridor magistral de transport rapid (metrou) pe axa vest-centru-est va urmări să deservească două puncte principale de interes. În prima etapă, se ia în considerare centrul zonei de sud a comunei Florești, viitorul Spital Regional de Urgență, centrul comercial Vivo!, cartierul Mănăștur, centrul municipiului Cluj-Napoca și zona de est a orașului (respectiv zona Aurel Vlaicu/Pod IRA).

În a doua etapă este vizat centrul zonei de sud a comunei Florești și comuna Gilău. Pe noua linie de metrou sunt propuse 15 stații pe o lungime de aproximativ 16 km, deci o interstație medie de 1.035 m, potrivit municipalității.

„Ne propunem ca în Florești să avem metrou de suprafață. De ce? Fiindcă avem proiectul centurii metropolitane care va lua o presiune de pe DN1 Cluj și atunci vom putea avea mai multe soluții pentru metroul de suprafață în contextul în care va fi gata centura metropolitană”, a spus Boc.

CITEȘTE ȘI

Aglomerație în tot județul Cluj! Care sunt zonele cu cel mai intens trafic?

 

abonare newsletter