Actualitate

FOTO. Cheile Râmețului, o aventură de weekend pentru clujenii care iubesc munții!

Cheile Râmețului reprezintă o destinație montană spectaculoasă, situată în estul Munților Trascău, între Turda și Alba Iulia. Zona este perfectă pentru clujenii care vor să scape de agitația de oraș acumulată pe parcursul săptămânii.

 

 


Rezervația naturală Cheile Râmețului este formată din două masive muntoase, o zonă de chei cu doline, turnuri, peșteri, creste, toate înconjurate de păduri și pajiști. Așadar, locul poate reprezenta un delict pentru aventurieri.

 


Destinația este doar puțin modificată de om și are o tentă sălbatică datorită diversității plantelor din înconjurimi, perfectă pentru o drumeție pe cinste! Chiar dacă se află la 100 de km de Cluj-Napoca, drumul până acolo merită străbătut.

Traseul circuit pe Cheile Râmețului

Pentru a avea o experiență pe cinste și a realiza un circuit prin care să explorați cât mai mult regiunea, vă recomand să urmați marcajele Triunghi Albastru, după care Crucea Albastră.


Traseul care se formează este următorul:

Porniți de la Cabana Râmeț – Intrare în Cheile Râmețului – Brâna Caprei – Satul Cheia – Cheile Râmețului pe firul apei – finalizați înapoi la Cabana Râmeț


Durata completă a traseului este de 5-6 ore și are un nivel mediu. Totuși, trebuie să fiți atenți la zonele abrupte.

Acum să pornim la drum.


Pentru a fi cât mai aproape de Cheile Râmețului trebuie să ajungeți inițial în Valea Mănăstirii, unde se află și Mănăstirea Râmeț, încă un obiectiv turistic frumos înconjurat de natură, care v-ar putea interesa.

De la acest lăcaș mai trebuie să străbateți aproximativ 1 km până la Cabana Râmeț, de unde începe efectiv traseul. Drumul până în apropierea mănăstirii este asfaltat, dar încet începe să fie pietruit.

De la cabană, continuăm pe drumul cu pietriș, urmând marcajele Traseului Albastru și Crucea Albastră, iar după aproximativ 3 km ajungem la intrarea în Chei. După aproape 15 minute de la intrare, marcajele se despart și continuăm pe Traseul Albastru, pe Brâna Caprei.

Pentru a urca pe Brâna Caprei trebuie să traversați râul, care are un nivel scăzut, și continuați să urcați după marcajele triunghiului albastru. Această parte este destul de dificilă deoarece porțiunile muntoase sunt destul de abrupte, dar traseul e dotat cu trepte de oțel și cabluri de care vă puteți prinde, pentru a vă ușura urcarea.

La Brâna Caprei vă veți întâlni cu un abrupt calcaros pe lângă poteca pe care trebuie să o urmați, dar veți vedea și niște ace calcaroase care formează o imagine fabuloasă.

Ajunși la înălțime, vă puteți bucura de frumusețea priveliștilor care vă taie respirația și să realizați chiar o ședință foto. Astfel, veți captura o experiență de neuitat!

După ce v-ați odihnit și bucurat de imaginile pe care vi le oferă Brâna Caprei, puteți să continuați traseul, coborând la râu, urmărind marcajele. De la râu veți putea continua traseul după alte marcaje, ale Crucii Albastre, pentru a forma un circuit reușit.

Marcajul Crucea Albastră vă conduce la Casa Paraschiva din satul Cheia, o casă tradițională amplasată în centrul naturii, loc în care vă veți simții mai vii ca niciodată și unde simplitatea o să vă priască. Un alt refugiu montan este și vechea școală din Cheia, amplasată în aceeași zonă.

După ce v-ați bucurat și de acest spațiu, tradițional amenajat, puteți să continuați traseul Crucea Albastră, pe firul apei, prin Cheile Râmețului. Aici oricât ați încerca să evitați apa, este inevitabil. Trebuie să vă răcoriți!

Apa este destul de mare, dar se poate trece prin ea fără griji.

Drumul pe firul apei este de aproximativ 2 ore, iar pe alocuri se poate evita prin cățărare cu ajutorul unor cabluri și trepte din oțel amplasate în zonă.

Spre finalul traseului o să vă întâlniți și cu un portal splendid format în Cheile Râmețului și de Valea Geoagiului, după care veți ajunge înapoi la punctul de start, Cabana Râmeț.

CITEȘTE ȘI:

Piatra lui Lucaci, traseul perfect pentru o escapadă aproape de Cluj!

 

Destinații montane în apropierea Clujului pentru drumeții de neuitat

 

abonare newsletter