Actualitate
De ce a explodat numărul de cazuri COVID-19 în județul Cluj?
Explozie de infectări în județul Cluj, după ce au fost depistate mai multe focare în ultimele două săptămâni.
În ultimele 24 de ore s-au înregistart 99 de cazuri cu COVID-19 în Cluj, județul aflându-se pe locul 2 pe țară la numărul de infectați.
Această explozie s-a produs din cauza unor focare din județ, mai mulți oameni fiind depistați pozitiv la locurile de muncă și în diferite centre.
Aproximativ acum două săptămâni 24 de persoane au fost depistate pozitiv cu Covid-19 la o fabrică din Aghireșu. Numărul total de angajați testați a fost de 75. Localitatea ar putea fi în carantină în următoarea perioadă din cauza numărului ridicat de infectări.
Un alt focar a avut loc ieri, în Gherla, după ce la o fabrică de mobilă au fost depistați pozitiv 17 angajați. Fabrica s-a închis pentru decontaminarea spațiilor, iar ancheta epidemilogică este în curs.
Iar cel mai mare focar s-a înregistrat astăzi la un centru de vârstnici din Dezmir, comuna Apahida, unde au fost depistate 48 de persoane infectate cu noul coronavirus. Acești oameni au vârste cuprinse între 68 și 92 de ani.
Record negativ pe plan național la numărul cazurilor de COVID-19
Pe plan național s-au înregistrat peste 1.700 de cazuri în ultimele 24 de ore. Această explozie nu s-a produs din cauza deschiderii școlilor, ci din cauza perioadei de concediu care a avut loc, a explicat Ioan Ștefan, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar Central, la o emisiune televizată.
„Nu aș relaționa creșterea numărului cazurilor cu redeschiderea școlilor, ci cu perioada de concedii care s-a încheiat. Ne menținem într-un platou.
Ne preocupă riscurile suplimentare pe care le implică începerea școlilor. Școala începe pentru noi toți în societate, toți dăm un examen, întreaga comunitate și trebuie să le predăm copiilor lecții despre purtarea măștilor, distanțarea fizică. Trebuie să facem asta cu răbdare, cu tact, cu înțelepciune.
Se poate constata că a fost infinit mai ușor să închizi școlile decât să le redeschizi", a explicat Ioan Ștefan.
OMS estimează că în perioada octombire-noiembrie va fi al doilea vârf al epidemiei, însă medicul consideră că se va face față dacă nu vom aglomera secțiile de terapie intensivă.
„Oricum ne vor da răgazul să putem gestiona mai bine pacienții internați cu forme severe.
OMS estimează că în perioada octombrie – noiembrie ar putea fi al doilea vârf al epidemiei, dar eu cred că dacă reușim să nu aglomerăm secțiile de terapie intensivă vom putea face față.
Dacă purtăm mască și respectăm și celelalte norme de prevenire a infecției, dacă se va începe și vaccinarea antigripală, vom avea cumva un control al fenomenului", a spus medicul.
CITEȘTE ȘI:
Primul caz de COVID-19 confirmat într-un liceu din Cluj!
Clujul, locul 2 pe țară la numărul de cazuri de COVID-19 raportate în ultimele 24 de ore