Actualitate

Clujenii, chemați în stradă și în pandemie. Protest #COLECTIV, la cinci ani de la tragedie

La cinci ani de la incendiul devastator de la clubul Colectiv din București, clujenii sunt chemați în stradă, vineri, la un protest.

Clujenii, chemați în stradă și în pandemie. Protest #COLECTIV, la cinci ani de la tragedie Clujenii, chemați în stradă și în pandemie. Protest #COLECTIV, la cinci ani de la tragedie

 

 


Clujenii sunt chemați să protesteze vineri, 30 octombrie, în fața Monumentului Memorandiștilor pe de strada Eroilor din Cluj-Napoca, în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv. 

 


Întâlnirea este programată pentru ora 19, iar până la momentul publicării acestei știri, zeci de persoane s-au arătat interesate să participe la protest, potrivit paginii de Facebook a evenimentului.

„Acum 5 ani, un lanț al durerii ne-a îngenuncheat #colectiv. Copii și părinți, frați și surori, prieteni și iubiți au ars pe 30 octombrie 2015 și ne-au schimbat viața fără ca măcar să știe asta.


La 5 ani după #colectiv, un lanț de incompetență și corupție încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după #colectiv, un lanț de aroganță și impostură încă ne îmbolnăvește în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după #colectiv, un lanț de nepăsare și iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovații în justiție La 5 ani după #colectiv, cerem dreptate! Nici noi clujenii nu uităm și suntem alături de toată România”, transmit organizatorii

Cinci ani de la incendiul de la Colectiv

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity,cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.


Conform datelor existente (cercetările se află în curs), focul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roșu de intervenție, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu național. Ca urmare a protestelor masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Zeci de tineri au murit la Colectiv

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat un număr de 65 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.


A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989.

CITEȘTE ȘI

#COLECTIV La patru ani de la tragedie, clujenii ies în stradă: „Nu uităm, nu ne oprim!”

 

abonare newsletter