Actualitate

Clujul dă lecții de administrație Capitalei. Proaspătul primar al Sectorului 6 a venit „să fure meserie” de la Boc

Ciprian Ciucu, noul primar al Sectorului 6 al Captalei a fost într-un schimb de experiență la Primăria Cluj-Napoca, dar și în vizită la mai multe obiective recent modernizate din oraș.

 

 


Una dintre ideile cu care Ciprian Ciucu se întoarce în Sectorul 6 este înființarea unui Centru de Inovare și Imaginație Civică, pe modelul CIIC Cluj. Edilul spune că printre subiectele aprofundate alături de primarul Emil Boc și de echipa sa au fost implementarea unui regulament de urbanism, digitalizarea operațiunilor și organizarea de concursuri de soluții, practici pe care le va „importa” în Capitală.

 


„Azi sunt la Cluj-Napoca, într-o vizită de schimb de experiență, cu primarul Emil Boc și echipa sa. Bine acum, schimbul de experiență este mai mult dinspre echipa de Cluj către noi. Sunt împreună cu administratorul public al Sectorului 6, Paul Moldovan.

Am început cu planul strategic și am ajuns și la amănunte. Una dintre ideile cu care mă întorc la București este nevoia unui Centru de Inovare și Imaginație Civică (cum l-au numit la Cluj), practic un Centru în care să aduni ce găsești mai bun din lumea profesională și universitară în materie de urbanism, arhitectură, peisagistică, stiințe sociale a cărui misiune este să vină cu proiecte utile comunității pe care le dezbate temeinic cu comunitatea.


Temele pe care le-am aprofundat azi sunt:

- Necesitatea unui regulament de urbanism care să pună în prim plan cetățenii, nu doar investitorii și profitul lor – practic atunci când construiești câteva mii de apartamente să faci și o școală, o grădiniță o creșă, spațiu verde, parcări, puncte gospodărești de colectare a gunoiului etc.;
- Informatizarea tuturor interacțiunilor cu cetățeanul și mediul de afaceri, având ca țintă ca orice taxă să fie plătită on-line;
- Organizare de concursuri de soluții, impreună cu asociațiile profesionale, care să includă studiile de fezabilitate și studiile tehnice pentru ca proiectul să fie gata de execuție și pentru a scurta din timpul de finalizare a proiectelor (la noi, vezi Strada Liniei si insula Lacului Morii);
- Necesitatea unui regulament de publicitate și a unei comisii de estetică urbană profesioniste care să coerentizeze imagistic aspectul Sectorului 6;


Am mai discutat mult despre solutii de salubrizare (marea problemă a Sectorului nostru), bugetare participativă și tranzit/mobilitate”, a scris primarul Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook.

„La Cluj s-au găsit soluții pentru cartiere”

După vizita de la Primărie, edilul a mers „pe teren”, însoțit de Ovidiu Cîmpean, directorul de Dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca. Ciucu a vizitat baza sportivă din Gheorgheni, străzile Emil Isac și Regele Ferdinand, dar și prima stradă smart din țară.


„Soluțiile din cartiere (nu doar din centru) mă interesează cel mai mult. La Cluj s-au găsit soluții pentru cartiere. Unele doar pilotate, altele înfăptuite. Pentru că la noi în Sectorul 6 avem multe blocuri, specificul nostru este locuirea și avem nevoie de spațiu verde și baze sportive ample cu acces liber. E fabuloasă baza sportiva cu acces liber din cartierul Gheorgheni.

Acolo unde copiii sunt prezenți în spațiul public, lucrurile sunt puse in ordine, este siguranță, prezența lor este cel mai bun indicator.

Căutăm și noi, dar vă rog să îmi semnalizați terenuri care sa fie amenajate in acest fel. Voi cere, așa cum am promis, spre administrare terenul de lângă Parcul Drumul Taberei de la MAPN, mergem mai departe cu un astfel de proiect pe insula de la Lacul Morii, si cu Liniei.

Vizitele de studiu se fac la începutul unui mandat, nu la sfârșit. Nu vreau sa inovez, nu am acest orgoliu, nu am timp, vreau să preiau bune practici”, a mai arătat primarul Sectorului 6.

CITEȘTE ȘI

Terenurile lăsate în paragină vor fi impozitate cu 500% la Cluj-Napoca

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter