Actualitate
Centrele de vaccinare sunt gata, dar lipsesc medicii și asistentele! Primarii speră că Guvernul le returnează banii cheltuiți, de ordinul milioanelor de lei.
Luni începe a doua etapă de vaccinare, iar primarii comunelor din Cluj așteaptă Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care să clarifice bugetul pentru campania de vaccinare.
Luni, 18 ianuarie începe a doua etapă de vaccinare anti-COVID19 în România. În județul Cluj vor fi amenajate 30 de centre de vaccinare, dintre care 15 vor fi în Cluj-Napoca, iar restul de 15 centre vor fi în Turda, Dej, Câmpia-Turzii, Gherla, Huedin,Călățele, Mociu, Apahida, Chinteni, Gilău, Băișoara și în Aghireșu.
Monitorulcj.ro a luat legătura cu primarii din localitățile de mai sus pentru a afla cum decurg pregătirile pentru centrele de vaccinare.
Toți primarii se plâng de faptul că nu au medici și asistenți pentru etapa a doua de vaccinare, toți așteptând Ordonanța de Urgență a Guvernului cu privire la bugetul alocat pentru personalul auxiliar din centrele de vaccinare.
Monitorulcj.ro a reușit să ia legătura cu 7 primari din cele 15 comune și orașe din județ în care se va organiza campania de vaccinare. Redactorii au sunat la toți primarii, dar unii nu au răspuns solicitărilor, unul dintre ei fiind primarul municipiului Turda, Cristian Matei.
Câmpia Turzii- 10.000 de lei pentru organizarea centrelor de vaccinare
Primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan a spus că centrul este gata, doar că nu au medici, deoarece singurul medic din oraș a ieșit la pensie. De asemenea, el a spus că cheltuielile nu au depășit suma de 10.000 de lei.
„Din punct de vedere logistic, centrul este funcțional din acest moment. Acum ceva timp în urmă am terminat ședința cu nucleul de la nivel local. Din păcate nu avem partea de resurse umane. Voi putea asigura o parte din personal din asistentele de la școlile din municipiu, până începe școala. Nu am medici în acest moment, avem un singur medic la nivelul municipiul care a ieșit la pensie săptămâna trecută. Așteptăm să vedem ce decide Guvernul. În opinia mea, medicii de familie ar trebui implicați în aceatsă campanie de vaccinare, obligatoriu. Cheltuielile cu logistica nu au depășit până acum suma de 10.000 de lei”, a declarat Dorin Lojigan, pentru monitorulcj.ro.
Aghireșu- Centrul nu are momentan un frigider pentru depozitarea dozelor de vaccin
În comuna Aghireșu lucrurile sunt mai complicate puțin. Primarul comunei, Gelu Lehene a spus că a organizat centrul de vaccinare, dar nu are momentan un frigider pentru depozitarea dozelor de vaccin.
„Centrul este gata din punct de vedere al spațiului și al menajărilor solicitate prin norme. Centrul s-a făcut într-un loc în care nu a trebuit să investim, de aceea nu știu să vă zic o suma exactă. Nu știu cum vom face cu personalul medical, așteptăm să decidă Guvernul. Noi avem 4 medici de familie, nu știu dacă ei au obligația de a participa. Ce a ținut de Primărie, noi am făcut. Am avut vizita în teren a unei echipe mixte din partea Prefecturii, ISU și DSP. Nu avem un frigider, dar avem mobiler pentru desfășurarea activității”, a spus Gelu Lehene.
Huedin – Primarul speră ca Guvernul să aloce buget pentru personal
Primarul orașului Huedin, Mircea Moroșan speră ca Guvernul să suporte cheltuielile pentru personalul medical. Centrul este gata de funcționare în Huedin, dar nu are cine să îl preia.
„Centrul este gata, dar nu avem personalul auxiliar. Așteptăm să vedem ce decide Guvernul, iar apoi vom vedea cine dorește să vină și cât este de stimulat. Eu sper ca Guvernul să suporte cheltuielile. Mi se pare că punem „căruța înaintea cailor”. Noi de luni putem să funcționăm ca și spațiu, dar nu avem personal. Este foarte complicat pentru că prima dată trebuie să ai un personal care să anunțe pacienții. Cine va veni luni la vaccinare dacă nu avem personal? Eu nu critic Guvernul, dar aceste lucruri trebuie decise cât mai repede”, a afirmat Mircea Moroșan.
Călățele – Doar 2.000 de lei pentru centrul de vaccinare
În Călățele povestea este la fel ca și în celelalte localități: lipsește personalul. Centrul este aproape gata, dar mai trebuie achiziționate câteva obiecte, spune primarul comunei, Vasile Tripon.
„Acum suntem în plină activitate. Ca și spațiu sunt aproape gata, dar nu avem medici. Astăzi (n.r. 14 ianuarie) am primit și frigiderul pentru dozele de vaccin. Până acum am cheltuit 2.000 de lei pe materiale. Băile și alte săli necesare erau amenajate, noi am făcut doar două compartimente pentru medici. Mai avem de cumpărat unele obliecte, cum ar fi chiuveta și despărțitoarele. Ni s-a promis că se vor deconta toate aceste cheltuieli, acum așteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Vasile Tripon.
Băișoara – Centrul de vaccinare va fi în Căminul Cultural.
În Băișoara centrul de vaccinare va fi în Căminul Cultural, iar din această cauză Primăria a fost nevoită să investească mai mult, dar cu ajutorul unor firme care îi așteaptă până când se va stabili bugetul local. De asemnea, primarul comunei, Liviu Ghib a spus că el nu va avea bani să plătească medicii, doarece prețurile pe oră sunt foarte mari.
„Noi am început de acum două zile pregătirile în Căminul Cultural. Am făcut cabinetele medicale, triajul, sălile de așteptare tot ceea ce a trebuit să facem noi ca și Primărie. Astăzi ne-am întâlnit la prefectură și cu directorul de la DSP să vedem dacă se vor înscrie medici care să vină să administreze vaccinul oamenilor. Dacă nu ni se alocă bani de la Guvern, nu avem cum să asigurăm personalul. Un medic ia 100 de lei pe oră, iar asistenții 50 de lei, dacă e să plătim din bugetul local, într-o lună nu o să mai avem bani la Primărie”, a spus Liviu Ghib.
„Noi am vrut inițial să facem centrul în Dispensarul Uman, pentru că noi am investit foarte mulți bani acolo. DSP-ul nu a fost de acord pentru că Dispensarul Uman are altă activitate pentru bolnavii care vin la consult și de asta am fost nevoiți să îl facem în Căminul Cultural”, a declarat primarul comunei.
Chinteni – Primarul speră ca Guvernul să vadă realitatea așa cum este atunci când vor lua o decizie
Primarul din Chinteni, Lucia Suciu a spus că centrul este gata, doar că așteaptă să primescă resursele financiare pentru a achiziționa materiale. De asemenea, ea a spus că așteaptă tabletele de la alegerile locale, pentru că oricum stau în dulap degeaba, în cazul aceasta se pot folosi.
„Centrul de vaccinare corespunde din toate punctele de vedere. Așteptăm să se găsească resursele financiare pentru angajarea medicilor și achiziționarea materialelor necesare. Așteptăm să vedem ce decide domnul Gheorghiță față de paza acestui centru. Să vedem dacă cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale ne vor livra tabletele de la alegerile locale, pentru că nu mi se pare normal să facem investiții în acest moment în care nici legislația nu ne ajută. Acele tablete stau degeaba în acest moment”, a spus Lucia Suciu.
Primarul nu va vorbi cu medicii atâta timp cât nu are o „ofertă” pentru ei.
„Nu pot să lansez o invitație la o discuție cu medicii, atâta timp cât nu știu cu cât vor fi plătiți și de cine. Aștept cu mare interes o nouă Ordonanță de Urgență și trăiesc cu speranța că nu va fi scrisă pe genunchi și se va plia pe realitatea din teren”, afirmă primarul comunei.
Dej – 120.000 de lei investiți în cele două centre de vaccinare
În Dej vor fi două centre de vaccinare, iar primarul municipiului, Costan Morar a spus că a investit 120.000 de lei până în acest moment.
„Suntem bine. Până luni vom termina toate lucrările. Problema este resursa umană, pentru că la cele două centre de vaccinare avem 4 cabinete. În total aș avea nevoie de 40 de asistenți și 8 medici. Am investit aproximativ 120.000 de lei în cele două centre” a declarat Costan Morar.
Cluj-Napoca – O „armată” de medici pentru centrele de vaccinare
În cele 11 centre amenajate de primărie, peste 400 de medici, asistente medicale și registratori vor fi implicați în procesul de vaccinare, printre ei numărându-se și cadre medicale școlare.
„Etapa a doua, oficial se declanșează mâine, de la ora 15 va fi accesibilă platforma de programare, iar de luni începe vacinarea. Aici intră persoanele de peste 65 de ani cu diverse afeciuni, personalul esențial din administrație și din alte domenii cheie, iar în etapa a treia intră populația în asamblu. Noi suntem pregătiți, din decembrie am lucrat la identificarea spațiilor pentru amenajarea centrelor de vaccinare, avem 13 centre pe raza municipiului Cluj-Napoca, 11 sunt pregătite de primărie , două sunt pregătite de unitățile sanitare. Cele 11 centre vor fi funcționale luni. Noi am lucrat la dotarea acestora, la achiziționarea elor necesare și nu a fost o muncă ușoară”, a declarat primarul Emil Boc, la un post local de radio.
CITEȘTE ȘI: