Actualitate
Cum a ajuns Cluj-Napoca un oraș smart și sustenabil? De la Wi-Fi gratuit în centru, la eliminarea copiilor xerox
Peste 300 de operațiuni administrative pot fi realizate online în Cluj-Napoca, scopul fiind limitarea interacțiunii directe a clujenilor cu funcționarii publici. Această transformare digitală a municipiului i-a adus lui Emil Boc premiul de „primarul anului”.
Clujenii au la dispoziție în acest moment peste 300 de operațiuni administrative care pot fi efectuate online, fără a mai fi necesară interacțiunea directă cu funcționarii publici. Reprezentanții primăriei municipiului Cluj-Napoca susțin că digitalizarea activității administrative reprezintă un obiectiv de interes al municipalității, iar demersurile făcute deja pentru ducerea la îndeplinire a acestui scop i-au adus edilului Emil Boc premiul de „Primarul Anului”.
„Folosim noile tehnologii pentru a face din Cluj-Napoca un oraş mai «inteligent» în termeni de soluţii pentru multiplele probleme care apar într-o aglomerare urbană, dar şi pentru a da prilejul cetăţenilor să se exprime şi pentru a le oferi soluţii eficiente în relația cu administrația publică locală”, transmit cei din cadrul Primăriei.
Plățile online, în creștere
Astfel, operațiunile administrative care pot fi efectuate online sunt puse la dispoziția clujenilor pentru a evita interacțiunea directă a acestora cu funcționarii publici, mai ales în contextul actual de pandemie. Locuitorii au la îndemnână modalități online de plată a taxelor și impozitelor locale, precum și a amenzilor. De asemenea, pot fi depuse diverse tipuri de cereri online, iar documentele administrative fiscale le sunt comunicate cetățenilor în format electronic, prin email.
„Plăţile online au crescut cu 15% în 2020 faţă de 2019. De asemenea, a fost extinsă folosirea semnăturii electronice calificate la departamentele din Primărie”, precizează primarul Emil Boc.
Conform municipalității, printre procedurile menite să simplifice relaţia dintre cetăţean și instituțiile publice locale se află posibilitatea eliberării online a certificatelor de atestare fiscală ori implementarea „Tichetului Albastru”, care este un serviciu de comunicare directă, la cerere, prin programare online între cetățenii care au o solicitare înregistrată la Primăria Cluj-Napoca și inspectorul care o are în operare, în vederea furnizării unui răspuns și a clarificării unor aspecte privind serviciul solicitat.
Aplicație mobilă pentru nevăzători
Totodată, Primăria declară că „a trimis în istorie” copiile xerox pentru documentele solicitate cetățenilor, dar și că odată cu crearea funcționarului public virtual „Antonia”, au fost operate aproape 150 de tipuri de cereri până în acest moment.
Tot în ceea ce privește sfera digitalizării orașului, autoritățile publice locale au amplasat un sistem de Internet WiFi în centrul municipiului, cei care se află în zonă având la dispoziție 50 de hotspot-uri, cu ajutorul cărora se pot conecta în mod gratuit la internet, având inclusiv posibilitatea de a detecta în timp real locurile de parcare disponibile în zona I a orașului.
De asemenea, a fost creată o aplicație mobilă (Step-Hear), care să vină în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere.
„Aplicația se bazează pe senzori de proximitate și tehnologia Bluetooth. Acestea generează informaţii în format audio, utile persoanelor cu deficienţe de vedere, astfel încât aceștia să poată explora mai ușor spațiul din jurul lor - în cazul nostru, cele două sedii ale primăriei. Step-Hear se instalează pe telefonul mobil și este disponibilă în Google Play și App Store. Persoanele cu deficiențe de vedere au astfel, direct pe telefonul mobil, o sursă de informații sigure pentru o orientare cât mai bună”, arată cei din cadrul primăriei.
Boc, desemnat „primarul anului”
Astfel, în urma implementării acestor proceduri menite să faciliteze interacțiunea dintre autoritățile publice și clujeni, primarul municipiului, Emil Boc, a obținut un premiu ce îl plasează în poziția de „primarul anului”, titlul fiind obținut în cadrul Galei online „Romanian Smart City Industry Awards 2020”, după cum au transmis reprezentanți ai municipalității.
„Am fost onorat să primesc, din partea Asociației Române pentru Smart City, premiul «Primarul anului». Premiile galei au fost acordate persoanelor, instituțiilor sau companiilor care au reușit să se adapteze contextului actual, să digitalizeze și să implice cetățenii în rezolvarea problemelor din actul administrativ dar și să implementeze soluții inovatoare pentru comunitățile în care activează. Tema ediției din acest an a fost transformarea digitală”, a declarat Emil Boc.
CITEȘTE ȘI
Cum plătești taxele și impozite online la Cluj, în 2021?