Auto

Piața mașinilor electrice noi, în scădere cu peste 10% la nivel european. Cu cât s-a redus numărul înmatriculărilor în România.

Dintr-un parc auto ce a depășit 8 milioane de autoturisme, România deține în prezent peste 40.000 de mașini electrice. La nivel european, piața mașinilor electrice a înregistrat o scădere substanțială în luna martie.

Mai puține mașini electrice înmatriculate în UE/Foto: pixabay.com Mai puține mașini electrice înmatriculate în UE/Foto: pixabay.com

 

 


Înmatriculările de autoturisme complet electrice noi au scăzut cu 11% în martie 2024, însă la finalul trimestrului 1, per total a fost înregistrată o creștere de 4% a numărului de înmatriculări. În România, spre exemplu, în primele trei luni ale anului s-au înmatriculat 3.400 de mașini electrice noi, potrivit datelor European Automobile Manufacturers' Association (ACEA), citate de Hotnews.ro

Mai puține mașini electrice înmatriculate în UE

Piața auto din Uniunea Europeană a crescut cu 4,4%, spre 2,73 milioane mașini în primele trei luni ale anului. Dintre acestea, aproape un milion au fost pe benzină și 332.000 full-electrice. Mașinile diesel au scăzut cu 11%, spre 355.000 unități.


Luna trecută, piața auto totală a scăzut cu 5%, iar cea a mașinilor electrice a înregistrat o scădere de 11%, în condițiile în care mai multe state din blocul comunitar au diminuat subvențiile oferite pentru achiziția mașini electrice, iar unele țări au stopat programele ce încurajau cumpărarea acestui tip de autoturisme. 

În România au fost înmatriculate 660 de mașini electrice, în martie 2024, o scădere de 36% față de aceeași perioadă a anului trecut. 


Clujul, în topul înmatriculărilor pe județe

La începutul lui 2023, România avea înregistrate 39.271 de mașini electrice. La finalul primul trimestru din an, în țara noastră au fost înmatriculate 3.400 de mașini electrice noi. 

CITEȘTE ȘI: 
Clujul conduce clasamentul județelor după numărul de mașini electrice înmatriculate. Topul înmatriculărilor pe județe.

Chiar dacă România are un parc de mașini electrice redus comparativ cu alte state europene, la nivel național, Clujul se afla în topul județelor după numărul mașinilor electrice înmatriculate (2.415 unități) la început de an. 


În 2023, în România au fost înmatriculate 15.318 de autoturisme electrice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Blocurile noi din Cluj vor dispune obligatoriu de stații de încărcare pentru autoturismele electrice

abonare newsletter