Economie
De ce în Cluj sunt cele mai mari salarii din ţară. Ce spun economiştii şi angajaţii
Pe lângă faptul că Clujul este unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară, este şi judeţul cu ăn top trei câştiguri salariale. Aflaţi care sunt domeniile care ridică foarte mult standardele şi ce îi determină pe tot mai mulţi clujeni să se reprofileze.
sursa foto: inhabitat.comCel mai recent eurobarometru al Comisiei Europene, “Quality of life in European cities 2015” arată că 73% din locuitorii din Cluj-Napoca sunt mulţumiţi de faptul că trăiesc în acest oraş, în ciuda faptului că este unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară. Indiferent că vorbim despre locuinţe, mâncare sau transport, Clujul este un oraş scump.
Preţurile mari merg mână în mână cu salariile mari. Comercianţii profită de faptul că sunt mulţi clujeni care câştigă foarte bine şi îşi adaptează preţurile pentru că puterea de cumpărare este mare.
Potrivit unei analize realizată de site-ul analizeeconomice.ro, Clujul se afla, în decembrie 2015, printre judeţele cu cel mai mare salariu mediu net din ţară. Dacă la nivel naţional, salariul mediu net era în decembrie anul trecut, de 2.114 lei, în Cluj era 2.358 lei. Clujul este depăşit doar de Bucureşti (2.958 lei) şi Ilfov (2.504 lei). La polul opus, se află Harghita (1.419), Caraş Severin (1.459 lei) şi Suceava (1.462).
Analiza vorbeşte şi despre creşteri ale salariului mediu net din 2015 în comparaţie cu 2014. Clujul se află pe locul doi la acest capitol. De exemplu, cea mai mare creştere s-a înregistrat în Teleorman (26,87%), urmat de Cluj (22,68%) şi Vrancea (22,32%).
Cum explică economiştii că în Cluj sunt salarii mai mari
Economiştii clujeni spun de ce în Cluj sunt unele dintre cele mai mari salarii medii nete din țară. “Ponderea serviciilor în total, angajaţi sau salarii, este mare, iar serviciile sunt de calitate înaltă, indiferent că vorbim despre medicină, ingineri, IT, bănci. În aceste condiţii, media salariilor este sus pentru că activităţile cu salarii mici sunt mult mai puţine”, a declarat economistul Iosif Pop, preşedintele Consiliului Civic Local.
Un rol important îl au companiile multinaţionale, în special cele din domeniul IT şi servicii pentru că cele care activează în domeniul prefabricatelor oferă salarii relativ mici. “În special în domeniul IT au venit multe companii din străinătate. Salariile sunt mari în Cluj în IT, într-adevăr, dar în străinătate sunt cel puţin duble”, a mai spus Iosif Pop.
Multe persoane se reprofilează pe IT
Faptul că IT-ul este unul dintre cele mai bine plătite domenii este confirmat de cei care lucrează în acest domeniu. Se observă şi o tendinţă de reprofilare spre IT tocmai pentru că salariile sunt mari. “Am ales să mă reprofilez pentru că domeniul în care am absolvit nu mi s-a mai părut unul în care să mă dezvolt şi salariile lăsau de dorit (jurnalism). Aşa că am ales să mă duc înspre Software Testing, un domeniu care nu a decesitat neapărat un studiu de profil ci o gândire mai tehnică. Chiar dacă la început, ca junior, porneşti cu un salariu mediu există şansa să-ţi crească mult mai repede. Depind de firmă însă aceste creşteri salariale. Pot să fie şi de două ori pe an şi să ajungă şi la mai mult de 100 de euro/mărire. Desigur că cele mai mari creşteri sunt cele în care alegi să pleci de la o firmă la alta şi atunci există şansa să obţii chiar un salariu dublu”, a declarat Luiza M., angajată în domeniul IT în Cluj.
Cluj-Napoca, un oraş în care îţi găseşti uşor de lucru
Eurobarometrul “Quality of life in European cities 2015” arată că în Cluj se găsesc uşor locuri de muncă. Dintr-un total de 79 de oraşe analizate, Clujul se află pe locul doi când vine vorba despre oportunităţile de angajare. Primul oraş din clasamentul publicat în eurobarometru este Praga. 72% din praghezi au afirmat că îşi găsesc uşor un loc de muncă. Pe locul doi se află clujenii cu un procent de 67%, urmaţi de locuitorii din Munchen şi Bratislava cu 62%. La polul opus se află Palermo, doar 3% din locuitori declarând că îşi găsesc uşor un job.