Economie

Cum oprim exodul creierelor din România? O asociație de la Cluj luptă și reușește să păstreze specialiștii în țara noastră.

Într-o perioadă în care industria IT-ului, unul dintre principalele motoare ale economiei românești, încearcă din răsputeri să oprească exodul de creiere din România, un program inițiat la Cluj-Napoca are rezultate uimitoare în lupta de a păstra viitorii specialiști în țara noastră.

“Descoperă-ți Pasiunea în IT”, programul care le oferă elevilor posibilitatea de a explora domeniul tehnologiei prin interacțiune directă cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, a reușit, în doar trei ani de la înființare, să-i convingă pe absolvenți să aleagă facultățile și firmele din țara noastră în detrimentul celor din străinătate.

Conform rezultatelor din ultimii trei ani ai programului “Descoperă-ți Pasiunea în IT”, 96,5% din absolvenții au ales să-și continue studiile urmând cursurile facultăților de profil IT, spun reprezentanţii proiectului.


“În cele trei ediții încheiate deja, 2015, 2016 și 2017, programul a avut 346 de absolvenți. Dintre aceștia, 119 sunt în continuare elevi și  227 sunt deja studenți: 52,63% la Facultatea de Matematică - Informatică și FSEGA - Informatică Economică din cadrul UBB Cluj, iar 35,52% au ales cursurile Facultăților de Automatizări și Calculatoare, Electronică, Tehnologie și Tehnologia Informației de la UTCN. Cel mai mult ne bucură faptul că 88,15% dintre absolvenți au rămas în Cluj”, spune Liliana Ștefan-Cazacu, fondatorul și Președintele Asociației DpIT, organizatorul programului.  

“Descoperă-ți Pasiunea în IT” și-a propus să crească o generație care să schimbe modul în care ne raportăm la tehnologie, pentru că “inovație nu înseamnă doar gadget-uri inteligente, ci metode eficiente care ne influențează în bine viața și comunitatea”, mai spune Liliana Ștefan-Cazacu.


“Mă bucur să vad că, dintre absolvenții programului DpIT, un procent atât de mare a decis să urmeze o carieră în IT, alegând o universitate de profil. Pentru majoritatea dintre ei, experiența avută împreună cu noi în cadrul programului a fost o confirmare a faptului că această carieră li se potrivește. Cred, de asemenea, că și pentru cei care au ales o altă direcție în carieră a fost o experiență unică, prin care au avut șansa să vadă din interior complexitatea și provocările acestui domeniu, beneficiile participării în program fiind mari pentru toți absolvenții. Participanților din acest an le doresc încă o dată mult succes în finalizarea proiectelor. Abia aștept să vedem în toamnă ideile și soluțiile lor”, spune, la rândul său, Cristian Mateș, COO NetMatch.

Deja de patru ani, “Descoperă-ți Pasiunea în IT” e programul care îi învață pe elevi să gândească “out of the box”, îi încurajează să judece ca niște adevărați antreprenori care aduc plus valoare afacerii lor prin crearea de locuri de muncă și dezvoltarea de produse proprii.


"E încurajator să vezi că prin susținerea constantă a unor proiecte educaționale, acestea au un impact real în piața forței de muncă, în special într-o piață dinamică cum este cea de IT. Faptul că prin contribuția noastră din ultimii patru ani am reușit să influențăm destinele unor tineri aflați la început de drum în viața profesională ne motivează să fim în continuare aproape de program", spune Călin Văduva, CEO Fortech.

 


 

Etichete: it
abonare newsletter