Economie

Studenţii clujeni, forţaţi să renunţe la chirii! Proprietarii ţin de fiecare euro

Tot mai mulţi clujeni au ales să renunţe temporar la chirii şi s-au întors acasă după suspendarea anului universitar.

Studenţii clujeni, forţaţi să renunţe la chirii! Proprietarii ţin de fiecare euro Studenţii clujeni, forţaţi să renunţe la chirii! Proprietarii ţin de fiecare euro

Zeci de clujeni şi-au creat adevărate afaceri de pe urma studenţilor care vin să studieze în oraş, însă pandemia de coronavirus a afectat serios şi acest domeniu..

Lucian este în anul al doilea la Facultatea de Business și stă într-o garsonieră închiriată din Cluj. Cum nu lucrează, iar facultățile s-au închis, a ales să se întoarcă acasă şi să economisească 220 de euro lunar.


Zeci de clujeni şi-au luat apartamente în rate pentru a le închiria

Mulţi dintre proprietari nu vor să lase din preţ, deoarece cei mai mulţi şi-au achiziţionat apartamente în rate, iar profitul ar dispărea dacă renunţă la o parte din chirie.

Studenţii s-au plâns de acest aspect, iar unii, în disperare de cauză, au ales să părăsească definitiv locul în care au stat în chirie: „Înțeleg că este greu pentru un proprietar, dar și nouă ne este greu să plătim un preț întreg pe o chirie. Nu oferă condiții pentru câți bani primesc.”, s-a plâns o studentă.


Ciprian Iftimoaei, sociolog, a vorbit despre situaţia care se regăseşte în majoritatea oraşelor studenţeşti în această perioadă.

 „Apartamentele s-au golit. Multe persoane, mai ales cele tinere și în special, studenții din orașele universitare, au revenit în localitățile de reședință.”


Numai în Cluj-Napoca sunt aproximativ 70.000 de studenți, iar majoritatea stau cu chirie. Mulți au reununtat în această perioadă la casele închiriate, deși peste câteva luni își vor căuta din nou o locuință.

Daniel Crainic, director de marketing portal de imobiliare: „Putem vorbi de o oscilație între 0 și minus zece la sută până la finalul anului, dacă situația se va relua la normal din 15 mai. Piața chiriilor era deja suprasaturată în orașele universitare. Cred că nu vom mai vedea garsoniere în blocuri vechi în Cluj la 500 de euro sau mai mult, pe lună, ci ne vom apropia spre cifre care sunt și în celelalte orașe.”


Cererea pentru închirieri a scăzut cu 25% în Cluj-Napoca, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză realizată de imobiliare.ro. În București scăderea a fost de 26%, în Timișoara de 9% și în Iași de 6%.

abonare newsletter