Economie

Zile libere PLĂTITE pentru părinți, în contextul în care școlile își suspendă activitatea fizică

Părinții vor avea zile libere plătite, în vederea supravegherii copiilor, în perioada în care cursurile în școli vor fi suspendate din cauza virusului COVID-19.

zile-libere-platite-pentru-parinti-in-contextul-in-care-scolile-isi-suspenda-activitatea-fizica zile-libere-platite-pentru-parinti-in-contextul-in-care-scolile-isi-suspenda-activitatea-fizica

 

 


Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului, prin care părinții vor avea zile  libere plătite de la stat.

În situația în care se limitează sau se suspendă activitatea cursurilor în școli, din cauza răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, unul dintre părinți va primi zile libere plătite, potrivit proiectului. Legea merge la promulgare. 


În momentul de față toate școlile din România au trecut pe scenariul roșu, din cauza numărului de cazuri COVID-19 care a crescut în ultima perioadă.

Zile libere plătite pentru părinți

Poiectul de lege acordă zile libere și în cazul părinților care trebuie să suprevegheze copii care au un handicap grav neşcolarizat, ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere o persoană adultă încadrată în grad de handicap grav sau în 3 grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.


Această măsură s-a extins şi în cazul părinţilor ai căror copii suferă de o boală cronică, chiar dacă nu sunt suspendate cursurile.

„Prin excepţie, beneficiază de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă şi părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neşcolarizat, care a optat pentru acordarea indemnizaţiei prevăzute de art.42 alin.(4) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar în situaţiile în care activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată, prin dispoziţie/decizie a autorităţii care are în administrare serviciul de zi, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”, conform proiectului de lege.


Vor beneficia de această prevedere legală și părinții care au copii până în 12 ani care suferă de o boală cronică, indiferent dacă cursurile sunt suspendate sau nu.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, respectiv Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti”, arată iniţiativa legislativă adoptat de către deputaţi.


Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții pentru a primi zilele libere plătite

Prevederile vor fi aplicate părinţilor care îndeplinesc următoarele condiţii:

„a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere;

c) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă”.

De asemenea, „în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin părinte se înţelege: a) părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare; b) adoptatorul; c) persoana care are copilul/copiii în încredinţare în vederea adopţiei; d) persoana care are copilul în plasament sau sub tutelă; e) persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; f) părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrise într-o unitate de învăţământ”.

Care sunt persoanele care nu vor primi zile libere

Angajatorul este obligat să acorde zile libere dacă angajatul solicit aceast drept. Doar că sunte câteva excepții, cum ar fi angajații din unitățile sanitare publice.

„Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere. În situaţia în care unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută. În cazul în care ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în aceste domenii, doar unul dintre aceştia are dreptul la majorarea acordată”, mai arată iniţiativa legislativă.

CITEȘTE ȘI:

Care sunt aeroporturile din Europa unde te poți testa de COVID-19

Ultimele Stiri
abonare newsletter