Economie

Ce măsuri propun reprezentanții hotelurilor pentru salvarea afacerilor afectate de pandemia de COVID-19

Aproape 70 de antreprenori din domeniul hotelier din România au semnat o scrisoare deschisă pentru Guvern în care au propus mai multe soluții pentru salvarea afacerilor, care au avut foarte mult de suferit în pandemie.

 

 


Săptămâna trecută, mai exact pe 25 martie, a avut loc o întâlnire importantă pentru domeniul hotelier, la care au participat majoritatea celor mai importanți investitori din industria hotelieră din România.

 


La acea întâlnire s-au stabilit mai multe măsuri și demersuri care pot fi initiate pentru a salva „industria fără fum”. Reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) susțin că domeniul opitalității este unul dintre puținele domenii economice care participă nemijlocit la construcția bunei imagini a României, pe cheltuiala antreprenorilor din acest domeniu.

Antreprenorii vor să își salveze afacerile

Scrisoarea este adresată mai multor miniștri, dar în special premierului Florin Cîțu, președintelui Senatului Alina Dragu și lui Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.


Semnatarii au atras atenția asupra faptului că industira hotelieră din România a respectat mereu măsurile santiare și restricțiile impuse de autorități și că a venit momentul ca dialogul între autorități și antreprenori să fie unul mult mai clar și care să vină la pachet cu niște soluții, pentru că sunt deja foarte mulți antreprenori care riscă să își piardă afacerile din cauza pandemiei, dar și din cauza restricțiilor impuse la nivel național.

De asemenea, o bună parte dintre semnatarii acestei scrisorii sunt cei care au plătit taxe la stat în valoare de peste un milliard de euro.


Ce măsuri propun antreprenorii?

Reducerea taxelor locale a hotelurilor în perioada 2021-2025. Semnatarii arată că Ordonanța de Urgență din 2020 care a permis reducerea taxelor cu până la 50% s-a lovit de lipsa de înțelegere și de resurse a autorităților locale. În acest moment nu mai există un cadru legal ce permite acest lucru, iar asta duce în situația absură de a se plăti taxe locale pentru afaceri care nu funcționează tot din caua restricțiilor impuse de autorități. FIHR propune implmentarea unui program de ajutor sau un fond de compensare a administrațiilor locale cu echivalentul acestor reduceri.

De asemnea, reprezentanții hotelelor din România cer și anularea taxelor locale în perioada carantinei sau în cazul în care restricțiile impun restrângerea capacității cu până la 70%.


La acest capitol sunt vizate toate taxele locale pe activele hoteliere, taxele pentru terase, taxele pentru promovare, taxe pentru avizele de funcționare.

„De asemenea se solicită anularea tuturor taxelor pentru drepturi de autor, sistem de taxe abuzive care sunt de ani buni contestate și care ar trebui să între într-un proces de redefinire structurală și valorică”, susțin semnatarii.

O altă măsură propusă este acordarea de stimulente fiscal pentru investițiile noi în domeniu hotelier. Având în vedere că 90% din profiturile proprietăților hoteliere au fost reînvestite, tocmai pentru a păstra apetitul investițional, semnatarii solicit negocierea unui pachet de stimulente financiare.

„Investițiile membrilor FIHR sunt asumate cu recuperare pe termen lung și foarte lung, reprezentând 98% capital românesc. Ne putem inspira împreună de pe diferite alte piețe europene care acordă de mult timp astfel de stimulente, pregătind deja pachete noi pentru situația actuală de criză”, argumentează semnatarii.

Statul să își respecte promisiunile!

Ei mai trag un semnal de alarmă și la o promisiune făcută de stat, în care au spus că vor oferi antreprenorilor 20% din pierderea cifrei de afaceri pe anul 2019-2020. Semnatarii spun că acestă măsură trebuie aplicată cât mai rapid și să poată beneficia de această măsură și afacerile deschise în 2019 sau 2020

O altă măsură pe care o propun este asumarea urgentă a principiilor certificatului digital de călătorie. FIHR consideră că această soluție, care a fost propusă de Comisia Europeană și va fi valabilă în toate țările membre, ar permite ridicarea progresivă și în siguranță a restricțiilor de călătorie.: „Măsura ar asigura și reluarea la cote mai ridicate a călătoriilor de afaceri către România, ceea ce ar asigura venituri suplimentare hotelurilor urbane, major afectate de pandemie”, au subliniat semnatarii.

Totodată, semnatarii doresc reanalizarea impozitului specific pentru activitatea hotelieră, tocmai pentru a oferi un sprijin și pentru cei care fac investiții.

„Impozitul specific pentru industria ospitalității vine cu predictibilitate si simplificare pentru operatori, dar prezintă dezavantaje pentru operatorii care fac investiții masive si cărora pentru a le păstra apetitul de a investi trebuie să le găsim cea mai potrivită formă de impozitare”.

O altă măsură este redefinirea sistemului de vouchere de vacanță începând cu anul 2022. Această măsură au implementat-o mai multe țări europene ca soluție de susținere a domeniului hotelier.

„Putem găsi împreună soluții inteligente încât acest sistem de vouchere să nu fie o povară pentru buget, în mediul public să se acorde numai sub un anume plafon salarial, să devină foarte atractiv și pentru angajatorii din mediul de afaceri privat, să poată susține categoriile vulnerabile financiar și să participe activ la extinderea sezonului turistic printr-o structură inteligentă de valori si perioade de valabilitate”, au transmis reprezentanții FIHR.

Sistemul de susținere a dobânzilor să fie extins

Iar ultima măsură este extinderea sistemului de susținere a dobânzilor și pentru perioada 2021-2023. Ei cer ca după modelul IMM Invest din 2020 să se extindă la toate categoriile de companii din sectoarele puternic afectate de pandemie indiferent de mărimea companiei sau de forma lor de organizare juridică.

IMM Invest România este destinat susținerii mediului antreprenorial, facilitând accesul IMM-urilor la finanțare, pentru asigurarea lichidităților necesare în vederea continuării activității economice, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Federația Industriei Hoteliere din România a făcut aceste propuneri în urma unei documentări riguroase efectuate în rândul membrilor, sondând direct opiniile și percepția proprietarilor de hoteluri.

CITEȘTE ȘI:

Piața muncii din Cluj pe timp de pandemie: numărul salariaților a scăzut, dar salariile au crescut cu 16%

Ultimele Stiri
abonare newsletter