Educație
Boc și tinerii din Heidelbergul Europei Centrale: „Îi motivăm să rămână la Cluj-Napoca!”
Studenții reprezintă cea mai valoroasă resursă pe care municipiul Cluj-Napoca o are, susține primarul Emil Boc.
Boc și tinerii din „Heidelbergul Europei Centrale”: „Îi motivăm să rămână la Cluj-Napoca!”, sursă foto: Facebook Cluj Never SleepsEdilul afirmă că potențialul extraordinar al tinerilor „sporește șansele Clujului de a fi competitiv pe termen scurt, mediu și lung”. Parte a strategiei municipalității constă în menținerea talentelor în oraș și – prin calitatea vieții –, respectiv aducerea celor care au plecat înapoi, acasă. Primarul spune că „este esențial să diminuăm și chiar să eradicăm” ceea ce este cunoscut la nivel global ca brain drain – „exodul creierelor”, proces care constă în migrarea resursei umane capabile în orașe unde calitatea vieții este la un nivel ridicat.
„Încercăm așadar să oferim un context propice tinerilor care, după ce își finalizează studiile, să fie suficient de motivați să rămână în Cluj-Napoca, într-un oraș în care să le placă să trăiască, să aibă posibilități permanente de dezvoltare și să își întemeieze o familie. (...) 20% din impozitele şi taxele locale pe care le plătesc cetăţenii Clujului sunt reinvestiți în educaţie. Studenții și elevii clujeni beneficiază de asemenea de politici publice care să le faciliteze accesul la transport în comun și la un proces educațional de calitate”, a punctat Boc, într-un interviu pentru prouniversitaria.ro.
Datorită studenților, orașul este printre cele mai tinere din România, se mândrește Boc. Clujul se bucură de „un dinamism și de o efervescență aparte”, fiind de asemenea și orașul cu cea mai mare vitalitate culturală din țară, în afara Capitalei. Acesta admite că prezența studenților în oraș are un aport semnificativ la bugetul local, mulți dintre aceștia fiind și angajați în diferite industrii și sectoare ale serviciilor.
„Mă bucur că la Cluj-Napoca am ocazii frecvente de a purta discuții cât se poate de directe cu studenții Clujului, fie că sunt la dezbateri publice, fie la evenimente culturale sau artistice, conferințe de specialitate, workshop-uri sau manifestări dintre cele mai diverse. Am avut ocazia să ascult ce își doresc tinerii pentru orașul nostru și să înțeleg mai bine ce putem face împreună, de la creșterea calității spațiului care ne înconjoară la un aer mai curat și slujbe mai bine plătite”, a declarat primarul.
„Primăria este mereu deschisă colaborării cu asociațiile studențești”, spune Boc. În cadrul procesului de Bugetare participativă 2017, clujenii au votat înființarea unui Centru de Tineret unde elevii și studenții să poată desfășura activități culturale și recreative. Anul trecut, în cadrul Cluj Never Sleeps – eveniment organizat chiar de către asociațiile de studenți – s-a desfășurat în miez de noapte o dezbatere a Centrului de Inovare și Imaginație Civică, unde a fost semnat protocolul de colaborare cu organizațiile studențești pentru înființarea Centrului de Tineret.
Cluj-Napoca, „Heidelbergul Europei Centrale”
„Orașul nostru este unul al tinereții și al festivalurilor. Anual, la nivelul municipiului se desfășoară în jur de 1.500 de evenimente culturale și sportive, de variate dimensiuni și anvergură, care conferă orașului vitalitate culturală și vizibilitate internațională. Cu festivaluri de cel mai înalt nivel precum UNTOLD, TIFF, Electric Castle, Jazz in the Park, SportsFestival și multe alte activități și evenimente, cu o largă acoperire în zonele istoriei, științei, educației, culturii și artelor, orașul nostru poate fi considerat un pol efervescent în tot ceea ce înseamnă viață culturală”, a punctat edilul.
Pentru a putea organiza astfel de evenimente în oraș, au fost necesare investiții semnificative în infrastructură – Sala Polivalentă, Cluj Arena, Baza Sportivă Gheorgheni, modernizarea Parcului Central, a Pieței Unirii –, la care se adaugă dorința comunității pentru evenimente. Clujenii, dar mai ales studenții sunt „un public nu doar divers și avid de cultură, dar și exigent”, afirmă Boc, pentru care nu contează doar cantitatea evenimentelor, ci în special calitatea.
„Viața universitară este deja un veritabil brand al Clujului, orașul nostru fiind un Heidelberg al Europei Centrale. Spun asta marii oameni de cultură și specialiștii care ne vizitează urbea la variatele evenimente culturale, conferințe sau congrese științifice. Spiritul studențesc se revarsă peste Cluj-Napoca cu un stil de viață dinamic și efervescent care dictează în bună măsură ritmul alert în care comunitatea noastră își desfășoară activitățile de zi cu zi”, se mândrește primarul.
„Cei care au statut de student la cursurile de zi (inclusiv masteranzii şi doctoranzii) și posedă un card special nebancar, pot beneficia de subvenţie pe mijloacele de transport în comun. De asemnea, cabinetele medicale care deservesc studenții de la universitățile de stat din Cluj-Napoca sunt dotate cu materiale achiziționate din bugetul local de către Direcția de Asistență Socială și Medicală, serviciu public subordonat Consiliului Local. Fiecare facultate este arondată unui cabinet medical generalist și unui cabinet medical stomatologic. Știu că multor studenți le place să mănânce, cu costuri mai accesibile, la Cantina Primăriei – Memo 10, dar și că foarte mulți tineri participă la Zilele Clujului, Zilele Culturale Maghiare, Jazz in the Park și multe alte evenimente cu acces liber, prin care se pot bucura de artiști valoroși și experiențe diverse”, a conchis Emil Boc.
„Lucrăm zi de zi pentru a crea un mediu sigur, cât mai verde, cu slujbe bine plătite și servicii publice de nivel european, astfel încât studenții să aleagă întotdeauna Cluj-Napoca!” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca