Educație

Școala în stare de urgență. Sunt de acord părinții cu închiderea școlilor? Ce urmează după 15 mai?

Starea de urgență impusă de pandemia de COVID-19 a produs numeroase schimbări, inclusiv în sistemul educațional, lucru care a atras după sine și provocări pentru părinții elevilor înscriși în sistemul educațional din România.

Școala în stare de urgență. Sunt de acord părinții cu închiderea școlilor? Ce urmează după 15 mai? Școala în stare de urgență. Sunt de acord părinții cu închiderea școlilor? Ce urmează după 15 mai?

* O cincime dintre părinți cred că ar fi trebuit redeschise grădinițele.
* Aproximativ o cincime dintre părinți cred că ar fi trebuit redeschise creșele.
* Două treimi dintre părinți vor avea, până la vacanța de vară, copiii în grijă.
* Șapte din zece părinți de elevi au avut în grija lor copiii, pe durata stării de urgență.
* Asigurarea unui program echilibrat între muncă și îngrijirea copiilor a reprezentat o dificultate, pe durata stării de urgență, pentru o treime dintre părinții cu copii școlari.
* O cincime dintre părinții cu copii școlari vor lăsa copiii în grija bunicilor după ce se vor întoarce la muncă.

Studiul pe care Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES l-a realizat, în perioada 27-30 aprilie 2020, reprezintă al șaptelea val al studiilor cu privire la percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19.


Cercetarea a urmărit să afle modul în care copiii din România au acces la educație online și la infrastructura necesară, dar a evaluat și modul în care părinții percep toate aceste schimbări și cum fac față acestor provocări. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.319 părinții cu copii între 0 și 19 ani, 1.060 dintre aceștia având cel puțin un copil înscris la școală.

Părinții sunt de acord cu decizia autorităților de a nu deschide școlile!

De anunțul președintelui țării cum că unitățile de învățământ nu se vor mai deschide în acest an școlar au auzit majoritatea respondenților (94%); aproape trei sferturi dintre persoanele participante la cercetare consideră că aceasta este o decizie mai degrabă bună.


Aproximativ o cincime dintre părinți cred că ar fi trebuit deschise creșele și grădinițele înainte de vacanța de vară, aproximativ o treime – că ar fi trebuit deschise școlile și liceele și trei sferturi – că ar fi trebuit deschise înainte de vacanța de vară clasele finale, care urmează să susțină examene naționale. Respondenții din mediul rural spun în procente mai mari că ar fi trebuit deschise creșele/grădinițele/școlile și liceele înainte de vacanța de vară, comparativ cu cei din mediul urban.

Două treimi dintre părinții copiilor cu vârste între 0 și 19 ani urmează să aibă copiii în îngrijire în perioada de dinainte de vacanța de vară, conform declarațiilor celor intervievați. Aproape șase din zece respondenți care afirmă acest lucru se află în situația în care cel puțin unul dintre părinți nu lucrează în această perioadă.


Cine se ocupă de educația copiilor în starea de urgență?

Înainte de starea de urgență, unul dintre părinți (îndeosebi mama și în proporție mai ridicată în cazul situațiilor din mediul rural) era cel care se ocupa, în principal, de aspectele care țin de activitățile educative ale copiilor, iar într-o pondere mai scăzută regăseam și situația în care ambii părinți realizau această sarcină, în egală măsură.

Situația prezentă aduce unele modificări în acest raport, astfel că scade proporția în care sprijinul pentru activitățile de învățare ale copiilor revine cuplurilor și crește cea a respondenților care menționează că doar unul dintre parteneri de ocupă de educația copiilor. Cazurile în care această sarcină revine bunicilor sau altcuiva din familie sunt destul de puține, 3%-4%, indiferent de impunerea sau nu a stării de urgență.


Munca de acasă cu copii. Ce spun părinții?

Șapte din zece respondenți spun că, pe durata stării de urgență, copiii lor au fost mai mult în îngrijirea părinților, aproximativ unul din zece spun că elevii nu necesită supravegherea unei persoane adulte și 14% declară că școlarii au fost în îngrijirea bunicilor sau altor membri ai familiei.

Opt din zece părinți cu școlari care declară că lucrează de acasă spun că sunt eficienți la muncă, șase din zece spun că nu au dificultăți cu realizarea unui program echilibrat între muncă și îngrijirea copiilor și puțin peste trei sferturi consideră că nu au dificultăți cu separarea spațiului exclusiv pentru muncă în propria locuință.


De asemenea, mai mult de o treime dintre părinții care lucrează de acasă spun că, dacă această situație se va schimba, tot ei vor fi cei care se vor îngriji cel mai mult de copii în perioada următoare.

CITEȘTE ȘI:

România intră în STARE DE ALERTĂ. Se redeschid cabinetele stomatologice și frizeriile. Cum vom circula din 15 mai?

 

Nimeni nu mai chiulește de pe internet! Prezența profesorilor și elevilor la orele online, monitorizată de școli

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter