Educație

Sondaj IRES: Părinții privesc cu neîncredere începerea noului an școlar. Vor să fie implicați în decizie

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), a efectuat un studiu, intervievând peste 1.100 de părinți ai copiilor care urmează studii preuniversitare, privind viziunea lor asupra anului școlar 2020-2021. Guvernul este ultimul în clasamentul instituțiilor în care ei se încred.

Părinții nu au încredere în Guvern privind începerea următorului an școlar Părinții nu au încredere în Guvern privind începerea următorului an școlar

 

 


Întrebați câtă încredere au în instituțiile române că vor acționa cel mai bine pentru copiii lor, părinții au răspuns, în cea mai mare proporție, în favoarea școlilor. În clasament, Guvernul iese pe ultimul loc cu un procentaj de 48% pentru foarte puțină încredere sau chiar deloc, precedat de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Prin acest studiu s-a mai aflat și faptul că jumătate din părinți nu au înțeles din ce au afirmat autoritățile până acum, modul în care se va stabili cum va începe noul an școlar,.


Prioritatea ZERO a părinților este sănătatea copiilor

Părinții sunt îngrijorați de ce se va întâmpla cu deschiderea anului școlar în septembrie, iar prioritatea lor este siguranța copiilor. Astfel, 8 din 10 intervievați doresc să fie implicați direct în decizia luată de instituții, privind participarea fizică a copilului în centrele de învățământ. Doresc acest lucru pentru a știi cu siguranță că se va alege cea mai bună soluție pentru viitorul elevilor.

Privind reînceperea școlii în sistem clasic, 6 din 10 părinți sunt pentru, iar un sfert preferă sistemul hibrid. În schimb, doar 14% din totalul intervievaților ar vrea ca școala să continue online.


Cu toate acestea, părinții sunt conștienți de faptul că odată cu reînceperea școlii în format fizic, copiii lor vor fi mult mai expuși virusului, iar profesorii nu vor putea să impună mereu regulile contra răspândirii COVID-19, în cazul în care acestea nu vor fi respectate.

Pe lângă acest lucru, ei cer existența unor măsuri clare, care vor putea fi implementate cu o mai mare siguranță: distanțarea fizică dintre elevi de minim 1.5 m, asigurarea condițiilor de igienă și mai ales, rezolvarea situației supraaglomerării școlare. Având în vedere că 40% dintre școlari învață în centre supraaglomerate, în două sau mai multe schimburi, distanțarea socială și regulile de igienă vor fi dificil de respectat.


Totuși, 80% dintre cei chestionați au susținut că instituțile sau personalul școlar nu i-a contactat pentru a le aduce la cunoștință condițiile în care se va desfășura anul școlar.

CITEȘTE ȘI:


CFR reintroduce trenurile pentru elevii care fac naveta la școală în Cluj

 

 

abonare newsletter