Educație

Profesorii vor fi filmați în timpul orelor de curs. „Nu va fi comod ca toată familia să mă urmărească atunci când predau”

Profesorii vor fi filmați în timpul orei de curs pentru a putea urmări și cei de acasă lecția. Asta este una dintre regulile scenariului hibrid care va fi implementat la mai multe licee din Cluj-Napoca.

 

 


Luni începe școala, iar fiecare unitate de învățământ va merge pe un scenariu care a fost stabilit în urma datelor oficiale de cazuri coronavirus din fiecare județ.

Cele trei scenarii au fost create pentru a se desfășura școala în condiții optime pe timp de pandemie. Aceste sisteme au venit la pachet cu diferite reguli care trebuie respectate atât de profesori, cât și de elevi.


Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca va merge pe un scenariu galben -hibrid- unde orele vor fi desfășurate atât online cât și fizic, fiecare clasă fiind împărțită în două grupe.

O profesoară de engleză de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” a explicat pentru Monitorul de Cluj cum se vor desfășura orele atât fizic, cât și online.


„Vom preda în sistem hibrid, adică vom avea 15 elevi în clasă, iar alți 15 vor urmări lecția de acasă. Cei din online vor urmări ora de curs prin intermediul platformei Teams, și avem o cameră de luat vederi care va cuprinde tabla pe care scriem noi. Vor exista două opțiuni, fie vom urca documente electornice, fie vom filma ora de curs care va fi transmisă online pentru cei care sunt acasă”, a declarat profesoara de engleză.

„Este complet nou acest stil de predare, nu a mai făcut nimeni așa ceva”

Cadrul didactic susține că acestă perioadă nu va fi una ușoară. Pentru un astfel de sistem va fi necesară o tehnologie și o rețea de internet foarte bună.


„Este complet nou acest stil de predare, nu a mai făcut nimeni așa ceva. Mi se pare că ne va fi foarte greu. Personal mă voi strădui să iasă totul bine. Depinde foarte mult de calitatea tehnologiei și de rețeaua de internet. Un alt lucru care va fi dificil este faptul că lucrăm cu adolescenți care își mai pierd atenția. Sincer, nu știu exact cum o sa iasă. Am și eu temerile mele, dar o să mă străduiesc să fac totul cât se poate de bine”, afirmă profesoara.

Cât despre faptul că lecția va fi transmisă online, iar profesorul va fi filmat la ora de curs, profesoara spune că nu va fi un mod comod de predare, dar în același timp consideră că nimeni nu poate opri un întreg sistem de învățământ doar pentru că are anumite temeri.


„Există și colegi care spun că nu este normal să fim filmați, dar pe de altă parte nu poți să oprești un întreg sistem de învățământ doar pentru că tu ai anumite temeri. Din câte știu elevii au tot felul de grupuri unde suntem pozați, filmați și de multe ori suntem bătaia de joc a copiilor, pentru că ei sunt adolescenți iar noi reprezentăm o autoritate. Acesta este adevărul, și dacă nu ai tăria să înfrunți acest aspect nu prea ai ce căuta în învățământ. Ești expus ca și profesor. Nu va fi comod ca toată familia să mă urmărească atunci când predau. Precis vor fi părinți, bunici care vor urmări lecțiile alături de elevi, dar pe de altă parte aceasta este situația iar viața trebuie să meargă mai departe”, spune profesoara de engleză.

Au vreo problemă profesorii cu faptul că sunt filmați?

Un alt cadru didactic care și-a exprimat părerea despre noile reguli este o profesoară de limba și literatura română de la același liceu. Ea nu are nicio problemă cu faptul că este filmată, deoarece consideră că educația nu este un secret.

„Eu cred că elevii se vor adapta, nu cred că este atât de dificil. Este mai ușor să mergem la școală decât să facem doar online, pentru că din punct de vedere psihologic îi afectează foarte tare statul acasă pe elevi iar școala online nu este momentan la aceeași calitate ca și școala fizică. Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă ca orele de curs să fie filmate. Cred că este vorba despre un material științific și nu avem niciun secret de ascuns. Probabil va fi mai greu la început pentru ca nu am mai facut așa ceva, dar nu o consider ca fiind o problemă”, a declarat profesoara de limba și literatura română.

Ea consideră că disciplina pe care o predă este una destul de interactivă, iar elevii nu se vor plictisi.

„În ceea ce privește disciplina pe care o predau, dar și modul meu de predare, nu cred că s-au plictisit nici în perioada în care am stat exclusiv acasă. În general o lecție bine făcută înseamnă și metode care sunt interactive, studiu individual, activități concentrate foarte mult pe elevi. În general activitățile sunt foarte diversificate în cadrul unei ore, și așa va fi și de acum încolo”, afirmă profesoara.

Cât despre cei care vor susține bacalaureatul anul acesta, profesoara susține faptul că elevii au trei ani de pregătire iar bazele sunt puse. De asemenea, având o vârstă aproape de maturitate, elevii pot face față situației.

„Cei din clasele terminale au în spate trei ani de pregătire sub altă formă, care este aproape integrală. Au bazele puse, deși anul final înaintea examenului este cel mai dificil. Fiind elevi mai mari vor gestiona mai bine situația, din punctul meu de vedere. Stresul este dublu pentru ei, dar au avantajul vârstei și pot înțelege mai bine”, spune profesoara Liceului Teoretic „Nicoale Bălcescu”.

„Sistemul hibrid va funcționa”

Gabriel Braic este profesor de limba și literatura română la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Profesorul  este conștient de responsabilitățile suplimentare care sunt atribuite cadrelor didactice și consideră că toate aceste norme trebuie respectate.

„Trecem printr-o perioadă dificilă, atipică. Noi trebuie să ne îndeplinim sarcinile cât mai bine, faptul că avem responsabilități suplimentare este de înțeles. Trebuie să respectăm toate aceste norme”, afirmă Gabriel Braic.

Profesorul înțelege de ce mulți oameni sunt indignați de faptul că timp de 6 ore elevii trebuie să poarte mască. În același timp, Gabriel Braic afirmă că masca nu este dăunătoare din punct de vedere medical.

„Mulți oameni sunt nemulțumiți cu privire la purtarea măștii de protecție timp de 6 ore. Astăzi dimineață am avut o conferință online cu unul dintre responsabilii sănătății publice, profesorul universitar Răzvan Cherecheș, care a spus că am putea trăi o viață întreagă cu masca pe față iar creierul se va oxigena fără probleme. Este un inconvienent atât pentru profesori, cât și pentru elevi, dar trebuie să depunem un efort pentru a trece de această perioadă”, afirmă profesorul.

Profesorul de limba și literatura română spune că el nu are nicio problemă în a fi înregistrat. El susține că educația nu este un secret și mulți oameni pot beneficia de acest lucru.

„Sistemul hibrid va funcționa, elevii care vor urmări lecțiile de acasă nu vor fi nevoiți să stea 6 ore pe platformă, ci vor avea un program stabilit unde vor primi sarcini și informațiile necesare. Eu nu am nicio problemă în a fi înregistrat, deoarece educația nu este un secret, din contră este o chestiune publică și toți pot beneficia de pe urma ei. Dar desigur că sunt alți profesori care au probleme în legătură cu faptul că părinții ar putea urmări ora de curs”, spune Gabriel Braic.

CITEȘTE ȘI:

UBB a stabilit cum va începe noul an universitar. VEZI SCENARIUL pentru fiecare facultate

 

45 de școli se deschid cu elevii în bănci, dar fără apă la robinet

abonare newsletter