Educație

Elevii clujeni vor circula cu autobuze noi, la redeschiderea școlilor. Cum arată noile vehicule?

Zece autobuze noi urmează să fie livrate și să intre în circulație anul acesta, pe traseele de transport dedicat elevilor.

 

 


Zece noi autobuze pentru transportul elevilor au fost achiziționate de Compania de Transport Public Cluj-Napoca și vor intra în circulație anul acesta. 

 


Primăria anunță că în viitor, după terminarea pandemiei, proiectul „Autobuze școlare” urmează să fie extins şi pe alte trasee, motiv pentru care CTP a realizat licitaţia publică pentru achiziţia a încă 10 autobuze noi pentru elevi.

Este vorba despre vehicule Iveco Daily, norma Euro 6. Acestea sunt dotate cu sistem de încălzire în sezonul rece, sistem de aer condiționat pentru sezonul cald, indicatoare transport elevi față și spate cu iluminare tip LED, sistem de supraveghere video în interior și exterior, sistem de urmărire prin GPS a vehiculului. Noile vehicule sunt mai compacte și se pot deplasa mai ușor pe străzile înguste din centru, unde sunt poziționate școlile.


Noile vehicule urmează să fie livrate şi să intre în circulaţie în 2021.

14 trasee pentru transport dedicat elevilor

Inițiat ca proiect pilot în cadrul procesului de bugetare participativă al Primăriei, extins ulterior de la 5 la 12 trasee, programul „Autobuze școlare” a ajuns în 2020 la 14 trasee (acoperind dus-întors o distanță de peste 200 km/zi).


Noile rute pentru elevi conectează zonele Lombului și Iris cu zona centrală, precum și strada Făget, respectiv zona E. Ionesco de Piața Avram Iancu/ strada Dorobanților.

Când revin elevii în bănci?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că Guvernul va adopta o ordonanță de urgență pentru continuarea învățământului online până la data de 8 februarie. Ministrul a spus că i s-a sugerat un termen mai lung pentru prelungirea orelor online, dar el a refuzat categoric, potrivit edupedu.ro.


„Vom avea mâine (miercuri – n.r.) şedinţă de Guvern. Vom avea o Ordonanţă de Urgenţă prin care putem să continuăm învăţământul online. Aşa cum am început semestrul I, cu siguranţă, vom termina semestrul I, online. Speranţa şi dorinţa noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat.

Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educaţiei să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020.

CITEȘTE ȘI

Ce proiecte din bugetarea participativă 2019 au fost finalizate și care zac în sertar? - GALERIE FOTO

 

abonare newsletter