Educație

1 din 4 școli din Cluj NU ARE autorizație ISU de securitate la incendiu

Situație alarmantă în Cluj. Aproape un sfert dintre clădirile școlare din județ nu au aviz sau autorizație ISU de securitate la incendiu.

 

 


La nivelul județului, 76,25% din totalul imobilelor care deservesc organizarea procesului educațional „îndeplinesc condițiile legale de funcționare, pe linia prevederilor ISU”, a transmis Inspectoratul Școlar Județean Cluj, într-un comunicat remis Monitorulcj.ro

 


Așadar, aproximativ una din patru clădiri în care funcționează unități de învățământ preuniversitar din județ reprezintă risc în cazul izbucnirii unui incendiu. Cu toate acestea, inspectorul școlar general Marinela Marc a declarat că elevii au fost instruiți privind evacuarea în caz de incendiu, iar în școlile unde nu s-a putut obține autorizația ISU, „au fost suplimentate măsurile preventive”.

„La nivelul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj s-au luat toate măsurile necesare, în vederea prevenirii eventualelor situații care necesită intervenția rapidă - implicarea elevilor în activități educaționale tematice, exerciții de simulare privind evacuarea în caz de incediu și calamități, instruirea periodică a tuturor angajaților, dotarea unităților de învățământ cu stingătoare verificate periodic, precum și panotarea spațiilor școlare cu circuite pentru evacuarea  de urgență. În spațiile în care nu s-au putut implementa cerințele pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu au fost suplimentate măsurile preventive pentru evitarea situațiilor de urgență. De asemenea, inspecțiile tematice efectuate de către inspectorii școlari din cadrul I.Ș.J. Cluj vizează verificarea acestor aspecte la fiecare început de an școlar sau ori de câte ori situația impune”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al ISJ Cluj.


În conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj asigură asistenţa tehnică și controlul de specialitate, în domeniul apărării împotriva incendiilor, pentru obținerea avizului şi/sau a autorizaţiei de securitate la incendiu a tuturor clădirilor cu destinație spații de învățământ. 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat luni situaţia celor 26.471 de clădiri din ţară unde se derulează actul didactic. Astfel, puţin peste 15% au autorizaţie de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obţinere a acestor autorizaţii, aproape 50% nu necesită autorizaţie, iar 15% necesită autorizaţii de securitate la incendiu şi care nu au autorizaţie şi nici măcar nu sunt în curs în obţinere.


CITEȘTE ȘI

Patru incendii la spitalele din România în DOAR trei luni! Cele mai importante cazuri de incendii din spitale din ultimul deceniu.

 

abonare newsletter