Monitorul Cartierelor

Cluj-Napoca este în top 10 orașe din Europa privind standardele de viață. Cum se dezvoltă viitorul orașului?

Un Raport al Comisiei Europene, realizat în anul 2023, clasează Cluj-Napoca în primele 10 orașe din Europa în materie de calitate a vieții.

Cluj-Napoca este în top 10 orașe din Europa privind standardele de viață. FOTO: IULIUS Cluj-Napoca este în top 10 orașe din Europa privind standardele de viață. FOTO: IULIUS

 

 


Studiul a fost realizat prin intervievarea a 71.153 de locuitori, din 83 de oraşe ale Uniunii Europene, EFTA - European Free Trade Association, Regatul Unit al Marii Britanii, Balcanii de Vest și Turcia. 

 


Capitala regiunii Transilvania din România și al doilea cel mai populat oraș din țară este, de asemenea, un loc minunat de trăit, aparent. În Cluj-Napoca, 94% dintre locuitori s-au declarat mulțumiți de faptul că locuiesc în acest oraș. Se clasează, de asemenea, pe locul al doilea pentru oportunitățile de angajare, 73% dintre locuitori spun că este ușor să găsești un loc de muncă bun în oraș”,  s-a publicat despre  Cluj-Napoca pe platforma internațională POLITICO Europe

În top mai sunt orașe precum: Zurich (Elveția), Groningen (Olanda), Copenhaga (Danemarca), Leipzig (Germania), Gdansk (Polonia), Stockholm (Suedia), Geneva (Elveția), Rostock (Germania) și Braga (Portugalia). Indicatorii care au stat la baza cercetării sunt legați de percepția asupra satisfacției generale de locuire, siguranței, locurilor de muncă, dimensiunii verzi, serviciilor publice, transportului local, culturii etc. 


Mobilitatea și transportul local

Faptul că orașul Cluj-Napoca este în plină ascensiune și devine tot mai atractiv pentru locuitori și turiști deopotrivă o demonstrează și numeroasele proiecte de devoltare urbană care sunt în desfășurare sau care sunt anunțate. Un aspect căruia i s-a dedicat administrația locală în ultimii ani și care a contribuit la nivelul de trai este transformarea transportului public, exemple în acest sens fiind achiziționarea de autobuze electrice, implementarea sistemului de biciclete închiriate, amenajarea de piste pentru acestea, stații de încărcare pentru bicicletele electrice și construcția metroului, care se află în faza de proiectare.

Pentru a facilita circulația în oraș și pentru a continua demersurile administrației locale legate de îmbunătățirea traficului, există propuneri de reabilitare a infrastructurii venite inclusiv dinspre mediul privat. Unele dintre acestea vizează zona Pieței 1 Mai, în contextul în care, pe fosta platformă Carbochim, compania Iulius vrea să construiască un proiect de reconversie urbană estimat la peste jumătate de miliard de euro. În cadrul acestui proiect, dezvoltatorul a anunțat includerea unor investiții de utilitate publică estimate la 29 milioane de euro. Concret, vorbim despre amenajarea unui nou pod rutier cu patru benzi auto peste râul Someșul Mic, în continuarea străzii Câmpul Pâinii, care va avea și două piste velo și două trotuare. 


Tot în această zonă, se vor realiza două poduri pietonale, ce vor permite conectarea velo-pietonală a noului parc ce va fi creat în proiect cu parcul Armătura. Străzile Porțelanului și Câmpul Pâinii vor fi modernizate și lărgite și se vor amenaja intersecții (între străzile Câmpul Pâinii și Paris, precum și sensul giratoriu și intersecția cu strada Tăbăcarilor, de care va beneficia și Spitalul Clinic Municipal Cluj).  De asemenea, piața 1 Mai va fi reamenajată astfel încât să fie și mai conectată cu spațiul public, dar vor fi păstrate toate elementele importante. În acest areal vor mai fi amenajate și stații pentru transportul în comun. Piste de biciclete ce se vor întinde pe 740 metri liniari vor fi amenajate în proiect, pe linia Someșului, implementându-se solicitările venite din partea comunității. În total, deplasarea cu bicicleta va fi facilitată pe 3.200 de metri liniari, atât în proiect, cât și pe infrastructura perimetrală a acestuia. 

Verdele, dimensiune a unei vieți mai bune

Subiect de maxim interes sunt și spațiile verzi în Cluj-Napoca, iar parcuri precum Iulius Parc, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, parcul „Iuliu Prodan” sunt exemple ce le oferă locuitorilor și turiștilor un mediu propice pentru recreere și relaxare. Ele includ spații de joacă pentru copii, alei pietonale și piste de alergare, precum și locuri de picnic. De exemplu, Iulius Parc a fost desemnat anul trecut de clujeni, prin intermediul review-urilor oferite pe Google Maps, unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din oraș, clasându-se pe locul al nouălea în țară, conform acestui top. 


În plus, anul trecut, administrația locală a inaugurat Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, care au împreună peste 8,5 hectare și au presupus investiții de aproximativ 12,7 milioane de euro. De altfel, investițiile în parcuri din zonă vor continua, pentru că în proiectul propus de Iulius, care ar urma să fie conectat cu cele două parcuri nou reamenajate, va fi realizat un parc nou. Spațiile verzi propuse a fi amenajate depășesc 5,2 hectare, iar pentru asta se vor utiliza peste 700 de copaci maturi, cu înălțimi de peste 13 metri și vârste de până la 60 de ani, precum și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni. Va fi un parc cu zone de promenadă, piațete pentru evenimente, grădină japoneză ca puzzle între vegetație și apă, cu zone de relaxare și facilități care susțin organizarea unor activități variate de timp liber. Zonele verzi se vor întinde și pe acoperișul mall-ului, care va fi înierbat și, parțial, interactiv. Totodată, se propune a fi amenajat și deschis publicului și malul drept al Someșului, în prezent inaccesibil. 

O viață animată 

Cluj-Napoca este recunoscut pentru efervescența sa în ceea ce privește evenimentele pe care le găzduiește, completând o dezvoltare solidă pe segmentul business. Acest nou proiect promite să transforme fosta platformă Carbochim într-un spațiu mixt, cu spații culturale (hala cu arcade va deveni un spațiu independent, dedicat artelor performative), centru comercial, spații office, centre de divertisment pentru întreaga familie și locuri de petrecere a timpului liber, restaurante tematice, va integra diverse servicii necesare în viața de zi cu zi și va crea mii de locuri de muncă, atât pe durata construcției, cât și după ce va deveni operațional. Practic, tot ceea ce este necesar unei comunități în constantă dezvoltare. De altfel, în conceptul de amenajare, dezvoltat de prestigiosul birou olandez de arhitectură UNStudio, care lucrează în premieră pentru România, au fost integrate aceste elemente ca urmare a feedback-ul primit din partea clujenilor.  

În acest ritm în care se dezvoltă Cluj-Napoca, locuitorii au parte în oraș de multe oportunități care le pot satisface atât viața profesională, cât și pe cea personală, iar turiștii se pot bucura de o mulțime de experiențe, pornind de la festivaluri, evenimente culturale, până la obiective turistice din oraș și împrejurimi. De aici și mulțumirea lor privind standardele de viață, ce ajung la un nivel similar cu cel din mari orașe ale unor țări mai evoluate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rețea velo în jurul proiectul de reconversie a fostei platforme Carbochim

abonare newsletter