Monitorul Cartierelor
Prima firmă pe lista neagră a Primăriei Cluj-Napoca. Trei școli suferă din cauza ei. Emil Boc: „Și-au bătut joc!”
O asociere condusă de o firmă din Timișoara este prima „victimă” a „vânătorii” de companii neserioase care nu își respectă contractele asumate în Cluj-Napoca.
prima-firma-pe-lista-neagra-a-primariei-cluj-napoca-trei-scoli-sufera-din-cauza-ei-emil-boc-si-au-batut-joc
Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL este primul grup de firme care a intrat pe așa-zisa „listă neagră” a Primăriei Cluj-Napoca în ceea ce privește licitațiile adjudicate în municipiu. Cu nu mai puțin de trei contracte nerespectate în mod grosolan, angajamentele semnate de administrația locală cu asocierea condusă de compania timișoreană au fost reziliate.
„Am promis și o să fac această prezentare publică pe site-ul Primăriei a firmelor care își încalcă toate obligațiile și trecem la reziliere. Sunt mai multe categorii: firme care sunt în termen, firme care sunt în prelungire, cu penalități, respectiv firme la care s-a trecut deja la rezilierea contractelor”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, miercuri, într-o conferință de presă organizată după depunerea jurământului pentru noul mandat.
Modernizarea a trei școli din Cluj-Napoca, lăsată „în aer”
Asocierea condusă de SC Rheinbrucke SRL a depășit cu sute de zile termenele în nu mai puțin de trei cazuri – toate privind modernizarea școlilor din Cluj-Napoca.
Primul contract nerespectat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” (proiect propus prin Bugetarea participativă, semnat în iunie 2018), unde a fost depășit cu 297 de zile termenul pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), respectiv cu 311 zile termenul pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC), la data de 15 octombrie 2020.
Al doilea angajament încălcat este cel privind serviciile de proiectare supraetajare clădire şcoală, sală de sport şi reabilitare termică la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” (semnat în iunie 2018), unde s-au produs întârzieri de 239 de zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), respectiv de 274 zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC), la data de 15 octombrie 2020.
În fine, al treilea contract nerespectat de asocierea condusă de firma timișoreană este cel privind serviciile de proiectare consolidare sală de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc” (semnat în iunie 2019), unde există întârzieri de 47 de zile pentru documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI), respectiv de 274 de zile pentru documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC), la data de 15 octombrie 2020.
Primăria Cluj-Napoca va cere în instanță despăgubiri
De altfel, prima listă a contractelor nerespectate a fost publicată pe site-ul Primăriei. Edilul a reiterat că „nu cere nimic altceva” decât respectarea termenelor și a calității lucrărilor. El a precizat că, în cazul celor trei contracte, trebuie reluată licitația de la zero. Cu toate acestea, Boc oferă asigurări că administrația locală va cere în instanță toate despăgubirile aferente pentru nerealizarea obligațiilor contractuale.
„Au cerut prelungiri, la prelungiri au invocat toate tipurile de argumente. Noi nu le-am acceptat. În prima parte le-am acceptat, am crezut că sunt în cadrul legal. Dar, în momentul în care au depășit și acele prevederi legale pentru extinderea contractului am trecut la reziliere, pentru că și-au bătut joc de un proiect extrem de important, și-au bătut joc de Cluj-Napoca”, a precizat Emil Boc.
Ulterior, edilul a oferit și alte termene de finalizare pentru câteva dintre proiectele aflate în derulare în prezent în Cluj-Napoca:
– modernizarea Piața Lucian Blaga și scuarul CEC – 30 noiembrie 2020 (Diferit SRL);
– reabilitare și restaurare Turnul Pompierlor – 8 decembrie 2020 (după prelungiri, Research Consorzio Stabile);
– proiectare și execuție parking Hașdeu – 10 decembrie 2020;
– locuințe sociale pe strada Ghimeșului – 30 noiembrie 2020 (peste 100 de zile de întârziere, penalități pentru Ceconi SRL).
CITEȘTE ȘI:
Firmele neserioase, INTERZIS la licitații în Cluj-Napoca. Emil Boc: „Nu ți-ai făcut datoria, nu mai cauți în vecii vecilor aici!”
Locuințele sociale se lasă așteptate! De ce au fost date peste cap planurile Primăriei?