Politică

Discuţiile privind UMF Târgu Mureș vor fi reluate marți

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/13/06-umf-tg-mures.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Liderii grupurilor parlamentare UDMR aşteaptă ca Executivul să ia marți, în şedinţă de guvern, o decizie în privinţa înființării „liniei maghiare” la UMF Târgu Mureş.</p>

Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Fekete Andras, a declarat ieri că există un acord la nivelul coaliţiei de guvernare privind Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, iar marţi Guvernul ar putea emite în acest caz o Hotărâre de Guvern.

Şi liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a susţinut că situaţia de la UMF Târgu Mureş ar putea fi rezolvată marţi prin adoptarea unei HG. „Primul ministru a fost mandatat de a găsi soluţia legală pentru a rezolva situaţia de la UMF Târgu Mureş. Această situaţie se poate rezolva prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern aşa cum a spus UDMR de foarte mult timp”, a declarat Mate Andras, citat de Agerpres.

Ultimaturile UDMR, respinse de democrat liberalii de la Cluj


Liderii UDMR au susţinut, în ultima perioadă, că Legea educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară. Vicepremierul Marko Bela preciza la începutul săptămânii trecute că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri, la Bistriţa, că partidul său nu a acceptat niciodată ultimatumuri din partea UDMR sau altor formaţiuni politice.

Potrivit lui Oltean, UDMR trebuie să dea dovadă de raţiune, şi nu de pasiune politică, el declarându-se convins de faptul că Uniunea nu va părăsi arcul guvernamental. „Este o discuţie destul de aprinsă în interiorul Puterii. Noi sperăm să găsim o soluţie care să fie conformă cu Legea educaţiei şi învăţământului”, a afirmat atunci Ioan Oltean.

Şi unii democrat liberalii de la Cluj au susţinut că nu sunt necesare ultimatumurile şi că numai prin discuţii şi dezbateri se va ajunge la o soluţie echilibrată, care „să mulţumească pe toată lumea”. Şi în opinia prim-vicepreşedintelui PDL Cluj, Alexandru Coroian, discuţiile nu s-au purtat „în cel mai rezonabil mod”. „Au dat şi ultimatumuri, dar nu cred că ar fi ieşit de la guvernare, nu pentru că Uniunea ţine de Putere, ci pentru că a fost întotdeauna raţională, şi cred că va rămâne în această zonă, a raţionalului”, a completat şi Coroian.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter