Politică

Legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub 1 milion de euro dacă prejudiciul e plătit, promulgată de Klaus Iohannis.

Legea prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Controversata lege care dezincriminează evaziunea fiscală, promulgată de președintele Klaus Iohannis/Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com Controversata lege care dezincriminează evaziunea fiscală, promulgată de președintele Klaus Iohannis/Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com

 

 

Dezincriminarea evaziunii fiscale printr-o lege controversată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea inițiată de liderii PSD-PNL, Marcel Ciolaciu și Nicolae Ciucă, care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, potrivit Administrației Prezidențiale.


Curtea Constituțională a respins luna trecută sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, iar motivarea deciziei a fost publicată în 8 mai. 

CITEȘTE ȘI: 
Legea prin care PSD-PNL dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, pe masa Curții Constituționale

Proiectul de lege îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale de către procurori.


Proiectul de lege inițiat de liderii PSD-PNL modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. În plus, proiectul prevede că DNA și DIICOT pot investiga și ele evaziunea fiscală prevăzută la articolele 8, 9 și 9 secund din Legea 241/200, în anumite condiții.

CITEȘTE ȘI: 
Coaliția PNL-PSD reia celebra OUG 13 și dezincriminează abuzul în serviciu pentru prejudiciile mai mici de 250.000 de lei

De altfel, coaliția de guvernare a inițiat anul trecut un alt proiect controversat ce a fost votat în Senat în primăvara lui 2023, privind introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu. Proiectul de modificare a Codului Penal relua aproape identic pragul de 200.000 de lei din celebra OUG 13, promovată în 2017 de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu.


Ulterior, liderii coaliției de guvernare anunţau că vor susține propunerea Ministerului Justiției privind stabilirea unui prag valoric de 9.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legea prin care PSD-PNL dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit, pe masa Curții Constituționale

Ultimele Stiri
abonare newsletter