Politică
Băsescu şi "derapajele inacceptabile" de la Congresul UDMR. Critica fostului preşedinte
Senatorul PMP Traian Băsescu a criticat prezenţa la Congresul UDMR a prim-vicepreşedintelui PNL, Raluca Turcan, şi a liderului USR Dan Barna şi a afirmat că aceştia nu au atras atenţia asupra unor "derapaje inacceptabile".
"De bună seamă, este de înţeles prezenţa PSD şi ALDE (la Congresul UDMR, n.r.), pentru că UDMR este un pilon de sprijin esenţial în îndeplinirea politicilor şi blestemăţiilor de guvernare ale PSD şi ALDE. Întrebarea este ce căutau la acest Congres reprezentanţii PNL şi USR care declară ca sunt împotriva politicilor PSD-ALDE-UDMR? Mai mult, nici Raluca Turcan şi nici Dan Barna nu au avut reacţii la declaraţiile neconstituţionale, autonomiste sau la declaraţiile de utilizare a imnului şi a steagului Ungariei în Ţinutul Secuiesc şi multe alte abordări jignitoare la adresa României, făcute de liderii UDMR", arată fostul preşedinte, într-o postare pe Facebook.
El îi acuză pe reprezentanţii opoziţiei de "laşitate".
"Zâmbetele afişate de Raluca Turcan şi Dan Barna la congresul UDMR sunt doar un rânjet de neputinţă şi slugărnicie faţă de o formaţiune politică ce s-a transformat în ultima vreme în trâmbiţă a revizionismului propagat de Budapesta. Tupeul liderilor UDMR de a jigni constant România în ultima vreme nu mă surprinde, dar laşitatea unor lideri politici români ce se pretind a fi opozanţi ai alianţei PSD-ALDE-UDMR este jalnică. Nici Raluca Turcan şi nici Dan Barna nu au avut curaj să le atragă atenţia în plin congres asupra derapajelor inacceptabile ale UDMR", a adăugat el.
Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secuiesc şi Imnul Ungariei.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat într-o conferinţă de presă că hotărârea Congresului Uniunii privind declararea ca simboluri proprii a steagului şi imnului secuieşti şi a steagului şi Imnului Ungariei este un mesaj către societatea românească.
"Noi către societatea românească am vrut să transmitem acest mesaj şi această solicitare, rugăminte: oameni buni, acceptaţi să folosim în deplină libertate şi fără sancţiuni acele simboluri care ne caracterizează, care ne definesc şi care fac parte din identitatea noastră etnică şi lingvistică", a spus el.