Politică

Emil Boc: „Uniunea Europeană va da tonul lumii post-pandemice”

Primarul Emil Boc a vorbit, în cadrul unei întâlniri online a Partidului Popular European (PPE) despre situația epidemiologică din Cluj-Napoca, dar și despre planurile municipalității de redresare și relansare economică.

 

 


Primarul Emil Boc, în calitatea de vicepreședinte al grupului PPE din cadrul Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene, a vorbit într-o conferință online despre modul în care municipalitatea clujeană gestionează pandemia de COVID-19. El a arătat că, prin respectarea măsurilor, vaccinare și testare, Cluj-Napoca a reușit să evite carantinarea.

 


„Avem situația sub control, deși e foarte dificil zilnic. Dacă vorbim de secțiile de terapie intensivă, avem o problemă, însă avem capacitatea să facem față. Avem școlile deschise la jumătate din capacitate și am reușit să evităm carantinarea orașului până acum și sperăm ca nici în viitor să nu fie nevoie să instituim carantina. De cealaltă parte, avem un mare entuziasm din rândul populației în ceea ce privește vaccinarea, o mare parte a populației dorește să se vaccineze și merg chiar în afara orașului pentru a fi vaccinați, deoarece în așa fel este conceput sistemul, încât să poți primi vaccinul în orice centru din țară. Vaccinarea, testarea și respectarea regulilor de igienă, distanțare socială, purtarea măștii ne ajută să ținem situația sub control. O să trecem peste această pandemie la nivel național, la nivelul Uniunii Europene și la nivel mondial”, a declarat Emil Boc.

Relansarea economică la nivel regional, în atenția autorităților europene

Partidul Popular European va găzdui marți o dezbatere privind relansarea economică la nivel local și regional, în cadrul căruia va lua parte și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.


„Evenimentul «Local Dialogue» are două comisii importante, una privind implementarea planului de redresare de către orașe și regiuni și alta privind constituirea unei economii locale și regionale centrate pe politica verde, digitală și rezilientă a Uniunii Europene. Evenimentul are ca scop adoptarea declarației numite «Redresare prin consolidare unei democrații puternice la nivel european». Privesc declarația ca un apel la acțiune și asumarea rezultatelor. Sunt mândru că Partidul Popular European preia inițiativa pentru că acum este momentul să ne mutăm atenția de la ceea ce vrem să realizăm, la cum putem face acest lucru. Începem redresarea economică de la nivel regional pentru că aici se găsesc problemele, aici sunt nevoile și așadar este normal ca aici să fie găsite și implementate soluțiile”, a afirmat edilul.

„Uniunea Europeană va da tonul lumii post-pandemice”

Primarul Emil Boc a mai arătat că, prin implementarea planului de redresare și relansare economică implementat la nivel european, Uniunea Europeană „va da tonul” în lumea de după pandemie.


Uniunea Europeană vede potențialul de dezvoltare din spatele acestei pandemii, de a pune bazele pentru viitoarele generații. Uniunea Europeană va da tonul lumii post-pandemice prin planul european de redresare, singurul de acest fel din lume. Acest lucru arată altruismul, solidaritatea și modul de funcționare a Uniunii Europene. Ar fi foarte ușor pentru Germania, Franța, să se redreseze pe cont propriu, dar este pentru prima oară când Uniunea Europeană implementează un plan unitar de redresare”, a transmis Boc.

Proiecte pe fonduri europene, în implementare în Cluj-Napoca

La nivel local, Cluj-Napoca a atras fonduri europene pentru diverse proiecte pe latura „verde”, precum crearea a 100 de hectare de spații verzi sau realizarea, până în 2026, a unei rețele de transport în comun 100% nepoluantă.


„Cu ajutorul fondurilor europene, vom avea la Cluj-Napoca 100 de hectare de spații verzi, vom avea transport în comun 100% nepoluant până în 2026, vom avea tren metropolitan. Ne vom îndrepta în era post-mașină în oraș și ne vom concentra pe mijloacele de transport verzi, nepoluante. Acest plan de redresare ne oferă șansa să creștem calitatea vieții locuitorilor și să încetăm fenomenul de brain-drain. Acum e momentul să ne păstrăm talentele acasă și să le aducem înapoi pe cei plecați în alte țări. Este o oportunitate unică de a avea o calitate mai bună a vieții în fiecare colț al Uniunii Europene”, a arătat Emil Boc.

Boc salută introducerea pașaportului verde digital

În final, primarul Emil Boc a salutat introducerea de către Comisia Europeană a certificatului verde digital, cu ajutorul căruia turismul poate fi relansat și în condiții de pandemie.

„Răspunsul Uniunii Europene la pandemia de coronavirus a fost întârziat, trebuie să recunoaștem acest lucru, însă este singura structură politică de pe această planetă foarte rapid «a revenit pe poziții» și a creat un plan cu soluții. Prin implementarea certificatului verde de vaccinare, Uniunea Europeană a arătat locuitorilor că putem relansa turismul și în condiții de pandemie”, a conchis Emil Boc.

 

abonare newsletter