Politică

Vasile Dîncu: „România este în pericol să rateze șansa istorică de a găzdui meciurile UEFA Euro 2020”

Senatorul Vasile Dîncu a atras atenția asupra pericolului ca România să rateze șansa istorică de a găzdui partide din cadrul turneului final EURO 2020.

 

 


În cursul zilei de miercuri, 31 martie 2021, Senatorul Vasile Dîncu a adresat, de la tribuna Senatului României, o interpelare în care a atras atenția asupra pericolului ca România să rateze șansa istorică de a găzdui partide din cadrul turneului final EURO 2020. Interpelarea este adresată prim-ministrului Vasile-Florin Cîțu și lui Carol-Eduard Novak, ministru al Tineretului și Sportului.

 


În contextul în care data de 7 aprilie 2021 este termenul limită până la care țara noastră poate confirma că este de acord ca partidele din cadrul EURO 2020 să se desfășoare, cu spectatori (25% din capacitatea Arenei Naționale), în condiții de maximă siguranță sanitară, senatorul Vasile Dîncu a atras atenția că întârzierea autorităților române de a da un răspuns final acestei solicitări este de natură să determine excluderea României din circuitul EURO 2020 și să își piardă astfel credibilitatea în fața partenerilor europeni, ratând șansa de a mai fi inclusă în rândul țărilor capabile să organizeze evenimente de acest nivel.

„În ultimul an statul român s-a preocupat inexplicabil de mult exclusiv de managementul morții, fără să dea semne că este capabil să gestioneze viața românilor. Este momentul să dăm un semnal că viața românilor contează și putem începe promovând sănătatea prin sport, încurajând mișcarea de masă în aer liber, sigur, cu respectarea condițiilor de protecție și distanțare socială”, a declarat senatorul Vasile Dîncu.


„Din anul 2013 şi până în prezent, statul român a depus eforturi mari pentru a îndeplini toate exigenţele asumate de ţara noastră prin dosarul de candidatură şi necesare pentru un eveniment de o asemenea anvergură. Vorbim, Domnule Prim Ministru şi Domnule Ministru, de 7 ani în care România a investit sume considerabile în infrastructura sportivă şi în infrastructura de transport. Pe câteva dintre acestea doresc să le menţionez în cele ce urmează pentru că sunt de părere că, dacă România nu ar fi avut şansa extraordinară de a se califica pentru organizarea turneului final, nu ar fi fost niciodată realizate”, a arătat senatorul Vasile Dîncu în interpelarea sa.


Senatorul a atras atenția asupra a două aspecte: în primul rând, asupra faptului că aceste investiţii au reprezentat un punct de sprijin important pentru industria construcţiilor şi implicit pentru economia României în ultimii 7 ani. În al doilea, senatorul Vasile Dâncu a insistat asupra faptului că aceste investiţii sunt pe termen lung, vor putea fi utilizate de către  generaţiile următoare, atât în ceea ce priveşte infrastructura sportivă, dar şi cea de transport.

Sportul, cel mai mic buget din ultimii ani

Industria sportului din România era estimată, înainte de pandemie la peste 1 miliard de euro şi totaliza 44.000 de angajaţi şi aproximativ 10 milioane de persoane implicate. În acest context, senatorul Vasile Dîncu atrage atenția asupra scăderii majore a bugetului alocat sportului.


„Totuşi, Domnule Prim-Ministru, în acest an Guvernul a alocat sportului cel mai mic buget din ultimii 3 ani, bugetul alocat acestui domeniu fiind diminuat constant în timpul guvernărilor liberale, chiar dacă fostul ministru liberal, lonuţ Stroe, a fost cel care ne-a spus că 1 dolar investit în sport înseamnă aproximativ 3 dolari economisiţi în sănătate. Cum putem fi mai sănătoşi şi mai viguroşi dacă sportul este mereu Cenuşăreasa finanţelor româneşti?”, a adăugat Vasile Dîncu.

abonare newsletter