Sănătate

10 lucruri pe care (poate) nu le știi despre sărut

În medie, ne petrecem două săptămâni din viață sărutându-ne. Mai mult sau mai puțin de 336 ore. În acest fel facem schimb de germeni, hormoni și, mai ales, de informații. Și asta nu e tot.

10 lucruri pe care nu le știam despre sărut / Foto: pexels.com 10 lucruri pe care nu le știam despre sărut / Foto: pexels.com

 

 


13 aprilie este Ziua mondială a sărutului. Această dată nu este însă recunoscută la nivel mondial: în Marea Britanie este sărbătorită pe 6 iulie, iar în SUA pe 22 iunie. Data nu contează, există și alte ocazii pentru a ne săruta. Păcat că, în ultimii doi ani, ne-am sărutat mai puțin. Experții dau vina pe Covid-19, iar până la eradicarea completă a virusului, este foarte probabil că vom continua să ne sărutăm foarte puțin.

 


În timpul unui sărut, facem schimb de salivă, care conține săruri și minerale ce oferă informații importante despre sănătatea partenerului. Nu doar atât: membranele mucoase ale gurii sunt permeabile la testosteron, hormonul masculin care crește excitația.

Sărutul: 2 săptămâni din viață, 336 de ore, germeni, hormoni și informații

Un sărut poate conține până la 278 de bacterii diferite, dar 95% dintre acestea nu sunt periculoase. Pe de altă parte, sărutul îmbunătățește rezistența la alergeni, scrie Focus.


Ziua Internațională a Sărutului de pe 13 aprilie a fost creată pentru a comemora cel mai lung sărut, cel dintre un cuplu thailandez, Ekkachai și Laksana Tiranarat, care s-au sărutat timp de 46 de ore, 24 de minute și 9 secunde în timpul unei competiții din 1968. 

Sărutul este considerat împlinitor din punct de vedere spiritual. Potrivit mai multor studii, sărutul induce aceleași efecte relaxante ca yoga și meditația.


Vechii romani făceau distincție între trei tipuri de sărut: osculum, dat membrilor familiei, basium, sărutul de dragoste, și savium, sărutul poftei și al prostituatelor. Dicționarul Oxford English Dictionary, pe de altă parte, conține nu mai puțin de 52 de sinonime pentru sărut.

Cercetătorii irlandezi au descoperit că 80% dintre cuplurile care se sărută își întorc capul spre dreapta. 


Pasiune în doze mai mici? Sărutul ne ia 2 săptămâni din viață, iar pandemia ne-a tăiat (posibil) din ele

Primul sărut este... decisiv. Psihologul Gordon Gallup Jr. de la Universitatea din New York a studiat comportamentul de după sărut a 200 de bărbați și femei și a descoperit că cei mai mulți dintre ei au încetat să se mai vadă cu o persoană de care fuseseră atrași după primul sărut, pentru că aceasta nu i-a convins. Femeile s-au dovedit a fi mai pretențioase decât bărbații.

Femeile folosesc intensitatea și frecvența sărutului pentru a evalua dacă un bărbat este potrivit pentru relații de scurtă durată și dacă o relație de scurtă durată poate evolua într-o relație de lungă durată. Bărbații, pe de altă parte, potrivit unor psihologi, sărută, în special în relațiile de scurtă durată, pentru a crește probabilitatea de a face sex. 

Până în anii 1960, în Statele Unite au fost interzise pe ecran săruturile între rase. Când interdicția a picat, primul sărut a avut loc într-un episod din Star Trek, între căpitanul Kirk (William Shatner) și locotenentul Uhura. Inițial, scenariul prevedea ca Spock să o sărute pe actrița Nichelle Nichols.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Dragoste la prima... inteligență artificială! A folosit ChatGPT și a găsit 5.000 de potriviri pe Tinder

abonare newsletter