Sănătate

Care sunt simptomele asteniei de primăvară și cum le facem față

Deși februarie este abia la jumătate, vremea bună și-a făcut simțită prezența, iar primăvara se pare că dorește să își intre mai devreme în drepturi anul acesta. Însă ce ne facem cu astenia de primăvară?

Sursă foto: eiuifc.com Sursă foto: eiuifc.com

Ziua de luni a întâmpinat Clujul cu termometrele indicând aproape 15 grade, lumea a început să renunțe la hainele groase și la bocanci. Însă toată lumea știe că odată cu venirea căldurii, apare și astenia de primăvară, dar mulți nu știu concret ce înseamnă asta și o folosesc ca o scuză pentru un comportament răutăcios.

Astenia, mână-n mână cu schimbarea


Astenia de primăvară reprezintă o serie de modificări psiho-biologice printre care se numără tristețea, oboseala, lipsă de energie, tulburări de somn, tensiune musculară, dureri de cap. Aceste modificări au loc odată cu schimbarea anotimpului. Astenia de primăvară este cauzată de luminozitatea mai mare, de creșterile de temperatură, de numeroși alergeni etc.

”Aceste schimbări pot acționa ca factori stresanți, care amorsează astfel de reacții. Spre exemplu, luminozitatea mai mare duce la modificări hormonale care apoi pot contribui la aparția semnelor/simptomelor. Din punct de vedere psihologic, uneori mai ales schimbarea în sine (nu atât conținutul acesteia) este un factor stresant la care organismul trebuie să se adapteze”, explică psihologul Daniel David.


Din cauza acestor sentimente preponderent negative, asociate cu schimbarea, pot să fie confundate cu depresia, așa că este recomandată consultarea unui specialist.

”Astenia nu trebuie confundată cu depresia, de aceea recomand oamenilor care experimenteaza astfel de simptome sau sentimente să se adreseze unui specialist psiholog clinician sau psihiatru”, adaugă Daniel David.


Nu doar o problemă psihică

Medicul Adriana Costin susține că, din punct de vedere medical, astenia de primăvară apare după o lungă perioadă în care oamenii se alimentează necorespunzător din cauza stresului suportat de organism, din cauza frigului și a intemperiilor.


”Se întâmplă ca oamenii să se simtă obosiți, astenici. Nu este doar o chestiune psihogenă. Este adevărat că favorizează cu mare evidență persoanele meteorotrope, se simt mai obosite” explică Adriana Costin.

Cum atenuăm astenia?


Deoarece astenia de primăvară apare atât din motive psihologice cât și fizice, pentru a diminua sau chiar a evita această problemă, este nevoie de o abordare din ambele unghiuri. Astfel, este necesară o alimentație corectă, să mâncăm multe fructe și legume și să nu mâncăm alimente care sunt un factor de stres pentru organism, precum grăsimile sau dulciurile.

”Controlul greutății este foarte important pentru a permite o mobilizare mai ușoară”, adaugă Adriana Costin.

Astenia se manifestă prin lipsa concentrării, deoarece este o trecere de la anotimul rece la primăvară, iar trecerea se face puțin mai greu. Astfel activitățile noastre de rutină ni se pare mult mai greu de realizat. Specialiștii însă spun că nu trebuie să ne lăsăm descurajați, ba chiar să încercăm să facem cât mai multe activități. Astfel, organismul va intra treptat în ritmul său obișnuit.

”Singurele lucruri pe care le putem face este să o recunoaștem și să știm că nu este o problemă funcțională cu noi, nu ni se întâmplă nimic grav, ci pur și simplu este o trecere dintr-un anotimp în altul care pare să fie puțin mai lentă. E normal că nu mă pot concentra în anumite momente, este important să-mi dau timp, să-i dau timp organismului meu să se obișnuiască cu asta. Pasul următor este activarea comportamentală. Nu renunț la a face lucruri, ci să fac tot mai multe lucruri. Să fac activități, chiar dacă mi se pare că ritmul meu nu este cel pe care mi l-aș dori, să ies, să mă plimb mai mult, să nu renunț. Atunci corpul, treptat, cu expunerea la astfel de comportamente începe să se obișnuiască și își intră în normal”, spune psihologul Raluca Anton.
 

abonare newsletter