Sănătate

Copiii hiperactivi suferă de o "tulburare cerebrală", nu sunt ''prost crescuți''

Copiii hiperactivi și cu deficit de atenție suferă de "o tulburare cerebrală" produsă de lentoarea creșterii neuronale, potrivit unui studiu internațional publicat recent, ai cărui autori cer să se pună capăt etichetării tradiționale de "proastă creștere" pentru a explica comportamentul acestor copii.

"Există o bază neurobiologică care explică tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (Attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD), iar părinții ar trebui să înțeleagă și să învețe să se ocupe de copiii lor", a declarat pentru EFE Marcel Wortel, de la Centrul Medical Universitar St. Radbound din Nijmegen, Olanda, care a condus cercetarea.

Există cinci puncte sau zone vizibile ale creierului care arată o creștere lentă neuronală la persoanele cu ADHD, ceea ce nu se întâmplă la cei care nu suferă de acest sindrom.


Una dintre anomaliile cele mai evidente localizate de oamenii de știință se află în ganglionii bazali, parte a creierului implicată în controlul emoției și cunoașterii și care este situată în apropiere de baza creierului, în telencefal. Acest lucru arată că volumul total al creierului este mai mic la persoanele cu ADHD, în comparație cu persoanele complet sănătoase.

Două dintre punctele vizibile de dimensiuni reduse sunt, de asemenea, în amigdală și hipocamp.


În amigdală se află emoțiile de bază, cum ar fi furia sau frica. Aceasta este regiunea creierului care joacă un rol în controlarea emoțiilor.

Rolul hipocampului este mai puțin clar, dar — explică cercetătorii — "poate avea și el de a face cu motivația și reglarea emoțională".


În ceea ce privește medicația, studiul arată că aceasta suprimă simptomele, dar nu are nici un efect asupra volumului creierului la persoanele cu ADHD, adică nu vindecă problema inițială.

Potrivit studiului, diferențele sunt mai evidente la copii și la adulții tineri decât la persoanele în vârstă și, prin urmare, cercetătorii presupun că întârzierea în dezvoltarea creierului este o caracteristică a ADHD.


Cercetarea s-a bazat pe cel mai mare studiu de neuroimagistică realizat până acum la persoane cu tulburare de deficit de atenție. În total au fost comparate imagini provenind de la 1.713 persoane cu ADHD și de la 1.529 de persoane fără această tulburare, cu vârste cuprinse între 4 și 63 de ani.

ADHD se caracterizează prin simptome de lipsă de concentrare, impulsivitate și hiperactivitate și afectează unul din douăzeci de copii (sub 18 ani) la nivel mondial, în timp ce două treimi suferă din cauza efectelor acestui sindrom sau mențin semne ale acestuia la vârsta adultă.


"Este o tulburare a creierului la fel ca depresia clinică, schizofrenia sau tulburarea bipolară, asociate la rândul lor cu volume anormale ale creierului", explică cercetătorul Martine Hoogman, de la centrul medical din Nijmegen.

Ultimele Stiri
abonare newsletter