Sănătate
Conf. dr. Nadim Al Hajjar: „Oamenii trebuie să conştientizeze cât de important, sănătos şi generos este să doneze sânge”
Chirurgii se confruntă adesea cu situaţii de urgenţă în care bolnavului trebuie să îi fie administrat sânge. De foarte multe ori însă rezervele de sânge sunt insuficiente şi viaţa pacientului este pusă în pericol.
Conf. dr. Nadim Al Hajjar: „Oamenii trebuie să conştientizeze cât de important, sănătos şi generos este să doneze sânge”Conf. dr. Nadim Al Hajjar de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie prof. dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca este unul dintre cei mai apreciați chirurgi din zonă.
Medicul clujean trage un semnal de alarmă în ce priveşte scăderea numărului donatorilor de sânge. Oamenii trebuie să conştientizez faptul că a dona sânge este benefic pentru ei înşişi şi chiar sănătos. Nu în ultimul rând, un donator poate salva nu o viaţă, ci mai multe.
Reporter: Sunt des întâlnite situaţiile în care nu aveţi rezerve de sânge, în cazul unei intervenţii chirurgicale?
Conf. dr. Nadim Al Hajjar: Din păcate, de foarte multe ori se temporizează intervenţiile chirurgicale majore care sunt planificate la bolnavi ce suferă de o boală gravă, cum ar fi un cancer de ficat, de pancreas. În aceste cazuri nu se poate interveni chirurgical fără să ai o rezervă de sânge. Eşti nevoit, când nu ai rezervă de sânge compatibil, să replanifici bolnavul până ce poţi să dispui de două sau trei unităţi de sânge, depinde de amploarea intervenţiei. Pe de altă parte, într-un centru medical cum este Clujul vin foarte mulţi bolnavi din toată ţară, vin să se opereze aici şi deci este nevoie de sânge.
De ce beneficiază donatorii?
Donatorii de sânge pot beneficia de foarte multe în ce priveşte sănătatea. Dar în primul rând trebuie să ştie că este sănătos pentru organismul lor să doneze sânge pentru că s-a constatat că donatorii cronici dezvoltă mult mai puţine boli cardiovasculare, faţă de ceilalţi oameni care nu donează. Donatorii de sânge fac mai puţine cancere ca ceilalţi şi mai mult decât atât, concentraţia fierului în organism la donatori se echilibrează mai constant.
Astfel, donatorii de sânge beneficiază de o serie de analize medicale gratuite, cum ar fi analize pentru determinarea unui virus, un consult cardiologic, se măsoară activitatea inimii, tensiunea arterială, pulsul şi nu există un inconvenient. Adică cantitatea de sânge donată, 420-450 de mililitri, se recuperează chiar şi în 48 de ore şi în maxim două săptămâni hematiile sau globulele roşii se recuperează. Organismul compensează foarte rapid pentru că această cantitate nu este o cantitate care să expună un donator la anumite riscuri.
Până la urmă, un donator poate salva mai multe vieţi...
E foarte important să avem rezerve de sânge pentru evenimentele imprevizibile, cum sunt accidentele, dezastre, incidente colective. Un donator poate salva o viaţă sau mai multe.
A scăzut numărul donatorilor de sânge?
În general, a scăzut numărul donatorilor, dar nu ne confruntăm cu o criză de sânge. Este o lipsă de donatori. Parcă s-au rărit şi campaniile de donare de sânge. Noi oricum în cazul unor intervenţii chirurgicale mari informăm familia să se mobilizeze şi primim un răspuns pozitiv în general. Dar sunt multe persoane care vin de la depărtare şi care nu au pe nimeni în Cluj. Este bine să încercăm să mobilizăm oamenii să accepte ideea că nu există riscuri şi mai mult, donatorul are şi beneficii.
Cine nu poate dona sânge?
E bine ca donatorii să aibă până în 60 de ani, pentru că după această vârstă oamenii sunt predispuşi să dezvolte boli cardiace, cardiovasculare. Ideal este după 20-25 de an şi până în 60.
Mai trebuie spus că în general centrele mari şi secţiile mari se confruntă cu această problemă. De exemplu de foarte multe ori ne întâlnim cu situaţii de urgenţă, primim din judeţe limitrofe oameni cu hemoragii care au nevoie de oprire a hemoragiei, dar pe de altă parte, au nevoie de compensare a cantităţii pierdute. În astfel de situaţii nu mai aii timp să stai să vorbeşti cu prietenii, cu familia pentru a dona, trebuie să existe rezerve pentru astfel de situaţii. Oricare din noi poate fi într-o situaţie în care să aibă nevoie de sânge. Oamenii trebuie să conştientizeze cât e de important, sănătos şi generos să doneze sânge.