Sănătate

Epidemia de rujeolă. Unde sunt vaccinurile?

La începutul lunii aprilie, Ministrul Sănătăţii anunţa că a semnat procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei. “Urgent” şi “cât de curând” au rămas doar vorbe goale. Vaccinurile încă lipsesc.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a afirmat astăzi că are asigurări că dozele de vaccin pentru rujeolă vor fi în țară săptămâna viitoare. Acelaşi Bodog, care la începutul lunii aprilie spunea că a fost semnată procedura pentru achiziţia urgentă a vaccinului împotriva rujeolei, precizând că a luat la cunoştinţă de problema lipsei acestuia. “Cât de curând posibil o să avem vaccinul prin demararea procedurii de achiziţie de urgenţă", declara atunci Bodog.

"În momentul de față, (...) deja sunt, la Direcțiile de sănătate publică, cantitățile de vaccin hexavalent și cantitățile de vaccin tetravalent. Iar în ceea ce privește vaccinul pentru rujeolă, săptămâna viitoare am asigurări că va fi în țară", a declarat ministrul Sănătății, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o, la Palatul Victoria, alături de premierul Sorin Grindeanu, cu reprezentanți ai companiilor farmaceutice din România.


Promisiuni şi vorbe goale

Potrivit lui Bodog, scopul întâlnirii a fost găsirea soluțiilor pentru îmbunătățirea managementului achizițiilor și al distribuirii vaccinurilor.

"La inițiativa prim-ministrului, am avut o întâlnire cu producătorii de vaccinuri care sunt prezenți în România. Această întâlnire a avut loc pentru a identifica cele mai bune soluții în vederea îmbunătățirii managementului atât al achizițiilor, cât și al distribuirii vaccinurilor. (...) Au fost abordate probleme legate de achiziție, probleme legate de contracte multianuale. Am discutat și despre Legea vaccinării. (...) Aceasta este încă în transparență decizională și urmează să intre în citire, într-o ședință de Guvern", a mai afirmat Bodog.


Totodată, Bodog a reiterat faptul că Ministerul Sănătății a început procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri și procedurile de notificare a Comisiei Europene.

"Prin Agenția Națională a Medicamentului am notificat toți distribuitorii și am oprit toate cantitățile de vaccin în depozite", a mai afirmat ministrul Sănătății.


Epidemia de rujeolă a izbucnit lângă Cluj

Epidemia de rujeolă s-a declanşat în România în februarie 2016, la zona de limită între judeţul Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă. La Cluj, din fericire, nu au mai fost înregistrate cazuri de rujeolă din luna iulie a anului trecut, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Cluj (DSP). Atunci, au fost înregistrate 90 de cazuri.

În plină epidemie de rujeolă, stocurile de vaccin sunt inexistente la Cluj de trei luni. Din luna septembrie 2016 şi până în prezent, în România s-au înregistrat peste 4000 de cazuri de rujeolă, dintre care 22 decese.


Lacunele în asigurarea vaccinării împotriva rujeolei au condus la izbucnirea focarelor din Europa

Lacunele în asigurarea vaccinării împotriva rujeolei au condus la apariția de focare ale acestei boli foarte contagioase în Europa în anul precedent, afectând atât copii, cât și adulți tineri, au anunțat ieri oficiali din domeniul sănătății, citați de Reuters.


În primele două luni din 2017, peste 1.500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în 14 țări europene din cauza "unei acumulări de indivizi nevaccinați", au declarat oficiali din cadrul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

În zece țări — Austria, Belgia, Croația, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Spania și Suedia — numărul cazurilor raportate în perioada ianuarie — februarie 2017 au depășit dublul celor înregistrate în primele luni ale anului 2016.

"Este inacceptabil să aflăm că adulți și copii mor din cauza bolii în condițiile în care sunt disponibile vaccinuri sigure și rentabile", a declarat comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis într-un răspuns referitor la datele ECDC.

Rujeola este un virus foarte contagios care se răspândește prin contact direct și prin aer. Boala poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin sigur și eficient, însă din cauza lacunelor în ceea ce privește imunizarea rămâne unul dintre cei mai importanți factori care conduc la decesul copiilor din lumea întreagă, notează sursa citată.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor, în 2015, pe plan global, înregistrându-se 134.200 de decese asociate acestei boli.

În 12 luni, începând de la 1 martie 2016 la 28 februarie 2017, în total 5.881 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Europa. În România au fost înregistrate 46% dintre acestea, iar 24% s-au raportat în Italia și 9% în Marea Britanie, notează Reuters.

Conform raportului ECDC, unul dintre aspectele cele mai îngrijorătoare ale focarelor recente din Europa este faptul că acestea au vizat grupuri de persoane cu vârste mai înaintate, pe lângă copii. În 2015 și 2016, în circa o treime din totalul cazurilor de rujeolă din Europa au fost vizați adulți cu vârste de peste 20 de ani.

Încrederea în programele de imunizare reprezintă o problemă importantă pentru sănătatea populației la nivel mondial, lipsa acesteia conducând la refuzul unor vaccinuri ce pot salva viața. Potrivit experților, atitudinile negative ar putea fi cauzate de controversele legate de efectele secundare suspectate și de ezitarea manifestată de unii medici de familie.

Mulți adulți nu realizează importanța vaccinurilor pentru imunizarea contra unor afecțiuni precum rujeola, considerând în mod fals că acestea îi afectează numai pe bebeluși și pe școlari, mai arată sursa citată.

Ironie. A început Săptămâna Europeană a Vaccinării

În perioada 24-30 aprilie, pe teritoriul Europei, se sărbătoreşte ”Săptămâna Europeană a Vaccinării” (SEV).

SEV este celebrată anual cu scopul de a sublinia importanţa vaccinării, cea mai eficientă metodă de prevenire a bolilor infecţioase. În anul 2017, tema Săptămânii Europene a Vaccinării, precum și a Săptămânii Mondiale a Vaccinării, este: ”Vaccinurile funcționează”. Prin mesajul ”Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieții” Săptămâna Europeană a Vaccinării își propune sensibilizarea populației în privința importanței imunizării pe tot parcursul vieții și asupra necesității imperative de creare și susținere a unei imunități de grup în toate comunitățile din întreaga regiune.

Se consideră că prin vaccinare se evită anual 2-3 milioane de decese, prin boli ca difterie, tetanos, tuse convulsivă și rujeolă.

Planul Mondial de Acţiune pentru Vaccinare, propune ca, până în anul 2020, fiecare ţară să atingă o acoperire vaccinală de ≥90%, respectiv ≥80% în fiecare regiune şi să se obţină eradicarea mondială a poliomielitei, respectiv intensificarea controlului tuturor bolilor prevenibile prin vaccinare (cu accent pe eliminarea rujeolei, rubeolei şi a tetanosului matern/neonatal).

Acest eveniment este marcat de Direcţia de Sănătate Publică Cluj printr-o întâlnire şi discuţii cu medicii de familie din judeţ sau tipărirea de afişe.

abonare newsletter