Sănătate

Cum funcţionează şi cum pot beneficia pacienţii din România de telemedicină. Neurologul clujean Bogdan Florea: Medicii nu sunt ușor de pregătit

Anul trecut, la Cluj-Napoca a fost inaugurată rețeaua de Telemedicină în Epilepsie din România, proiect inițiat de medicul neurolog clujean Bogdan Florea.

Neurologului clujean Bogdan Florea a inițiat acest proiect de diagnosticare și tratare de la distanță a epilepsiei, dar și a altor afecțiuni cronice. Astfel, un medic poate coordona de la distanță intervenția în cazuri de urgență sau poate oferi o a doua părere în cazul unor boli cronice sau investigații imagistice.

Această aparatură este folosită la scară largă în Suedia, Norvegia, Finlanda, Canada, Australia sau SUA. Sistemul are scopul de optimizare și de scădere a costurilor. Imagistica, radiologia și unele boli cronice au fost foarte bine articulate în sisteme de telemedicină.


Din decembrie anul trecut doctorul Bogdan Florea a reușit să extindă această aparatură și în alte orașe, iar demersul său nu se oprește aici: „Am reușit achiziția a 5 aparate video EEG performante, pe care le-am instalat până în acest moment cu succes în Oradea, Sibiu, Suceava, Cluj și urmează luna aceasta în Bacău”.

Cum funcționează mai exact acest nou sistem medical, a detaliat pentru Monitorul însuși neurologul Florea: „Medicii nu pun mâna pe pacient, nu-l ating, dar au acces la datele suficient de importante cu care pot să ofere un diagnostic și un tratament. [...] Aceste analize, EEG (electroencefalogramă) sunt vitale pentru diagnosticul corect și complet al formei epilepsiei și pot fi realizate în aceste orașe, iar medici cu experiență, din țară sau din străinătate își pot oferi din experiență, privind aceste analize.”


„Telemedicina nu înlocuiește actul medical”

Telemedicina vine în special în sprijinul pacienților cu epilepsie, pentru care este vitală consultarea cât mai rapidă, mai ales în momentul în care se declanșează o criză. Totuși, neurologul Bogdan Florea a ținut să sublinieze faptul că „telemedicina nu înlocuiește actul medical, ci face timpul valoros al pacientului și al medicului să fie utilizat rațional.”

Această aparatură vine în sprijinul persoanelor din zonele deservite medical, iar costul beneficierii unor astfel de servicii este unul destul de avantajos. În acest sens, doctorul Florea a declarat: „Vreau să vă spun că transportul până la cabinet a unui om dintr-o zonă izolată este mai scump, decât prețul unei consultații cu acest aparat”. Suma unei consultații EEG este de aproximativ 100 de lei.


Momentan, problema în promovarea utilizării unei astfel de metode simple și eficiente, constă în faptul că oamenii sunt încă reticienți, iar majoritatea populației nu știe că suferă de epilepsie: „Noi nu știm câți pacienți suferă de epilepsie. Cum să lupți cu ceva a cărui dimensiune nu o cunoști?”

„Epliepsia este o boală gravă, care afectează peste 400.000 de români!”

Epilepsia este o afecțiune a creierului care se manifestă prin apariția unor crize anormale în creierul unei persoane, la interval variabile de timp. Poate apărea la orice vârstă, iar cauza declanșării este deseori necunoscută.


„Diagnosticul corect al formei de epilepsie se pune doar în urma efectuării unei electroencefalograme (EEG) și a examenelor imagistice specific. Epilepsia nu este o boală total vindecabilă, însă crizele eliptice pot fi controlate cu ajutorul medicamentației, iar pacientul poate avea o viață normal”, a explicat medical.

Studiile arată că la nivel global, la fiecare 4 minute apare un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numărul persoanelor diagnosticate cu această suferință să fie de aproximativ 65 de milioane. Neurologul Bogdan Florea completează datele și spune că: „Pentru România, numărul total al pacienților cu epilepsie rămâne incert din cauza lipsei unui registru national, iar monitorizarea este dificil de realizat deoarece mulți consideră afecțiunea un stigmat social și nu vorbesc despre suferința lor. Specialiștii români aproximează peste 400.000 de pacienți, iar dintre aceștia, doar 150.000 sunt înregistrați și urmează tratament medicamentos.”


Încă există piedici în extinderea telemedicinii. Medici nepregătiți și pacienți reticienți!

Această initiativă a doctorului Florea l-a făcut pe fondatorul SMURD, Raed Arafat, să declare că dorește să înfiinţeze un centru unic de telemedicină de urgență în România, cu serviciu de gardă 24 de ore din 24.

Totuși lucrurile se mișcă greu în România, iar piedicile extinderii unui astfel de sistem nu sunt puține. Întrebat cât de greu a fost să aducă această inovație în medicină și în România, neurologul Florea spune: „Nu a fost ușor. A fost cel mai dificil test, pe care l-am trecut, cred și nota finală mă bucur că vine de la pacienți și de la familiile lor.”

În acest sens, acesta mai adaugă: „Nu achiziția aparatelor și instalarea e grea, medicii sunt greu de găsit și nu sunt ușor de pregătit, pentru că echipamentele scumpe nu pot cădea pe mâini nepotrivite.” Soluția optimă în momentul de față este ca: „Medicii care urmează să lucreze cu noua tehnologie, trebuie să vină o dată pe an la curs și să-și trimită asistentele medicale de două ori pe an la curs.”

Totuși nici suma investiției nu ar fi de neglijat, estimându-se la un total de 120.000 de euro, pe fiecare județ aceasta fiind de aproximativ 20.000 de euro.

„Tot ce ne dorim este să ducem vestea telemedicinii mai departe!”

Pentru ca oamenii și doctorii șă conștientizeze avantajele telemedicinei și aparaturii EEG este nevoie de o muncă asiduă de promovare. Neurologul Bogdan Florea menționează că persoanele care îl ajută în acest sens sunt cei care cunosc gravitatea epilepsiei: „Cei mai mari susținători sunt cei care au pe cineva în familie cu epilepsie.”

Totuși, ceilalți nu ar trebui „să se culce pe o ureche”, deoarece avertismentul specialistului este destul de clar: „Orice om poate să declanșeze la un moment dat o criză de epilepsie. Iar când se întâmplă lucrul acesta, e vital să ai acces la un medic specializat. Ratarea unui diagnostic de epilepsie corect este extrem de scump în viitor.”

O astfel de aparatură modernă nu reprezintă un moft, ci o adevărată necesitate: „Ar trebui în fiecare oraș cu peste 100.000 de locuitori să existe un cabinet de epilepsie și monitorizare EEG”, a mai spus neurologul Florea.

Prin urmare, acesta încheie prin lansarea unei invitații, asupra oamenilor cărora le pasă de viitor și de dezvoltarea sistemului medical român, la evenimentele de promovare ale telemedicinii care vor avea loc anul acesta: „Anul acesta vrem să ducem vestea prin mai multe evenimente cu impact social, maraton, filmaton, evenimente sportive. Românii trebuie să se implice sub diferite motto-uri, printre care: Eu alerg pentru epileptic.ro! Eu înot pentru epileptic.ro! Eu joc pentru epileptic.ro! și să rămână la curent cu ceea ce se întâmplă în acest domeniu”.

Monica Ostaşuc

BOLNAVI

350 de pacienţi au beneficiat de investigaţii în cabinete specializate în primele trei luni de funcționare a reţelei de telemedicină în epilepsie din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter