Sănătate

INTERVIU Dan Cristian Paul, medic rezident: „Îmi place, deocamdată, în ţara mea şi mă simt fericit”

Ortopedia este o specialitate căutată şi bine plătită în afară, iar tinerii medici sunt tentaţi tot mai mult să îşi găsească un loc de muncă demn de ei şi pe măsura studiilor şi să părăsească România. Ultimele cifre relevă că exodul medicilor din România este în creştere.

Deşi este încă pe băncile şcolii, Dan Cristian Paul, medic rezident în ortopedie-traumatologie nu ţinteşte spre alte meleaguri, dar nici nu exclude definitiv această variantă pe viitor. „Îmi place, deocamdată, în ţara mea şi mă simt fericit”, spune tânărul care a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca în urmă cu doar  patru ani. Dan Cristian Paul este şi preşedinte al Organizaţiei Tinerilor Medici.

Reporter: Vine iarna, vin şi căzăturile şi accidentările.  Sunt acestea mai frecevente iarna?


Dan Cristian Paul: Nu, lumea e mai preventivă iarna, pentru că se aşteaptă să cadă, iar numărul de accidente e aproape la fel de mare în timpul verii sau primăverii ca şi în timpul iernii. Diferă tipul lor sau mecanismul de producere.  

În timpul verii sunt mai multe accidente rutiere şi sportive, în timpul iernii accidentările la schi sunt foarte frecvente. Vreau să recomand tuturor să nu sară direct pe schiuri după un an de zile de stat la calculator, pentru că dacă nu au câteva săptămâni în care să îşi obişnuiască corpul că va fi supus unui efort, şansele să facă leziuni ale ligamentelor încrucişate şi să ajungă pe mâna ortopedului sunt foarte mari pentru ei. 


Cum se desfăşoară o zi de lucru la o clinică de ortopedie?

Fiind o secţie chirurgicală, vorbim de o zi de lucru clasică, adică dimineaţa ne întâlnim cu toţii să ne salutăm, să ne aducem aminte că suntem prieteni şi că suntem o comunitate, stăm de vorbă despre ce cazuri există, le cerem părerea colegilor despre ce ar fi cel mai bine de făcut pentru pacienii internaţi în gardă. Asta se întâmplă la raportul de gardă. Se discută şi probleme birocratice, dar rolul principal al raportului de gardă este de a găsi soluţii la cazurile mai dificile, Aceste situaţii sunt foarte binevenite pentru medicii tineri şi cu foarte puţină experienţă ca mine. Ulterior, se face o vizită a pacienţilor pe secţie, şi fugim în funcţie de programul pe care îl avem la blocul operator, unde nu este un program fix. În traumatologie este important să se intervină cât mai repede.


Este ortopedia o specialitate mai mult pentru barbaţi decât pentru femei?

Am vorbit despre asta anul trecut, la o întâlnire a studenţilor. Din punctul meu de vedere e o ramură foarte complexă, foarte extinsă, puţin exploatată la nivel de Cluj şi poate fi practicată atât de bărbaţi, cât şi de femei. Bineînţeles, traumatologia membrelor mari poate fi făcută în principiu de bărbaţi pentru că e nevoie de forţă musculară. Asta nu înseamnă că femeile nu au forţă musculară, dar ortopedia de ambulator, tratamentele injectabile, consultaţiile, chirurgia mâinii, chirurgiile mici, pot fi făcute la fel de bine de femei ca şi de bărbaţi. Avem doamne şi domnişoare în ortopedie.


Tratamentele în ortopedie au evoluat?

Tratamentele chirurgicale au evoluat foarte mult în ortopedie. Dacă în urmă cu 30 de ani singurele modalităţi de tratament erau invazive, cu incizii mari, acum se practică foarte mult ortopedia cu ajutorul artroscopului, care este o modalitate minim invazivă, se foloseşte, aşa cum zic pacienţii, laserul pentru a se interveni chirurgical.


De ce ai ales ortopedia?

Când mergi în oraş şi vezi o tipă drăguţă, de ce o alegi? Pentru că îţi place sau că simţi că e o conexiune acolo, la mijloc. Exact aşa am păţit eu în anul IV de facultate.

La începutul facultăţii am început să testez, ceea ce le recomand şi studenţilor să facă, am trecut prin diferite săli de operaţii, prin diferite specialităţi, după aceea am ajuns la ortopedie şi când am intrat la prima proteză de genunchi, a apărut vederea de tunel, steluţele, fluturaşii în stomac... şi am zis atunci că aici vreau să îmi petrec restul vieţii şi am început o relaţie serioasă şi de lungă durată cu ortopedia.

Pleacă medicii în afară cu specialitatea aceasta?

Pleacă foarte mulţi pentru că e uşor de plecat şi e o specialitate căutată. În SUA e cea mai bine plătită. E uşor de plecat pentru că se caută ortopezi. Şi clinicile mici au nevoie de ortopezi. Este o specialitate care implică şi urgenţe, o specialitate de care este nevoie nu doar în centrele mari, ci în fiecare spital. Peste tot lumea calcă strâmb, oamenii îşi mai rup câte un os şi au nevoie de ortoped.

Nu te-ai gândit să pleci, să munceşti în altă ţară?

Am fost în schimb de experienţă. Îmi place deocamdată în ţara mea şi mă face să mă simt fericit. Nimic nu este exclus. Nu ştim ce o să gândim în momentul imediat următor, nu putem şti. Eu pot să spun astăzi, acum că nu vreau să plec.

Etichete: ortopedie exod
abonare newsletter