Sănătate

Se desfiinţează Institutul de Urologie şi Transplant Renal? Planul secret prin care cel mai mare institut din Transilvania ar putea ajunge sub comanda lui Petru Şuşcă

Managerul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, Silviu Moga, susţine că ministerul Sănătăţii urmăreşte desfiinţarea Institutului şi transformarea lui într-o secţie în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca cere ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să găsească o soluţie pentru a ajuta unitatea – care are în prezent conturile poprite din cauza unei datorii de 2 milioane de lei, acumulate de pe vremea fostei conduceri – să îşi depăşească problemele fără să îi oblige să treacă în subordinea Spitalului Judeţean Cluj, lucru care ar duce la pierderea statutului de institut şi a personalităţii juridice a ICUTR.

Managerul ICUTR, Silviu Moga, a vorbit, luni, într-o conferinţă de presă, despre vizita pe care ministrul Sănătăţii a făcut-o la finalul săptămânii trecute la institutul din Cluj-Napoca, subliniind că soluţia discutată, de rezolvare a problemei datoriilor prin trecerea acestuia în subordinea Spitalului Judeţean, va afecta grav actul medical.


"Credem în intenţiile domnului ministru de a salva acest institut. (...) Ştie şi despre posibilitatea ca institutul acesta să se dezvolte, având în vedere indicatorii de performanţă care în acest an s-au îmbunătăţit substanţial. Ştie şi de faptul că acest spital ar putea beneficia de o mai bună finanţare din partea Casei de Asigurări de Sănătate astfel încât să nu mai acumuleze datorii. S-au pus pe tapet şi alte soluţii - de reorganizare, de trecere în subordinea altor instituţii. Însă trebuie să atragem atenţia domnului ministru şi opiniei publice că dorinţa noastră este de a ne păstra autonomia. Orice altă soluţie - de trecerea în subordinea altei unităţi - înseamnă pierderea autorităţii juridice, identităţii", a spus Silviu Moga.

El a dat ca şi exemplu situaţia similară a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat, în 2011, şi care a fost apoi reînfiinţat, însă cu sacrificarea echipei şi a pacienţilor.


Managerul ICUTR, Silviu Moga, mai spune că, în cazul în care se va pierde personalitatea juridică, Institutul “va trebui reacreditat pentru transplantul de organe, acreditarea fiind o procedură administrativă care durează, timp în care se pot pierde organe şi pacienţi”.

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu, a spus că această soluţie, a transformării ICUTR în secţie a Spitalului Judeţean, ridică multe semne de întrebare.


"Vă amintesc că am făcut o sesizare la DIICOT acum câteva luni prin care am atras atenţia că, cazarea funcţionarilor publici, care făceau parte din Corpul de control al ministrului Sănătăţii, la un hotel de cinci stele din Cluj, s-a făcut cu sprijinul managerului (n. red. - Spitalului Judeţean) Şuşcă. Este cât se poate de limpede că managerul Şuşcă, ministrul Bodog, care s-a întâlnit în mod repetat cu profesorul Lucan (n. red. - medic care a făcut parte din fosta conducere a ICUTR), în plină anchetă DIICOT, au dorit ca la această instituţie să se pună, cum se spune, batista pe ţambal şi în mod cu totul nefiresc această unitate să fie preluată ostil de către managerul Spitalului Judeţean şi să fie transformată într-o secţie de urologie a Spitalului Judeţean. În mod cert, prezenţa în preajma ministrului în timpul ultimei întâlniri de la acest institut a managerului Şuşcă nu are nicio logică. Pe domnul Şuşcă l-a luat cu el permanent, l-a aşezat pe un scaun, simbolic, medicii de aici şi conducerea spitalului au înţeles că una dintre soluţii cu care vine ministrul, eu o consider o formă de şantaj extrem de clară, a fost aceea «acceptaţi suportul nostru aşa sau datoriile pot fi plătite mai greu sau deloc». Această instituţie nu mai poate avea stăpân, cum nicio instituţie publică din România în domeniul sănătăţii nu ar trebui să aibă stăpân", a spus Ungureanu.

Acesta mai consideră că, de fapt, Mihai Lucan - cunoscut chirurg clujean care a făcut parte din fosta conducere a ICUTR şi care are o clinică privată în Cluj - urmăreşte ca, odată realizat transferul ICUTR la Spitalul Judeţean, să determine numirea ca şef al viitoarei secţii de urologie a fiului său, Ciprian Lucan.


Lucan a negat faptul că ar fi solicitat desfiinţarea institutului şi spune că, din contră, a făcut apel la Minister pentru rezolvarea situaţiei.

”Am cerut de nenumărate ori miniştrilor Sănătăţii, inclusiv domnului ministru Bodog, susţinerea ICUTR în rezolvarea problemelor majore de finanţare şi organizare. Inclusiv în lunile ianuarie şi februarie I-am adresat memorii în care am solicitat modificarea normelor de realizare a programelor naţionale de sănătate care generează în ICUTR pierderi lunare de 140.000 lei, aprobarea unui proiect de reparaţii capitale şi modernizare în valoare de 8 milioane de euro şi acoperirea datoriilor acumulate de Institut de la nivelul Ministerului Sănătăţii. Este păcat ca un Institut Unic în România, cu premiere mondiale şi naţionale în domeniul urologiei şi transplantului să fie distrus prin neimplicarea Ministerului Sănătăţii şi a CNAS”,a explicat Lucan potrivit Adevărul.


În acest moment ICUTR are conturile poprite din cauza datoriei, acumulate din anul 2013, de 2 milioane de lei. În urma vizitei ministrului Florian Bodog la Cluj s-a vorbit şi despre posibilitatea ca datoriile institutului să fie plătite prin Hotărâre de Guvern, însă managerul Silviu Moga a afirmat că nu ştie sigur dacă această soluţie va fi aplicată sau nu. El a mai spus că i s-a cerut ca până la momentul reînnoirii contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, prin care ar putea fi crescută suma care revine ICUTR pentru anul viitor, trebuie să demonstreze că institutul se poate susţine din punct de vedere financiar.

Silviu Moga a făcut recent şi un apel public către comunitatea din Cluj şi din Transilvania de a susţine ICUTR.

Noua conducere a ICUTR a reuşit, în acest an, să plătească peste 500.000 lei din datoria de 2 milioane de lei.

ICUTR este singurul furnizor de servicii de sănătate legate de transplantul renal pentru regiunile Centru, Vest şi Nord-Vest ale României. În cadrul institutului pot fi efectuate aproximativ 100 de operaţii de transplant anual, în condiţiile în care în fiecare an sunt luate în evidenţă pentru acest tip de operaţii peste 200 de persoane. Anul acesta echipa de medici a ICUTR a reuşit să efectueze 50 de operaţii de transplant renal, cei mai mici pacienţi având între 9 şi 10 ani.

În ICUTR lucrează 125 persoane, dintre care 17 medici.

Petru Şuşcă nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

abonare newsletter