Sănătate
Terapie cu căţei la Cluj. S-a deschis prima clinică de terapie asistată de animale din ţară
Prima clinică de psihoterapie standard şi terapie asistată de animale din România s-a deschis, sâmbătă, la Cluj-Napoca. Şapte câini ajută la terapia celor mici, dar şi a adulţilor. Psihoterapeutul Andra Diaconu, fondatorul clinicii, explică efectele acestui tip de terapie.
Prima clinică de psihoterapie standard şi terapie asistată de animale din România s-a deschis, sâmbătă, la Cluj-Napoca. Şapte câini ajută la terapia celor mici, dar şi a adulţilor.
Psihoterapeutul Andra Diaconu, fondatorul clinicii, spune că un câine de terapie este folosit în diverse jocuri şi activităţi astfel încât să ajute beneficiarul, să îl motiveze să atingă obiectivele terapeutice.
“Am deschis prima clinică de terapie standard şi terapie asistată de animale din România unde oferim servicii psihologice, terapie cognitiv comportamentală, logopedie. Terapia asistată de animale este terapie standard, dar în cadrul şedinţei este inclus şi un câine de terapie folosit în diverse jocuri şi activităţi astfel încât să ajute beneficiarul, să îl motiveze să atingă obiectivele terapeutice. Ne adresăm atât copiilor tipici, dar şi celor cu dizabilităţi sau cu diagnostic de tulburări din spectrul autist, lucrăm şi cu adulţi cu dizabilităţi sau tipici, persoane care suferă de tulburări emoţionale precum depresie, anxietate, atacuri de panică. Avem o echipă de 7 câini de terapie, doi fiind atestaţi Pet Partners, lider la nivel internaţional privind interacţiunea om-animal”, a spus Diaconu.
Szello, o căţeluşă Golden Retriever de 3 ani, se joacă într-o cameră a clinicii cu mai multe fetiţe, atentă la indicaţiile conductorului canin, Fulop Csilla.
“Căţeii sunt un factor motivator şi cumva, copiii au ca scop să îl atingă, să ajungă până la câine, să îi dea mingiuţa. Interacţionează foarte bine cu câinele, nu au frică, nu se feresc de câine, ceea ce este foarte important. Regula este că tot ceea ce se întâmplă trebuie să fie voluntar din partea beneficiarilor sau a copiilor. Scopul este ca un copul să se simtă în siguranţă”, a explicat Fulop, care se ocupă de 7 ani de terapia asistată de animale.
Georgeta, una dintre mămicile care a venit cu fetiţa sa Maria la clinic, susţine că ideea este deosebită, astfel că s-a înscris din prima.
“Maria iubeşte foarte mult căţeii, i-ar adopta pe toţi, i-ar aduce pe toţi acasă. Terapia îi linişteşte şi îi ajută să se dezvolte”, a spus aceasta.
O şedinţă de terapie asistată de animale durează 50 de minute, iar specialiştii stabilesc, în urma evaluării beneficiarului, numărul de şedinţe, durata şi frecvenţa lor pe săptămână.