Sănătate
Situație critică la Institutul de Transplant Renal Cluj: "Suntem la limită cu finanțarea"
În ciuda numărului record de transplanturi realizate în acest an la Institutul Clilnic de Urologie și Transplant Renal Cluj, unitatea medicală suferă de subfinanțare cronică.
De Ziua Mondială a Rinichiului, deputatul USR Emanuel Ungureanu a făcut un apel către Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj de a prelua institutul din subordinea Ministerulu Sănătății pentru realizarea investițiilor necesare bunei desfășurări a acestuia.
"De peste 20 de ani, institutul funcționează într-un fost pod de porumbei, total nepotrivit pentru ceea ce înseamnă asistența medicală în general, dar mai ales a pacientului cu insuficiență renală cronică, care are o imunitate slăbită. (...) De Ziua Mondială a Rinichiului, apelul meu este la unitate între toate forțele politice din Cluj, către societatea civilă să susțină centrul de transplant din Cluj, să susțină finanțarea acestui institut ori de către consiliul județean, ori de către consiliul local, pentru că Ministerul Sănătății a dovedit de-a lungul anilor că nu este capabil să asigure o finanțare eficientă a celor care fac acte eroice", a declarat Emanuel Ungureanu.
De asemenea, parlamentarul i-a cerut președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe să grăbească procedurile pentru construirea unui nou centru de transplant de organe pe strada Victor Babeș, care ar putea rezolva și problema unei secții de urologie moderne.
"Apelul meu către domnul Tișe și către autoritățile care au în mână puterea este să grăbească procedurile ca să putem finanța acest proiect, care ar rezolva nu numai problema transplantului făcut în condiții decente aici, ci și problema unei secții de urologie performante, care ajută foarte mulți clujeni și nu numai. Proiectul aprobat, cel puțin verbal de consiliul județean este pe strada Victor Babeș, într-o locație foarte apropiată de aici. Terenul este proprietatea consiliului județean și apelul meu este nu doar să grăbească formalitățile de construire, ci să avem capacitatea de a prelua această instituție de pe acum", a afirmat Ungureanu.
Deputatul a spus că va relua apelul vineri, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Cluj în care un teren USAMV din Becaș urmează să fie preluat de administrația județeană pentru construirea Spitalului Monobloc de Copii.
BANI PUȚINI, TRANSPLANTURI MULTE
Iacob Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al Institutului Clilnic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, a declarat că numărul transplanturilor a crescut în primul trimestru al acestui an cu 40% față de estimarea pe baza căreia Ministerul Sănătății a acordat finanțare spitalului.
"Am avut foarte multe transplanturi chiar de la începutul anului și asta datorită numărului mare de donatori decedați. (...) Am avut în acest an o creștere cu 40% a numărului de transplanturi pe care le-am făcut, raportat la numărul estimat la sfârșitul anului trecut, când am făcut o solicitare de finanțare. Am avut până acum 34 de transplanturi făcute, față de anul trecut, când aveam 13 în primul trimestru", a declarat purtătorul de cuvânt al institutului.
Iacob Gheorghiță a punctat faptul că Institutul de Transplant Renal Cluj reușește să facă un transplant la aproape jumătate din costurile alocate de stat.
"La noi, un transplant renal costă 35.000 de lei, în raport cu un indicator al Ministerului Sănătății care spune că eficiența economică este de 66.000 de lei, deci facem cumva la jumătate din banii pe care îi alocă. (...) Din acest punct de vedere, transplantul pe care îl facem este eficient economic, drept urmare considerăm că sprijinul primit de la forurile decidente trebuie să fie susținut și să ne acorde toată încrederea că într-adevăr avem nevoie de sumele respective", a mai spus doctorul Iacob.
Acesta a mai arătat că, din punct de vedere financiar, Institutul de Transplant Renal Cluj se află la limita funcționării din cauza subfinanțării, cu toate că au fost formulate deja solicitări, atât către Agenția Națională de Transplant, cât și către Cabinetul Ministrului Sănătății pentru suplimentarea fondurilor.
"Suntem la limită cu finanțarea. Am făcut o adresă și către Agenția Națională de Transplant, și către cabinetul Ministrului Sănătății. De-abia am făcut demersurile, nu ne îndoim că decidenții vor găsi timp să răspundă și la solicitarea noastră. Sunt trei centre de transplant renal care fac transplanturi, cel de la Cluj-Napoca, unul la Iași și unul la București, iar pe lista de așteptare sunt constant undeva între 2.500 și 3.000 de persoane. Ne dorim să putem să transplantăm cât mai mulți pacienți, dar avem nevoie de acest sprijin financiar, în condițiile în care noi am demonstrat pe ceea ce am raportat și pe ceea ce am cheltuit și am făcut, că suntem eficienți, nu risipim banii publici", a conchis Iacob Gheorghiță.